Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политология.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
129.54 Кб
Скачать

1. Політологія як наука і навчальна дисципліна

політологія - наука про політику та її взаємовідносини з людиною і суспі­льством, одна з складових системи наукових знань людства, його духовної культури, активний чинник суспільного прогресу.

Як поважна дисципліна політологія повинна дати уявлення про політичне життя, політичну сферу суспільства, закономірності її розвитку, а також систему знань про політичні інститути, їхню будову та функціонування, про права, обов’язки, свободи громадян у даному суспільстві, політично - правове становище людини, про типи, форми, динаміку полі­тичних процесів, їхні суб’єкти, зміст і шляхи форму­вання політичної культури. В процесі викладання неможливо уникнути аналізу конкретних політичних подій проблем.

Як і будь-якій науці політології властиві свої функції, які вона виконує в суспільстві:

1)теоретична (розробка парадигм, що пояснюють характер розвитку суспільства)

2) методологічна (пізнання політичної реальності)

3) практична (відносини політології з владою)

4) прогностична (визначення перспектив).

2. Предмет і методи політології

Предметом політології як науки є дослідження тенде­нції та законів функціонування і розвитку політичного життя соціальних суспільностей, що відображають реальний процес. !!!!! їх у діяльність з реалізації політичної влади і політичних інтересів. Предмет фіксується у її методологічних поняттях, законах, категоріях, принципах.

Є 2 підходи до визначення:

1)універсалістськи-сумативний: сукупність різномані­тних науково- дисциплінарних рішень. Тобто політо­логія -як сукупність політичних знань, які виробляють всі суспільні науки.

2) Аналітико — концептуальний підхід: як певна єдність найбільш суттєвих щодо даного явища рис і становить завдання —систематизувати матеріал, визначити загальну логіку.

Методи:

1) Загальні —для вивчення політичних процессів.

2)Соціологічний підхід- зясовують вплив суспільства на політику і навпаки.

3) Культурологічний —залежність політики від куль­тури суспільства

4) Загальнологічні методи:

а) аналізу і синтезу

б) поєднання історія + логіка

в)моделювання

г)прогнозування

д)математичний

е)діалектичний

ж)емпіричний (статистика)

з) спостереження поведінки людей в експерименті

3. Зв’язок політики з іншими науками.

Політологія — це наука, яка досліджує політичне життя. Її розвиток тісно пов'язаний в розвитком філософських знань. Політична філософія разом з іншими філософсь­кими дис­циплінами досліджує сутнісні засади полі­тики в різноманіт­них виявах, її причини і наслідки, прагне їх виявити* усві­домити, пояснити. Політична філософія і політологія черпають матері­ал з одного емпіричного джерела, але вивчають його різними засобами і на різних рівнях. Філософія, на відміну від полі­тичної науки, не звертається до практики безпосе­редньо. По­літичні явища й процеси з урахуванням їх місця і ролі як со­ціального цілого вивчає політологія. У пізнанні політичного життя істотна роль належить політичній історії (вивчення і фіксація політичного жит­тя, особливостей його функціонування та розвитку в окре­мих країнах, з'ясування причинних зв'язків політичних явищ та ін.). Для розуміння сутності й функціональ­ного призначення політичних явищ важливо знати історію світових політичних вчень про політику, владу, державу, право, демократію. Особли­вого значення у вивченні політичного життя суспільс­тва набуває політична економія. Без політичної еко­номії не можна зрозуміти природи соціальних суб'єк­тів, громадянського суспільст­ва. Соціологія політики як суспільна наука вивчає соці­альні інститути, органі­зації як засоби діяльності соціаль­них суб'єктів. Вона, на від­міну від політології, досліджує вплив суспільс­тва на дер­жаву, суспільного ладу на політику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]