Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
К.Л. Спец.діл ІІ курс Дс-2.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
743.94 Кб
Скачать

Білоцерківський коледж сервісу та дизайну спеціальне діловодство

Курс лекцій

ІІ курс

І семестр

для освітньо-кваліфікаційного рівня молодший спеціаліст

галузі знань 0201 Культура

за напрямом підготовки

020105 Документознавство та інформаційна діяльність

зі спеціальності 5.02010501Діловодство

2011

ТЕМА ПРОГРАМИ: Організація роботи зі зверненнями громадян

ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Характеристика звернень громадян

План:

  1. Характеристика звернень громадян.

  2. Порядок прийняття та розгляду звернень.

  3. Вимоги до розгляду звернень громадян.

1. Характеристика звернень громадян та вимоги до їх розгляду

Звернення громадян до органів влади – це спосіб ініціювання громадянами в усній або письмовій формі їх спілкування з органами державної влади чи місцевого самоврядування, посадовими особами цих органів для задоволення інтересів громадян шляхом владного вирішення певних питань суспільного, державного, колективного чи особистого життя, що передбачає відповідне реагування цих органів і посадових осіб на звернення та відповідь на звернення.

У законодавстві України всі звернення громадян умовно поділяються на три групи: пропозиції (зауваження); заяви (клопотання); скарги.

Пропозиція (зауваження) – звернення громадян, де висловлюються порада, рекомендація щодо діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, посадових осіб, а також думки щодо врегулювання суспільних відносин і умов життя громадян, удосконалення правової основи державного та громадського життя, соціально-культурної й інших сфер діяльності держави та суспільства.

Заява (клопотання) – звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією й чинним законодавством їхніх прав та інтересів, або повідомлення про порушення чинного законодавства, чи недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, народних депутатів України, депутатів місцевих рад, посадових осіб, а також висловлення думки про поліпшення їхньої діяльності.

Клопотання – письмове звернення з проханням визнати за особою відповідний статус, права чи свободи тощо.

Скарга – звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, об’єднань громадян, посадових осіб.

Звернення може бути усним чи письмовим, індивідуальним чи колективним.

За цим критерієм звернення громадян до органів влади поділяються на:

1) звернення публічного характеру, 2) звернення приватного характеру.

  1. Порядок прийняття та розгляду звернень.

Письмове звернення повинне бути підписане заявником (заявниками) із зазначенням дати.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявникові з відповідними роз’ясненнями не пізніше як через 10 днів від дня його надходження.

Не розглядаються письмові звернення громадян, в яких не зазначене місце проживання автора, не підписані автором, а також такі, з яких неможливо встановити авторство.

Не розглядаються повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина, з одного і того ж питання, якщо перше вирішено по суті, а також звернення осіб, визнаних судом недієздатними. Рішення про це приймає керівник, про що повідомляється особі, яка подала звернення.

Органи державного управління та місцевого самоврядування зобов’язані розглянути у встановлений термін звернення громадян та повідомити їх про результати розгляду.

Рішення про відмову в задоволенні вимог, викладених у заяві, доводиться до відома громадянина в письмовій формі з посиланням на закон і мотиви відмови, а також із роз’ясненням порядку оскарження рішення.

Звернення громадян розглядаються і вирішуються у термін не більше 1 місяця від дня одержання, а ті, які не потребують додаткового вивчення, – негайно, але не пізніше ніж через 15 днів від дня надходження. В окремих випадках з об’єктивних причин термін розгляду може бути продовжений на 15 днів, але загальний термін вирішення не повинен перевищувати 45 днів.

Органи державного управління та місцевого самоврядування, їх керівники та інші посадові особи при розгляді заяв і скарг громадян в межах своєї компетенції зобов’язані:

  • об’єктивно, всебічно та вчасно перевіряти заяви чи скарги;

  • на прохання громадянина запрошувати його до розгляду поданої ним заяви чи скарги;

  • відміняти або змінювати рішення, що оскаржуються, у випадках, якщо вони не відповідають закону або іншим нормативним актам, невідкладно вживати заходів до припинення неправомірних дій, виявляти й усувати причини та умови, які сприяли порушенням;

  • забезпечувати поновлення порушених прав, реальне виконання прийнятих у зв’язку із заявою чи скаргою рішень;

  • письмово повідомляти громадянинові про результати перевірки заяви чи скарги.