Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ПЕ_КСР_1.02.11.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
301.06 Кб
Скачать

Хмельницький економічний університет

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи з навчальної дисципліни

Політична економія”

для студентів денної та заочної форми навчання спеціальностей 6.050100

Розглянуто і схвалено на засіданні

кафедри економічної теорії

Протокол № ________

від _____ _____________2011р.

Хмельницький 2011

Політекономія. Методичні рекомендації щодо виконання курсової роботи для студентів денної та заочної форм навчання

Укладачі: Лабунська О.В. – Хмельницький ХЕУ, 2011

Рецензент: д.е.н., проф. І.В. Буян

Вступ

Із набуттям Україною статусу ринкової економіки особливого значення набуває формування якісно нової системи економічної освіти. Керівникам державних підприємств, підприємцям, домашнім господарствам необхідні знання, пов'язані з механізмом функціонування ринку, його інфраструктури, розуміння інвестиційної політики. Вони мають володіти здатністю вибору в умовах обмеженості ресурсів, вміти реально оцінювати закономірності співвідношення попиту та пропозиції, володіти навиками менеджменту та маркетингової політики. Людина не може байдуже ставитись до рівня національної економіки. Вона повинна знати, за яких умов і якими шляхами може успішно розвиватись суспільне виробництво, оскільки від цього залежить рівень життя населення.

Метою дисципліни "Політична економія" є комплексне вивчення економічних відносин як форми суспільного виробництва, пізнання основ економічного життя суспільства у взаємозв'язку з потребами та інтересами людей, вивчення проблем ефективного використання суспільством обмежених виробничих ресурсів і шляхів досягнення максимальних кінцевих результатів при задоволення зростаючих потреб населення країни, формування ґрунтовних знань про економічну систему суспільства, закони її функціонування і розвитку для розуміння чинників зародження, утвердження і напрямів розвитку сучасних соціально-економічних систем.

Політична економія досліджує об'єктивні закони, що управляють виробництвом, розподілом, обміном та споживанням життєвих благ, дає ключ до усвідомлення економічних понять та категорій з урахуванням досягнень світової економічної думки.

Завдання "Політекономії" полягає у :

  • формуванні певного типу економічного мислення, економічної психології світогляду студентів, забезпеченні засвоєння ними знань та методів цивілізаційного, синергетичного та діалектичного аналізу економічного життя суспільства;

  • наданні студентам знань сучасної вітчизняної та зарубіжної економічної науки з метою формування наукового економічного мислення, розуміння складних соціально-економічних явищ;

  • виробленні навиків об'єктивного економічною аналізу ринкового середовища,

  • підприємництва для формування професіоналізму майбутніх спеціалістів;

  • розумінні тенденцій розвитку цін, заробітної плати, безробіття;

  • вивченні ролі держави в регулюванні ринкової економіки;

  • виробленні принципів, правил та форм господарювання суб'єктів ринкової економіки;

  • визначенні орієнтирів господарської діяльності, ефективних напрямків використання ресурсів, а також поведінки виробників та споживачів.

Освоївши курс "Політичної економії" студенти повинні знати:

  • суть категорій і законів, які характеризують виробничі відносини на всіх рівнях;

  • основні закономірності функціонування ринкового господарства;

  • закономірності процесу відтворення, формування господарського механізму;

  • основи формування економічної політики держави;

  • політекономічні основи функціонування національної економіки;

  • закономірності функціонування світового господарства на рівні базових категорій.

Студенти повинні вміти:

  • аналізувати механізми дії економічних законів;

  • інтерпретувати економічні ситуації з позицій різних економічних концепцій;

  • володіти і користуватися категоріально-понятійним апаратом, запропонованим різними школами економічної думки;

  • розраховувати показники економічної ефективності і виробництва, величину вартості товару, норму додаткової вартості, норму прибутку, ціну землі тощо;

  • аналізувати економічні явища інфляції, безробіття, циклічності, причини їх виникнення та шляхи подолання;

  • оцінювати стан економіки держави у визначений час;

  • відслідковувати взаємозв'язок дій у сфері економічної політики з теоретичними концепціями минулого і сьогодення.

