Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota_EXCEL2011 (1).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Лабораторна робота №6

Тема. Створення бланків та текстових документів в середовищі Excel. Робота з декількома таблицями в середовищі Excel. Упорядкування кошторисів і розрахунок вартості замовлень за допомогою табличного процесора Excel.

Мета. Набути навичок створення текстових документів та надання професійного вигляду документам. Ознайомитись з можливостями МS Excel для вибору комплектуючих із прайс-листів і для проведення розрахунків на основі використання елементів керування з панелі інструментів

Завдання 1

> Хід роботи

1. Ознайомитись з теоретичним матеріалом.

2. Запустити програму Місrosoft ЕхсеІ.

3. Створити бланк за зразком, виданим викладачем. При оформленні виконати дії зі створення власного стилю.

Завдання 2

> Хід роботи

1. Ознайомитись з теоретичним матеріалом.

2. Запустити програму Місrosoft ЕхсеІ.

3. Створити таблиці збуту товарів по квартально, в яких буде відображена інформація збут товара по місяцям і за квартал, також створити зведену таблицю в якій буде відображена інформація збуту товарв за рік. Під кожну таблицю виділити окремий листок. При оформленні виконати дії зі створення власного стилю.

Робота з декількома таблицями

Файли робочих книг можуть містити кілька робочих таблиць із даними. Можливості Ехсеl дозволяють вводити дані в кілька таблиць одночасно і форматувати ці таблиці. Можна, зокрема, ввести заголовок рядка або стовпця в декілька таблиць відразу, а потім ввести відповідні дані у кожну таблицю; переміщувати і копіювати дані з однієї таблиці в іншу, будувати формули з використанням посилань на дані з інших робочих таблиць. Ця властивість дуже ефективна при створенні підсумкових таблиць, оскільки Ехсеl дозволяє використовувати в розрахунках дані, які не містяться обов'язково в тій же таблиці. При цьому, якщо дані, на які посилається формула, будуть змінені, результат розрахунків за цією формулою зміниться відповідно. Можна також встановлювати зв'язки між даними в різних робочих таблицях. Якщо зв'язати дані в одній таблиці з даними в інший і надалі змінити дані в першій таблиці, пов'язані з ними дані в другій таблиці зміняться відповідно.

Введення даних в декілька таблиць одночасно

Відкрийте або створіть робочу книгу, що містить чотири листа, з якими потрібно працювати як із групою. Переіменуйте листи в квартал1, квартал2, квартал3, квартал4

Для вибору групи суміжних робочих таблиць натисніть на вкладку першої, а потім на вкладку останньої робочої таблиці, утримуючи натиснутою клавішу Shift. Виділені вкладки стануть білими й у рядку заголовка з'явиться слово Группа, що вказує на те, що з цими робочими таблицями можна працювати як із групою (див. рис. 1).

При виборі групи робочих таблиць можна вводити дані в декілька таблиць одночасно, вводячи їх в одну таблицю. Наприклад, при введенні слова Разом в комірку А10 першої із показаних таблиць ці дані з'являться у всіх комірках А10 у всіх чотирьох згрупованих таблицях.

Можна також застосовувати форматування до всіх робочих таблиць у групі. Наприклад, якщо потрібно виділити жирним шрифтом ряд заголовків стовпців і рядків. Всі інші ефекти форматування також можна застосувати до згрупованих таблиць.

Можна також розрахувати підсумкові значення в усіх робочих таблицях у групі за умови, що всі робочі таблиці мають однакову структуру. Наприклад, можна було б розрахувати підсумкові значення для всіх таблиць у групі, вибравши комірки В10:Е10 будь-якої таблиці а потім натиснути на кнопку Автосумма на панелі інструментів.

Створити на кожному листу по таблиці використовуючи роботу з декількома таблицями одночасно(рис.1). Відкорегувати таблиці відповідно до кварталів.

Щоб знову перейти до роботи з окремими таблицями, натисніть правою кнопкою миші на будь-якій із виділених вкладок і виберіть Разгруппировать листы в меню швидкого доступу, що з'являється. Можна також натиснути на будь-якій вкладці, яка не входить у групу, щоб відмінити виділення усіх робочих таблиць у групі.

Якщо група містить у собі всі робочі таблиці робочої книги, натискання на будь-якій окремій вкладці відміняє виділення групи. При роботі з декількома таблицями, як з групою, слід пам'ятати: Якщо потрібно видалити з групи окремі робочі таблиці, не виділяючи їх всі, утримуйте натиснутою клавішу Сtrl під час натискання на вкладці робочої таблиці, яку бажаєте видалити з групи.

• Для вибору несуміжних робочих таблиць натисніть на вкладці першої робочої таблиці, що підлягає включенню в групу, а потім утримуйте натиснутою клавішу Сtrl, натискуючи на інших вкладках для включення в групу додаткових робочих таблиць.

• Можна швидко виділити усі робочі таблиці в робочій книзі, натиснувши праву клавішу миші на вкладці будь-якої робочої таблиці і вибравши команду Выделить все листы в меню швидкого доступу, що з'являється.

Рис. 1. Група робочих таблиць

Додайте новий лист, переіменуйте в За рік. На даному листу створим таблицю в якій буде відображатись інформація по кварталам і за рік (рис.2). Створити зведену таблицю, що використовує дані з декількох інших таблиць, замість того, щоб переносити ці цифри в підсумкову таблицю. Активізуйте робочу таблицю й у ній - комірку, що містить формулу. В залежності від обставин, можна додати до неї деякий опис, як наприклад, заголовки таблиці, рядків і стовпців (див рис.2.)

Введіть знак рівності (=), який вказує на те, що далі буде введена формула.

Рис.2. Таблиця, що містить результати розрахунків

Активізуйте таблицю, що містить дані, які використовуються у формулі. Потім натисніть на комірці, посилання на яку потрібно включити у формулу. Навколо комірки з'явиться рамка, а у формулі, що міститься в рядку формул, з'явиться ім'я робочої таблиці, після якого слідує ім'я комірки, відділене від нього знаком оклику. Введіть оператор, наприклад, щоб скласти вміст поточної комірки з вмістом будь-якої іншої комірки введіть знак «плюс» (+).

Повторіть ці дії стільки разів, скільки необхідно посилань на дані, що використовуються у формулі - як із поточної, так і з інших таблиць. Наприклад, у приведеній тут формулі вміст комірки Е4 і таблиці квартал 1 додається до вмісту однойменних комірок із таблиць квартал 2, квартал З, квартал 4.

Після того, як формула сформована, натисніть на клавішу Еnter. В результаті відбудеться повернення до таблиці, в якій ви почали введення формули. Результати розрахунків за даною формулою будуть показані у виділеній комірці, а сама формула - у рядку формул (якщо комірка, що містить цю формулу, виділена).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]