Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 15.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
270.85 Кб
Скачать

15.3. Методи радіаційного контролю

Достовірність і точність отриманої у процесі радіоло­гічного контролю інформації забезпечує його систем­ність. Система радіаційного контролю передбачає вико­нання таких послідовних етапів: вимірювання рівня ра­діації на місцевості (польова радіометрія, дозиметрія), відбір проб і підготовку їх до дослідження, визначення радіоактивності експресними методами, радіохімічний розподіл радіонуклідів, радіометрію виділених радіо­нуклідів, розрахунок активності. Методи радіаційного контролю поділяють на радіометричні, радіохімічні, спектрометричні. Як правило, використовують перші дві групи методів.

Радіометричні методи. До них належать польова радіометрія і дозиметрія, експресне визначення радіоак­тивності, радіометрія золи, радіохімічних препаратів.

Польова радіометрія і дозиметрія є першим етапом радіаційного контролю та моніторингу довкілля і об'єк­тів народного господарства, який передбачає отримання даних про радіоактивний фон та рівень радіоактивності середовища (сумарну інтенсивність саморозпаду радіо­активних елементів у середовищі, зумовлену природним фоном радіоактивності та радіоактивним забруднен­ням). Якщо польову радіометрію і дозиметрію проводять у звичайних умовах, можна одержати інформацію про рівень природного радіоактивного фону. Метод дає змо­гу вчасно виявити випадки підвищення рівня радіації та прийняти екстрені рішення про захист населення. Польова радіометрія і дозиметрія є основними мето­дами контролювання радіоактивного забруднення про­дукції сільського господарства.

Спосіб, у який здійснюють польову радіометрію і до­зиметрію, залежить від абсолютних величин радіації та розмірів площі, яку необхідно обстежити. Якщо площа обстеження мала, вимірювання можуть проводити до­зиметриста без допоміжного транспорту. При обстежен­ні великих територій використовують спеціальні авто­мобілі, у яких змонтовані необхідні прилади (автозйом-ка). За необхідності вдаються до аерозйомки.

Експресні методи радіаційного контролю викорис­товують для отримання оперативної інформації про сту­пінь радіоактивного забруднення об'єктів зовнішнього середовища, народного господарства.

Експрес-метод визначення питомої і об'ємної актив­ності гамма-випромінюючих радіонуклідів у воді, про­дуктах харчування, продукції рослинництва та тва­ринництва ґрунтується на вимірюванні з допомогою приладу СРП-68-01 потужності дози випромінювання від чисто вимитих і подрібнених проб масою 0,7 кг, які розміщені в літровій банці або посудині Марінеллі, і пе­рерахунку її в одиниці активності за формулою:

g = N0K, (8.1)

де g — питома активність проби, Бк/кг; N0 — потуж­ність дози опромінення проби без фону (мкР/год); К — коефіцієнт перерахунку.

Методику можна застосовувати при рівні радіоак­тивного забруднення 2 • 103—4 • 104Бк/л (кг).

Експрес-метод визначення питомої і об'ємної актив­ності бета-випромінюючих радіонуклідів ґрунтується

на вимірюванні швидкості зчитування частинок з «тов­стошарових» препаратів з наступним розрахунком ак­тивності за формулою:

g=(N-NФ)/P, (8.2)

де g — питома активність проби, Бк/кг; N — швидкість зчитування частинок проби з фоном імп/с; Ыф — швид­кість зчитування частинок фону, імп/с; Р — чутливість радіометра.

Межа похибки вимірювання в обох випадках стано­вить 50 %. Для проведення вимірювань використову­ють радіометри КРК-1, РУБ-01П, «Бета». Подрібненою пробою заповнюють кювету і вимірюють швидкість зчи­тування за період не більший 1000 с. Методика може бу­ти застосована при вмісті радіоактивних речовин в про­бах не менше 37 Бк/кг.

