Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка практика.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
156.67 Кб
Скачать

24

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА БІЗНЕСУ

Кафедра організації виробництва та агробізнесу

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

З ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

для студентів ОКР «Бакалавр» з напряму підготовки

6.030504 «Економіка підприємтсва»

Розробники:

Н.І. Колишкіна, к.е.н., доцент ТДАТУ

Мелітополь, 201_

УДК: 631.153 (075)

Методичні вказівки для проведення навчальної практики з планування діяльності підприємства. Методичні вказівки для студентів з напряму підго-товки (6.030504 «економіка підприємства»). – Таврійський державний агро-технологічний університет, 201_. – 21 с.

Розробник: к. е. н., доцент Колишкіна Н.І.

Рецензенти: к.е.н., доцент,заступник завідувача кафедри «Фінанси

і бухгалтерський облік» ЗІЕІТ Матвієнко Г.А.

к.е.н., доцент кафедри «Економіка підприємств» ТДАТУ

Тебенко В.М.

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри «Організа-

ція виробництва та агробізнесу» « ___ » _____201__ р., протокол № __ .

Затверджено методичною комісією факультету економіки та бізнесу

« ___ » _________201__ р., протокол № ___ .

ЗМІСТ

ВСТУП 4

ОСНОВНА ЧАСТИНА 6

КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ 15

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 18

ВСТУП

Одним із головних шляхів підвищення рентабельності виробництва є різке скорочення витрат на виробництво і реалізацію продукції, Це зумовлено високим рівнем собівартості сільськогосподарської продукції в Україні через недосконалу технологію та організацію виробництва і, як наслідок, значну трудо-, енерго- і фондомісткість продукції.

Головною причиною високої собівартості є недосконалість економіч-ного механізму.

Противитратний механізм АПК – це спосіб функціонування сукупності економічних підойм та стимулів у системі економічного механізму з метою забезпечення зниження питомих виробничих витрат за зростання виробництва продукції на одиницю ресурсного потенціалу, підвищення її якості і збіль-шення маси споживчої вартості. Тобто елементи економічного механізму АПК (планування, госпрозрахунок; системи організації, оплата і стимулювання праці; ціноутворення; фінансово-кредитний механізм) у своїй сукупності і комплексному функціонуванні, що спрямовані на досягнення зазначеної вище мети, виступають водночас і елементами противитратного механізму.

Методичні вказівки для проведення навчальної практики з планування містять: практичну роботу № 1 «Планування витрат по статтях і визначення собівартості продукції зернових культур» та № 2 «Розрахунок технологічної карти з виробництва зерна озимої пшениці» із теми “Планування витрат і собівартості продукції”.

Метою методичних вказівок є наукове обґрунтування теоретичних за-сад і практичне вміння студента розраховувати собівартість сільськогоспо-дарської продукції рослинницького походження.

Об’єктом дослідження виступають виробничі витрати, які формуються на сільськогосподарських підприємствах.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні засади та практичні аспекти планування собівартості продукції рослинництва.

Методи дослідження. Методологічну основу вказівок становлять загальнонаукові прийоми досліджень і спеціальні методи, що ґрунтуються на сучасних наукових засадах економічної науки.

Інформаційною базою були наукові праці вітчизняних учених із даних проблем, нормативно-довідкова література, методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств..

Методичні вказівки складаються зі вступу, одної теми - «Планування витрат і собівартості продукції» з дисципліни «Планування і контроль на підприємстві», списку рекомендованої літератури. Повний обсяг методичних вказівок становить 27 сторінок і включає 7 таблиць,

Методичні вказівки вміщують завдання для проведення практичних робіт. Виконані завдання по кожній практичній роботі подаються для перевірки викладачем у письмовій формі (відповідно наведених таблиць, форм, формул, методик розрахунків) кожним студентом окремо. Викладач оцінює знання студентів в процесі виконання практичних робіт з навчальної практики за виконане розрахункове завдання на основі критеріїв оцінювання знань. Далі за 50-бальною шкалою виставляється загальна оцінка за виконання двох практичних робіт (від 33 до 50 балів).

Методичні вказівки спрямовані на допомогу студентам в теоретичному та практичному вивченні дисципліни “Планування і контроль на підприємст-ві”, а саме важливої її теми “Планування витрат і собівартості продукції”.

Знання, одержані студентами при вивченні даної теми, допоможуть їм у подальшій практичній діяльності.

ОСНОВНА ЧАСТИНА