Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcii_buhgalterskiy_uchet_na_ukr_yaz.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
502.78 Кб
Скачать

Л.М. ЧЕРНЕЛЕВСЬКИЙ, О.В.ОВДІЙ

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК

КУРС (КОНСПЕКТ) ЛЕКЦІЙ

для студентів спеціальності 7.050106

„Облік і аудит”

денної та заочної форм навчання

СХВАЛЕНО

на засіданні кафедри

обліку і аудиту

Протокол №

від

Київ нухт 2006 Анотація

Конспект лекцій написано відповідно до програми навчальної дисципліни „Бухгалтерський облік” для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів. У ньому розкриваються основи бухгалтерського обліку, знання яких необхідне для подальшого вивчення фінансового обліку. У конспекті висвітлюються теоретичні положення про суть, принципи, предмет, методи, організацію бухгалтерського обліку на підприємствах.

Автори

Проф., к. е. н. Чернелевський Л.М., завідувач кафедри обліку і аудиту НУХТ, ст. викл. Овдій О.В.

Вступ.

Управління будь-яким підприємством вимагає систематичної інформації про здійснювані господарські процеси, їх характер і обсяг, про наявність матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, їх використання, про фінансові результати діяльності. Основним джерелом такої інформації є дані поточного бухгалтерського обліку, які систематизуються у звітність.

Предметом дисципліни “Бухгалтерський облік” є процес розширеного суспільного відтворення (виробництва, обміну і невиробничого споживання суспільного продукту), а також використання господарських засобів у цих процесах, які узагальнюються у грошовому вимірнику, для надання інформації, необхідної для управління і контролю.

Метою вивчення дисципліни є формування базових знань відносно предмета бухгалтерського обліку, його об’єктів, прийомів і елементів методу бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облік, як навчальна дисципліна формує систему знань студентів щодо методології та організації бухгалтерського обліку, використання облікової інформації для складання звітності, економічного аналізу, аудиту і контролю, прийняття управлінських рішень.

Завдання дисципліни заключається у тому, що в результаті її вивчення студент повинен:

знати: загальні принципи організації бухгалтерського обліку та вимоги, що ставляться до обліку; план рахунків бухгалтерського обліку та інструкцію щодо його застосування; методи бухгалтерського обліку; будову і класифікацію рахунків; сутність та значення подвійного запису; технологію облікового процесу; форми ведення бухгалтерського обліку; зміст, принципи будови та заповнення бухгалтерської звітності; бухгалтерський облік необоротних активів, запасів, коштів і розрахунків, власного капіталу, довгострокових і поточних зобов’язань;

вміти: здійснювати первинне спостереження та оформляти облікові документи; відображувати господарські операції на рахунках бухгалтерського обліку; встановлювати взаємозв’язок між рахунками і балансом; визначати вплив господарських операцій на зміни в балансі; виявляти та виправляти помилки в обліку; складати оборотні та шахові відомості, визначити фінансові результати від операційної діяльності підприємства, складати бухгалтерську звітність.

Базові дисципліни, які необхідні для засвоєння дисципліни:

політична економія;

макроекономіка;

мікроекономіка;

економічна історія;

статистика;

інформатика;

економіка підприємство.

Перелік дисциплін, вивчення яких засновано на знаннях дисципліни: „Фінансовий облік”,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]