Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod zadachi 2010 a.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Вінницький національний аграрний університет

МІКРОЕКОНОМІКА

Методичні вказівки

для аудиторної та самостійної роботи студентів факультету менеджменту за спеціальністю: 6.030601 «Менеджмент» (МПО, ДРУ)

Вінниця 2010

Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу ВНАУ

заборонено

УДК 330.101.542(076.5)

Л. 87

Укладачі: В.С. Нікітченко, доцент,

А.А. Брояка., ст. викладач,

Л.А. Феняк, ст. викладач,

О.П. Хаєцька, асистент.

Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри економічної теорії Вінницького ДНУ “ 10 березня 2010 р., протокол № 7 , та на засіданні методичної ради Вінницького НАУ “_19_”_квітня___ 2010 р., протокол № _9_.

Рецензенти: С.Г Кафлевська., к.е.н., доцент,

М.Ю. Мироненко, к.е.н, доцент.

Навчально-методичне видання

Методичні вказівки

для аудиторної та самостійної роботи студентів факультету менеджменту за спеціальністю: 6.030601 «Менеджмент» (МПО, ДРУ)

Укладачі: НІКІТЧЕНКО Віталій Сергійович

БРОЯКА Антоніна Анатоліївна,

ФЕНЯК Лариса Анатоліївна,

ХАЄЦЬКА Ольга Петрівна.

Видавничий центр ВНАУ. Друкарня ВЦ ВНАУ.

21008, М. Вінниця Сонячна, 3 вступ

Методичні вказівки з курсу „Мікроекономіка” призначений для аудиторної та самостійної роботи студентів факультету менеджменту. Основна задача збірника – допомогти студентам розвити навички практичного застосування теоретичного матеріалу щодо економічних відносин на ринках домогосподарств, підприємств, а також функціонування ринків виробничих ресурсів. Це дасть можли-вість студентам зрозуміти суть економічних законів, взаємодію елементів ринкового механізму і буде сприяти досягненню життєвого успіху, плідної підприємницької діяльності.

У збірнику представлені задачі побудовані на теоретичній базі курсу „Мікроекономіка” у відповідності до методичних рекомендацій з дисципліни. Послідовне вирішення практичних вправ допоможе студентам опанувати механізм прийняття раціональних господарських рішень за умов обмеженості ресурсів та можливості їх альтернативного використання у різних типах ринкових структур.

У збірнику на початку кожної теми розташовано формули і логічні взаємозв’язки між мікроекономічними поняттями, які будуть необхідні студентові в процесі вирішення вправ. Також приведено приклади розв’язання типових задач теми. В заключній частині міститься перелік необхідної літератури для вивчення теоретичного змісту курсу та розв’язання вправ. Скільки потрібно вирішити задач, щоб бути впевненому в тому, що з будь-якою поставленою задачею в реальній практичній діяльності майбутній спеціаліст впорається?

Відповісти на це питання складно, тому що отримана вірна відповідь у вирішенні конкретної задачі зовсім не обов’язково забезпечить такий же значущий ефект в іншій аналогічній ситуації. Однак, з кожною розв’язаною задачею студент набуватиме практичних навичок і розвиватиме креативність мислення у вирішенні практичних проблемних ситуацій.

Мікроекономіка – це розділ економічної теорії, що вивчає діяльність економічних суб’єктів (мікросистем:споживачів, фірм, галузей, державних інститутів та ін.) у процесі споживання і виробництва різних благ. Кожен економічний суб’єкт намагається досягти оптимального розподілу обмежених ресурсів для досягнення максимального ефекту: задоволення своїх потреб у випадку індивіда, прибутку – для фірми, рівня добробуту населення – для держави.

Мета вивчення дисципліни – ознайомлення студентів з основними поняттями сучасної економічної теорії, базовими мікроекономічними моделями за допомогою яких аналізуються результати прийняття економічними суб’єктами управлінських рішень, умовами рівноваги на різноманітних типах ринків, проблемами загальної рівноваги та добробуту.

Знання та навички, набуті студентами при вивченні даного курсу необхідні для подальшого, поглибленого вивчення економічної теорії та макроекономіки, дозволять більш глибоко зрозуміти сутність економічних явищ , ефективно розподіляти власні кошти, допоможуть в управлінні підприємством тощо.

Завдання курсу полягають у:

• визначенні та розумінні мікроекономічних явищ та понять;

• поглибленні теоретичних знань з економічної теорії;

• опануванні методів мікроекономічного моделювання та аналізу;

• використанні результатів мікроекономічного аналізу для розробки та прийняття управлінських рішень.

Самостійна робота студентів при вивченні курсу „Мікроекономіка” проводиться у таких формах:

• опрацювання лекційного матеріалу;

• підготовка до практичних занять;

• виконання домашніх завдань;

• підготовка до контрольних робіт, модульно-рейтингового контролю;

• вивчення тем або окремих питань, що виносяться для самостійної роботи;

• ознайомлення із законодавчими та нормативними актами України;

• підготовка до іспиту.

Виконання самостійної роботи здійснюється шляхом опитування на практичних заняттях, а також на індивідуальних консультаціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]