Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подольскька_Яриш_Фінаннсовий аналіз_2007.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
10.27 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни полтавський університет споживчої кооперації україни

В.О. Подольська О.В. Яріш

ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ

Рекомендовано

Міністерством освіти і науки України

як навчальний посібник для студентів


Київ — 2007


вищих навчальних закладів

ПЕРЕДМОВА

Фінанси — це наука і мистецтво.

Фінансовий аналіз дає можливість обрати вірне рішення:

як вкладати гроші своєчасно і найбільш вигідно.

Якщо фінансисти гарно виконують свою справу

вони примножують добробут компанії.

Е. Нікбахт, А. Гроппеллі

На шляху інтеграції України до європейського освітнього про­цесу першочергове значення набуває підвищення рівня конку­рентоспроможності фахівців з вищою освітою. Конкурентне се­редовище потребує прийняття управлінських рішень, тобто ри­нок праці висуває вимоги до рівня теоретичних знань потенцій­ного працівника.

Сучасний фахівець з обліку, аналізу, аудиту, фінансів — це не технічний працівник, обмежений у своїй діяльності численними нормативно — правовими актами і відповідальністю, а, перш за все ініціативний менеджер, який здатний творчо використовува­ти здобуті знання для прийняття ефективних управлінських рі­шень, постійно навчатися впродовж усього життя, розвивати стратегічне мислення, самостійно вирішувати проблеми. Тому при підготовці майбутніх фахівців необхідно досягати фундамен­тальної освіти, глибокого пізнання філософії обліково-аналітич­них наук, високої якості робіт в умовах постійної зміни законо­давчих документів, мотивації партнерів і клієнтів, ризику і неви­значеності.

Становлення ринкової економіки в Україні, поява фінансових ринків об'єктивно сприяли розвитку такого важливого напрямку аналітичної роботи, як фінансовий аналіз. Саме розвиток ринко­вих відносин підвищує відповідальність і самостійність підпри­ємств та інших суб'єктів ринку в підготовці та прийнятті управ­лінських рішень. Ефективність цих рішень багато в чому залежить від об'єктивності та всебічності оцінювання існуючого фінансового стану підприємства. У зв'язку з цим, аналітична під­готовка майбутніх бакалаврів, магістрів з економіки будь-якого

З

фахового спрямування займає особливе місце у системі економі­чної освіти. Володіння прийомами і методами фінансового аналі­зу створює для фахівців підґрунтя для розвитку їх економічного мислення, набуття ними навиків сприймати економічні процеси, що відбуваються на підприємстві у всій багатогранності і взаємо­зумовленості.

Курс «Фінансовий аналіз» є нормативною дисципліною про­фесійної підготовки студентів за фахом 6.050104 «Фінанси».

Метою викладання курсу є:

  • озброїти студентів знаннями з теорії та практики фінансо­вого аналізу;

  • допомогти їм оволодіти теоретико-методологічними осно­вами здійснення фінансового аналізу, розкрити його сутність та організацію, методи, прийоми та показники;

  • сформувати практичні навички здійснення фінансового аналізу;

  • навчити їх використовувати результати аналізу в управлінні.

Вивчення дисципліни «Фінансовий аналіз» базується на знан­нях, які попередньо отримані студентами з інших дисциплін, пе­редбачених навчальним планом, а саме:

  • суспільними— економічною теорією, мікроекономікою, макроекономікою, філософією, для того щоб знати зміст основ­них економічних категорій і економічних законів розвитку суспі­льства, а також категорій діалектики;

  • профілюючими— фінансовим обліком, управлінським об­ліком, економічним аналізом, статистикою, економетрією, фінан­сами, маркетингом, менеджментом, звітністю підприємств.

Навчальний посібник підготовлено у відповідності з нормати­вною програмою дисципліни «Фінансовий аналіз», затвердженою НМК з економічної освіти КНЕУ. Студенти, які пройшли на­вчання за даною програмою повинні вміти:

  • збирати, обробляти, використовувати дані обліку, звітності, інших джерел інформації для проведення аналітичних дослі­джень, оцінки виконання бізнес-планів;

  • виявляти динаміку основних показників фінансово-господарської діяльності, з'ясовувати закономірності, причини та фактори, що спричинили вплив на їх розмір, зміну;

  • робити економічно грамотні аналітичні висновки, виявляти невикористані резерви та вносити пропозиції, спрямовані на під­вищення ефективності господарювання;

  • обирати оптимальні рішення щодо управління фінансовими ресурсами.

4

При написанні посібника використані літературні джерела з питань фінансового аналізу вітчизняних, зарубіжних авторів, а також авторські наукові розробки, методичні рекомендації з ана­лізу та оцінки фінансового стану підприємства, які виконано на замовлення УКООПСПІЛКИ.

Навчальний посібник розрахований передусім на студентів усіх спеціальностей, які згідно з навчальними планами вивчають цю дисципліну, аспірантів і викладачів. Однак автори сподіва­ються, що він буде корисним для практичних працівників, які ці­кавляться проблемами фінансового аналізу.

Наведені у навчальному посібнику цифрові дані є умовними і можуть бути використані лише для ілюстрації методики розра­хунків.

ПРОГРАМА КУРСУ «ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ»