Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
K_13_14.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Р о з д і л т р и н а д ц я т и й

Протипожежні заходи при вентилЮВАННІ

житлово – громадських будівель

13.1. Конструкційні заходи в системах вентиляції

Матеріяли для ізоляції повітропроводів повинні бути достатньо вогнетривкими, мінімально сприяти поширенню полум’я, в умовах пожежі виділяти мінімальну кількість газів і диму.

Сприйнятні матеріяли – це ті, які відносяться до категорії неспалимих або неспалимі матеріяли зі спалимим покриттям товщиною не більше 0,8 мм.

Для локалізації пожежі, що може розповсюджуватися трубопроводами систем вентиляції загального призначення, рекомендується:

а) вертикальні повітропроводи (канали), які не покриті матеріялом, вогнетривкість якого в крайній мірі така ж, як будівельних конструкцій будинку, треба оснащувати вогнезатримувальними клапанами в тих місцях, де повітропроводи розміщені в міжповерхових перекриттях а також на кожному поверсі, де до основного (магістрального) повітропроводу приєднуються підвідні і відвідні відгалуження;

б) вогнезатримувальні клапани треба встановлювати в місцях перетину повітропроводами перегородок;

в) вентиляційні камери повинні бути із матеріялу, вогнетривкість якого по крайній мірі така ж, як і у прилеглих конструкційних елементах будинку;

г) будівельна конструкція зі спалимих матеріялів не може знаходитись ближче ніж 7,5 мм від поверхні металевого повітропроводу, якщо ці повітропроводи не мають відповідного вогнезахисного покриття.

Вогнезатримувальні клапани треба виготовляти із сталі товщиною не менше 1,7 мм. Ці клапани втримуються у відкритому положенні топкими вставками, які спрацьовують при температурі 68 0С. Вогнетривкість всієї конструкції клапана повинна бути не меншою , ніж будівельної конструкції, в яку умонтований повітропровід. Показник вогнетривкості поодиноких клапанів повинен бути не менше 2 год. Якщо потрібно, щоби клапан протидіяв вогню більший період часу, встановлюють здвоєні клапани – по одному з кожної сторони будівельної конструкції.

СВ загального призначення, які обслуговують зони будинку з найбільшою ймовірністю виникнення пожежі (гаражі, кухні, трансформаторні, акумуляторні), повинні бути незалежними щодо систем вентиляції, які обслуговують другі зони будинку.

В будинках з ущільненими віконними блоками деяку частину цих блоків треба виконувати з можливістю відкривання. Рекомендується, щоби загальна площа фрагментів вікон, які відкриваються, складала 2,5 % від площі підлоги приміщення, причому ці фрагменти треба розташовувати так,щоби через них можна було знедимити приміщення при його наскрізному провітрюванні.

Гнучкі вставкі СВ зменшують передачу вібрації і забезпечують компенсацію теплового видовження або скорочування повітропроводів. Ці вставки зазвичай передбачають на ділянках приєднання повітропроводів до вентилятора або кінцевого вентиляційного обладнання СВ. Гнучкі вставки повинні бути з матеріялу, який має високу вогнетривкість: вони повинні бути виготовлені або покриті матеріялом, час проникнення полум’я через який перевищує 15 хв. Довжина гнучких вставок не повинна перевищувати 0,25 м. В зв’язку з тим, що гнучкі вставки розміщені в різних місцях СВ, до них ставляться неоднакові протипожежні вимоги. Оскільки полум΄я може проникнути в СВ через її кінцеву ділянку, минуючи гнучку вставку біля вентиляційного обладнання цієї ділянки, матеріял для виготовлення вставки може не мати високої вогнетривкості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]