Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций 1Основи туристичної діяльності.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
679.94 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківська Національна Академія Міського Господарства

Житлово-комунальний технікум конспект лекцій

З дисципліни "Основи туристичної діяльності"

Для студентів денної та заочної форми навчання за спеціальністю

5.14010101 «Готельне обслуговування»

1401 «сфера обслуговування»

Розглянуто та схвалено Укладач:

комісією _________________________ викладач ЖКТ ХНАМГ

протокол №__від___________2011 року Ревенко Ю.І

Голова комісії________С.Ю.Бондаренко

Харків 2011

Розділ 1 Основні положення туристичної діяльності. Законодавча база

Тема 1 Державна політика та державне регулювання в галузі туризму План

  1. ЗУ "Про туризм". Загальні положення

  2. Принцип державного регулювання

  3. Основні цілі регулювання туристичної діяльності

1 Зу "Про туризм". Загальні положення

ЗУ "Про туризм" визначає загальні правові, організаційні ті соціально-економічні засоби реалізації державної політики України в галузі туризму та спрямований на забезпечення закріплених Конституцією України прав громадян на відпочинок, свободу пересування, охорону здоров'я довкілля, задоволення духовних потреб та інших прав при здійсненні туристичних подорожей. Він встановлює засоби раціонального використання туристичних ресурсів та регулює відносин, пов'язані з організацією і здійсненням туризму на території України.

У цьому законі наведені терміни, які вживаються в такому значенні:

туризм - тимчасовий виїзд особи з місця постійного проживання в оздоровчих, пізнавальних, професійно-ділових чи інших цілях без здійснення оплачувальної діяльності в місці перебування.

турист - особа, яка здійснює подорож по Україні або до іншої країни з не забороненою законом країни метою перебування, терміном від 24годин до одного року без здійснення будь-якої оплачувальної діяльності та із зобов'язанням залишити країну або місце перебування в зазначений термін.

туристичний продукт — попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менш ніж 2 такі послуги, що реалізуються або пропонуються для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги.

Закон містить 8 розділів ( загальні положення, держана політика та державне регулювання в галузі туризму, безпека туризму, організація туристичної діяльності, професійна підготовка фахівців та наукове забезпечення туризму. Об'єднання підприємств та неприбуткові організації галузі туризму, контроль за діяльністю в галузі туризму. Відповідальність за порушення законодавства України про туризм, міжнародне співробітництво в галузі туризму, прикінцеві та перехідні положення) та 37 статей.

2 Принцип державного регулювання

Принцип державного регулювання туристичної діяльності полягає у тому, що держава признає туристичну діяльність однією з пріоритетних галузей економіки, сприяє розвитку туристичної діяльності та створює сприятливі умови для її функціонування, визначає та підтримує пріоритетні напрямки, формує образ країни, сприятливий для туризму та рекламує його на міжнародному рівні, а також здійснює підтримку та захист туристів, туроператорів та тур агентів.

Держава сприяє рішенню багатьох проблем, які допомагають у розвитку туризму:

  • упорядкування туристичних формальностей та збільшення безпеки подорожей;

  • розвиток туристичної інфраструктури, у тому числі транспорту та комунікацій;

  • створення умов для освіти керівників та персоналу туристичних підприємств;

  • забезпечення дотримання екологічних норм на туристичних об'єктах та у регіонах відвідування;

  • захист прав туристів;

  • забезпечення пільгового податкового режиму для туристичних фірм;

  • використання таких економічних та статистичних механізмів, які дозволяють нести об'єктивний статистичний облік та контроль по прийнятим у туризмі міжнародним категоріям і нормам;

- просування національного туристичного продукту на іноземних ринках, шляхом формування сприятливого для туризму образу своєї країни.

У зв'язку з наростаючими темпами забруднення навколишнього середовища все більш державна політика в галузі туризму орієнтується на її захист. В ряді країн існують спеціальні комісії, які регулюють планування в туризмі та захист навколишнього середовища (Великобританія, Франція, Скандинавія).