Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя курсова Власність.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
81.45 Кб
Скачать

УМАНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ САДІВНИЦТВА

Факультет економіки і підприємництва

Кафедра економічної теорії

Курсова робота

з дисципліни Макроекономіка

на тему: « Власність, її суть, типи та види »

Виконала:

студентка: Курінна А. О.

_____ курсу, гр. ____

Підпис___________

Науковий керівник:

Рибчак О.С._________

Подано на перевірку ___________

«____»_______________2011р.

Допущено до захисту

«____»_______________2011р.

Захищено з оцінкою

______________________________

Умань 2011

ЗМІСТ

Вступ

РОЗДІЛ 1. Економічний зміст відносин власності

1.1. Власність як економічна категорія. Суб’єкти і об’єкти власності…………..5

1.2. Еволюція відносин власності в економічній системі суспільства…………...7

1.3.Роль та функції відносин власності в економічному житті суспільства…….9

РОЗДІЛ 2. Види і форми власності

2.1. Обґрунтування необхідності різних форм власності в ринковій економіці....................................................................................................................12

2.2. Характеристика форм власності згідно Закону України «Про власність»...16

2.3. Основні види власності…………………………………………………..........19

РОЗДІЛ 3. Відносини власності в Україні

3.1. Сучасний стан відносин власності в Україні………………………………...24

3.2. Роздержавлення і приватизація власності в Україні як метод реформування відносин власності в Україні………………………………………………………28

3.3. Соціальні наслідки реформування відносин власності в Україні…………..31

Висновки

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ВСТУП

Актуальність теми зумовлена тим, що одним з головних умов переходу до ринкової економіки є різноманіття різних форм власності, тому важливу роль набуває розгляд питань, пов’язаних з відносинами власності та їх значенням в Україні. Під час переходу до ринкової економіки в України як і в інших постсоціалістичних країнах, здійснення реформ зіткнулося з рядом об'єктивних труднощів, першочерговою серед яких, безумовно, можна назвати проблему власності. Процес реформування відносин власності в Україні супроводжується здійсненням політики роздержавлення та приватизації, пов'язаної зі структурною перебудовою економіки, змінами у формах господарювання і, отже, перетвореннями в продуктивних силах та виробничих відносинах.

Власність – найфундаментальніша економічна категорія. Це поняття є одним із центральних, його можна розглядати у 3 аспектах:

  • матеріально-натуральний (расовий) – все, що оточує;

  • юридичний – правове оформлення володіння, розпорядження та використання;

  • політекономічний.

Власність є основоположною економічною категорією, разом з тим вона одна з найбільш складних категорій, бо має багато ознак, форм прояву і систем функціонування. Сучасні економічні теорії вбачають у власності економічні відносини, проте одні визначають їх як сукупність усіх економічних відносин, інші – як основне економічне відношення, треті – вихідне чи первинне.

Вивчення господарського ладу тієї чи іншої країни, неминуче ставить перед дослідником корінне питання, кому належить економічна влада, хто розпоряджається суспільним багатством. Суть цієї влади полягає в характері привласнення засобів виробництва і його результатів. Тому, щоб з’ясувати структуру того чи іншого суспільства, необхідно передусім розкрити зміст існуючої системи відносин власності.

Мета роботи - розкрити поняття власності, її економічний та юридичний зміст, розкрити форми власності в економіці на Україні та форми і механізми роздержавлення та приватизації

Реалізація зазначеної мети передбачає вирішення наступних завдань:

  • Визначення змісту відносин власності;

  • Розгляд форм власності;

  • Аналіз трансформації права власності в ринковій економіці.

Об’єкт дослідження визначається тим, що у системі виробничих відносин власність виступає основним виробничим відношенням. Власність як висхідне виробниче відношення започатковує формування економічної системи, що переростає в основні виробничі відносини. Формою, котра забезпечує реалізацію відносин власності, є механізм господарювання та управління виробництвом з усіма його структурами й формами політичної і економічної влади.

Предметом дослідження являються відносини власності з приводу привласнення матеріальних і духовних благ. Привласнення означає відношення людей до певних речей, як до своїх.

Аналітичний огляд літератури. Для написання курсової роботи було використано значну кількість літературних джерел, які викладені вкінці курсової роботи.

Структура курсової роботи: робота викладена на 39-ох сторінках і складається зі вступу, трьох розділів, висновку та списку використаної літератури.

РОЗДІЛ 1

Економічний зміст відносин власності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]