Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kontr_attp11.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
91.65 Кб
Скачать

Контрольна робота з дисципліни “АСКТП”

Контрольна робота

на тему

Використання плк в аск тп

Під час виконання контрольної роботи користуватись:

 Використання контролера MODICON 612 PLC. Методичні вказівки для лабораторного практикуму з курсу “Автоматизація типових технологічних процесів” // Укл. Куцик А.С., Місюренко В.О., Марущак Я.Ю. – Львів, Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2001.

 матеріали лекцій та лабораторних занять.

Перше питання контрольної роботи стосується різних типів програмованих логічних контролерів, їх характеристик та використання в АСУ ТП.

Друге питання контрольної роботи стосується різних аспектів використання програмованого логічного контролера типу Modicon Micro 61200 в автоматизованих системах керування технологічними процесами.

Під час відповіді на третє питання необхідно

  • вказати дані з конфігурації контролера, а саме: діапазон регістрів, доступних для програмування, режим роботи контролера, карту вводу/виводу контролера;

  • скласти керуючу програму мовою релейно-контакторних схем;

  • навести пояснення до складеної програми (описати команди, що використовуються, призначення регістрів, задіяних у програмі та принцип функціонування програми);

  • у випадку, якщо в керуючій програмі задіяні дискретні чи аналогові входи/виходи контролера, показати схему їх підєднання.

Під час написання програми приймати, що час сканування контролера становить 3 мс.

Завдання 1

  1. Технічні характеристики контролера Zelio. Спосіб програмування та галузь використання Zelio. Чи можливо на ньому зреалізувати П-регулятор параметру технологічного процесу і чому?

  2. Будова ПЛК Modicon Micro 61200. Місце контролера Modicon Micro 61200 серед гамми сучасних ПЛК. Функціональні можливості цього контролера та задачі, які можна реалізувати з його допомогою в АСУ ТП.

  3. Скласти програму реалізації на контролері лічильника імпульсів, які подаються на високочастотний вхід контролера. У випадку, якщо вміст лічильника досягне 1500 подати на 1-ий і 2-ий дискретні виходи контролера сигнал і обнулити лічильник.

Завдання 2

  1. Технічні характеристики ПЛК Modicon TSX Nano. Можливості програмування та галузь використання ПЛК Modicon TSX Nano. Порівняння контролерів Modicon TSX Nano та Zelio з точки зору можливості реалізації різних задач керування.

  2. Принцип роботи ПЛК Modicon Micro 61200. Поняття "основної" задачі, "швидкої" задачі та відпрацювання подій. Які з цих задач доступні для Modicon Micro 61200?

  3. Скласти програму реалізації на контролері цифрового П-регулятора з коефіцієнтом підсилення К=10. Сигнал завдання подається на 1-ий аналоговий вхід контролера, а сигнал зворотного звязку – на 2-ий анал. вхід. Вихідний сигнал регулятора подається на 1-ий аналог. вихід контролера. Передбачити можливість обмеження вихідного сигналу регулятора на рівні 6 В.

Завдання 3

  1. Технічні характеристики ПЛК Modicon TSX Nano. Можливості програмування та галузь використання ПЛК Modicon TSX Nano. Порівняння контролерів Modicon TSX Nano та Micro з точки зору можливості реалізації різних задач керування.

  2. Охарактеризувати память контролера Modicon Micro 61200. Які є засоби розширення обсягу пам’яті цього контролера та інших?

  3. Скласти програму реалізації на контролері цифрового інтегратора (сталу часу вибрати довільно) з обмеженням вихідного сигналу на рівні, що задається в регістрі 40045. Вихідний сигнал інтегратора подається на 2-ий аналоговий вихід контролера. Сформулювати умову роботи інтегратора в реальному часі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]