У відповідності з навчальними планами студенти виконують курсову роботу з "Політекономії", успішне виконання якої сприятиме засвоєнню та більш глибокому пізнанню економічних явищ і процесів; вивченню закономірностей та тенденцій економічного розвитку.

Курсова робота є підсумком засвоєння знань з дисципліни і показує не тільки знання студентом проблем теми курсової роботи, але й всього програмного курсу.

Методична розробка містить основні вимоги та вказівки щодо виконання курсової роботи.

І. Мета курсової роботи

Курс "Політекономія" - це одна із фундаментальних дисциплін для студентів спеціальностей "Облік та аудит", "Фінанси", "Маркетинг", ''Економіка підприємств", "Менеджмент організацій". Це пояснює високі вимоги до вивчення цієї дисципліни. Обсяг знань та практичних навичок визначається робочою програмою з курсу, затвердженою на засіданні кафедри.

Вивчення курсу "Політекономія" включає і таку форму самостійної роботи студентів, як виконання курсової роботи .

Виконання курсової роботи направлене на поглиблене вивчення основних розділів учбової програми, які мають велике теоретичне і практичне значення. При написанні курсової роботи студенти більш широко вивчають проблемні питання курсу, а також вчаться робити науково обґрунтовані теоретичні та практичні висновки про економічні процеси і явища, що є невід’ємною складовою майбутніх спеціалістів.

Курсова робота підводить підсумки у вивченні теоретичного курсу і виконання індивідуального завдання з курсу "Політекономія".

Мета курсової роботи - більш поглиблене засвоєння теоретичного та практичного матеріалу з курсу, перевірка знань та навичок студентів самостійно і по творчому висвітлити ці знання у вигляді чіткої системи теоретичних положень, пов'язаних логічно та підкріплених прикладами з економічної практики.

Завдання курсової роботи - підвищити рівень знань студентів в області економічного обґрунтування підприємницької поведінки, допомогти їм в формуванні економічного мислення, сформувати у студентів знання поведінки економічних суб'єктів, озброїти їх універсальним інструментарієм прийняття оптимальних господарських рішень за наявних обмежень засобів і альтернативних можливостей. Для майбутніх економістів, менеджерів, управлінців дуже важливим є здатність визначати в ринкових умовах господарювання найбільш перспективні шляхи розвитку виробництва.

Курсову роботу виконують студенти денної та заочної форм навчання.

2. Загальні вимоги до курсової роботи.

У курсовій роботі студент повинен всебічно і глибоко розкрити зміст обраної теми, показати вміння та навички роботи з літературними джерелами.

Написання курсової роботи вимагає творчого підходу до опрацювання підібраного матеріалу. Написання її має на меті вихід за рамки підручника, вимагає дослідження певної проблеми, що базується на ознайомленні, аналізі та узагальненні широкого кола додаткової (монографічної, періодичної, учбово-методичної) літератури. Неприпустиме механічне списування. Курсова робота повинна мати суто творчий характер (працюючи над літературою студент вчиться логічно мислити, узагальнювати даний матеріал та творчо пов'язувати теорію із практикою). Студент повинен проявити свої здібності, вміння аналізувати соціально-економічні явища.

Зміст курсової роботи має відповідати сучасному рівню розвитку економічної науки. Студент повинен глибоко і всебічно дослідити проблему, виявити дискусійні питання, спробувати висловити своє відношення до них.

Курсова робота повинна відповідати таким вимогам:

  • висвітлення сучасного рівня економічного та соціального розвитку суспільства;

  • характеристика наявних наукових і практичних розробок вітчизняних та зарубіжних вчених в даній області (у відповідності з обраною темою;

  • отримання статистичних даних, необхідних для розкриття теми та аналізу економічних явищ;

  • наявність самостійного, творчого аналізу, передбачення взаємозв'язку теоретичних та практичних аспектів теми;

  • містити висновки та пропозиції, зроблені на основі дослідження.