Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_5.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
3.3 Mб
Скачать

Р о з д і л п’ я т и й

Визначення кількості забрудників у приміщеннях

До забрудників (шкідливих виділень) приміщень відносять надлишкову теплоту, вологу (водяну пару), різні гази і пару шкідливих речовин, а також пил і запахи.

У виробничих (фабричних) приміщеннях вказані забрудники можуть бути в достатньо різних поєднаннях. В приміщеннях громадських будинків забрудниками зазвичай є надлишки теплоти, вологи і вуглекислого газу.

Для визначення кількості забрудників користуються теоретичними і експериментальними залежностями. Аналітичні залежності зазвичай уточнюють поправними коефіцієнтами, які визначають експериментально. Переважають теоретичні методи розрахунку кількості забрудників.

В особливо відповідальних випадках дослідження проводять на моделях виробничих приміщень, що потрібно для уточнення закономірностей виділення забрудників від різних джерел і їх поширення (циркуляції) у внутрішньому повітрі.

Теплонаджодження і тепловтрати без врахування теплоакумулювальної здатності огорож та меблів

Джерелами теплонадходжень є люди, які перебувають в приміщенні, сонячне випромінення, технологічне обладнання, притікальне повітря тощо. Теплота від різних джерел виділяється в приміщення конвекцією (конвективні струмені над нагрітими поверхнями і тілами) та випроміненням. Ці тепловиділення називають явними (відчутними), оскільки вони спричиняють підвищення температури приміщення. Виділення теплоти у вигляді водяної пари називають прихованими, оскільки, збільшуючи ентальпію повітря, вони не змінюють його температури (процес відбувається при t = const). Сумарні теплонадходження Qнадх – це сума всіх надходжень теплоти в приміщення (включно з кількістю теплоти, що міститься в притікальному повітрі).

Сумарні тепловтрати вентильованого приміщення розраховуються в період його функціонування у робочому режимі і враховують витрату теплоти на нагрівання транспортних засобів, завезеного з вулиці матеріялу, проривання через відкриті прорізи огорож приміщення зовнішнього повітря, кількість теплоти у витікальному повітрі тощо. При розрахунках тепловтрат через огорожі враховують нерівномірність розподілення температури внутрішнього повітря по висоті.

Надлишковою теплотою або теплонадлишками називають різницю сумарних надходжень і сумарних тепловтрат приміщення. Теплонадлишки визначають в заданий момент часу (який зазвичай відповідає їх максимуму) і вимірюють в Вт або в кДж/год. У відповідності з видом теплонадходжень розрізняють надлишки явної або повної (явної і прихованої) теплоти.

Теплонадлишки для більшості приміщень є величиною, яка визначає не тільки повітрообмін і параметри притікального повітря, але і термічні параметри мікроклімату. Питомі надлишки явної теплоти називають теплонапругою об’єму приміщення.

Якщо в приміщенні < 0, то роблять висновок про теплонедостачу. В цьому випадку системи притікальної вентиляції приміщення виконують також обігрівальну функцію (працюють в режимі обігрівальних СВ), а повітрообмін розраховують за іншими видами забрудників (наприклад по СО2).

Інколи високі приміщення умовно розділяють на дві зони і складають окремі баланси теплоти та інших забрудників для цих зон: нижньої (ЗО чи РЗ) і верхньої зон. Аналогічний прийом застосовують для великорозмірних в плані приміщень з нерівномірним розміщенням джерел виділень теплоти чи інших забрудників.

Визначальну роль у формуванні розподілення температур (та інших забрудників) як по висоті, так і в плані приміщення, відіграє схема перетікання повітря через приміщення. Наприклад, при повному перемішувальному перетіканні температура внутрішнього повітря (концентація забрудника) вирівнюється, але для забезпечення такого ефекту потрібні підвищені повітрообміни, особливо у високих приміщеннях, а отже і збільшені витрати теплоенергетичних ресурсів.

Вологонадходження В ПРИМІЩЕННЯ і ЇХ вологовтрати

Вологонадходження Мвл – це водяна пара, що виділяється у внутрішнє повітря. Основні джерела вологонадходжень в приміщення житлово-громадських будинків – це люди, в закладах громадського харчування – гаряча їжа і люди, а у виробничих приміщеннях – відкриті водні поверхні, змочені обладнання і підлога, пара, що перетікає через нещільності обладнання і трубопроводів, кількість вологи у притікальному повітрі тощо.

Водяна пара видаляється з приміщення, переважно, витікальними повітряними потоками.

По вологісному режиму розрізняють чотири категорії приміщень: мокрі (бані, пральні, фарбувальні відділення текстильних фабрик тощо); вологі (виробничі приміщення текстильних і трикотажних фабрик; нормальні (глядацькі зали, житлові приміщення тощо) і сухі (металообробні і ливарні виробничі приміщення тощо).

Тепло- і вологонадлишки (водяну пару) називають забрудниками умовно, а тому витікальне з приміщень повітря з надлишками теплоти і вологи, за відсутності в ньому інших забрудників, можна використати для рециркуляції (повторного вживання).

Надходження шкідливих речовин і пилу В ПРИМІЩЕННЯ

та їх ВИДІЛЕННЯ

Надходження цих забрудників від різних джерел дуже різноманітні як за складом, так і за кількістю. Завичай їхню кількість характеризують масовою витратою в кг/год або в г/год (мг/год).

Відповідна кількість забрудників вноситься в приміщення притікальними і виноситься з нього витікальними повітряними потоками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]