За малої концентрації радіонуклідів в пробах сумар­ну бета-активність проби визначають по зольному за­лишку. Щоб збільшити концентрацію радіонуклідів в пробах, їх спалюють та озолюють. Золу розтирають в дрібний порошок, наносять на стандартну підніжку 200—300 мг золи, рівномірно розподіляють і вимірю­ють швидкість відліку стаціонарним радіометром.

Питому активність розраховують за формулою:

А = N0KceK ЗО /m, (8.3)

де А — питома активність досліджуваної проби, Кі/кт (л), Бк/кг (л); N0 — швидкість зчитування проби без фону, імп/хв.; Ксв — коефіцієнт перерахунку імпульсів за хвилину в активність, К03 — коефіцієнт озолення, який дорівнює масі золи в грамах, одержаної при озоленні 1 кг проби; m — маса золи, взятої для радіометрії, г.

Для визначення коефіцієнта зв'язку готують 4—5 препаратів масою 200—300 мг із висушеного КСІ (екві­валентної маси препарату), вимірюють швидкість зчи­тування за тих же умов, в яких проводили вимірюван­ня препарату. Коефіцієнт зв'язку розраховують за фор­мулою:

Ксвет/ Noem 2,22 -1012, (8.4)

де Ает — активність еталона КСІ, росп./хв. (для наважки 300 мг дорівнює 228 росп./хв.); Noem — швидкість зчиту­вання еталону без фону, імп/хв. у відсотках 2,22 • 1012 — коефіцієнт перерахунку розпадів, Кюрі.

Для експресних вимірювань питомої активності це­зію-137 використовують двоканальні радіометри РУБ-01 П6, РКГ-05, РУГ-91, спектрометр «Прогрес-спектр», які дають змогу обчислювати участь калію в сумарній активності проби, тобто в радіоактивному забрудненні довкілля загалом.

Радіохімічні методи. їх використовують, дотриму­ючись певної послідовності: відбір і підготовка проб до­сліджуваних об'єктів; внесення носіїв та мінералізація проб; виділення радіонуклідів із проб; очистка виділе­них радіонуклідів від сторонніх нуклідів і супутніх макроелементів; ідентифікація і перевірка радіохіміч­ної чистоти; радіометрія виділених радіонуклідів; роз­рахунок активності і висновки.

Відібрані радіологічними відділами зразки проб пови-ні бути типовими для досліджуваного об'єкта, а маса — достатньою для проведення радіохімічного аналізу (піс­ля озолення — 20—40 г) (табл. 7.10).

Таблиця 7.10

Терміни та норми відбору проб для дослідження на радіоактивність

Об'єкт

Строки відбору проб

Число проб

Маса, (об'єм) проб

Трава

Весна, літо, осінь

20—25

3—4 кг

Грубі корми

Осінь

20—30

2—3 кг

Силос, сінаж

Перед споживанням

10—15

4—5 кг

Коренеплоди

Осінь

10—15

3—6 кг

Концентрати

Постійно

20—30

2—3 кг

Молоко

Щоквартально

20

5—6 л

М'ясо

Весна, осінь

20

2—3 кг

Кості

Весна, осінь

20

0,5 кг

Свіжа риба

По мірі надходження

5

3 кг

Птиця

По мірі надходження

10

1 тушка

Яйця

По мірі надходження

10

10 піт,

Мед

10

0,2—1,0 кг

Вовна

5

0,2—0,5 кг

Вода

Весна, осінь

3

510 л

При відборі проб в контрольних пунктах вимірюють гамма-фон приладом СРП-68-01 на відстані 0,7—1 м від ґрунту і 1—1,5 см від об'єкта (скирти, кагати, тушки тварин тощо). Дані про гамма-фон записують у супро­воджувальному документі.

Застосування різноманітних методів радіаційного контролю дає змогу здійснювати виміри радіоактив­ності різних складових середовища, продукції тощо. Вибір методів залежить від мети радіаційного конт­ролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]