Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
звіт з комп.практики (Пайчук).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
6.91 Mб
Скачать

50

УКООПСПІЛКА

Коледж економіки і права

Вінницького кооперативного інституту

З В І Т

з навчальної практики

з дисципліни «Інформатика та комп’ютерна техніка»

студента ІІІ курсу

групи ТМ-31

Спеціальності: 5.03051001.02

Спеціалізація:Товарознавство

в митній справі

Пайчука Дмитра

Володимировича

Період практики:

Місце практики:

Керівник практики:

Вінниця 2011

З М І С Т

Розділ 1. Сервісне програмне забезпечення

    1. . Програми сервісного обслуговування дисків

Розділ 2. Комп’ютерні мережі

2.1. Локальні і глобальні комп’ютерні мережі

Розділ 3. Текстові редактори

3.1. Робота з текстовими редакторами

3.2. Форматування документів

3.3. Створення та редагування графічних об’єктів

3.4. Створення, редагування та форматування таблиць

Розділ 4. Електронні таблиці

4.1. Створення та редагування формул

4.2. Використання вбудованих функцій

4.3. Побудова діаграм

4.4. Облік і аналіз даних засобами електронних таблиць

Розділ 5. Засоби створення електронних презентацій

5.1. Ведення, редагування та форматування тексту, використання

графічних об’єктів

5.2. Використання спеціальних ефектів в електронних презентаціях

5.3. Підготовка, репетиція та проведення електронних презентацій

5.4. Створення електронної презентації засобами Windows Movie Maker

Розділ 6. Створення комбінованих документів

6.1. Створення web-сторінок

ДОДАТКИ

Розділ 1. Сервісне програмне забезпечення

    1. Програми сервісного обслуговування дисків

Дефрагментація - процес оновлення і оптимізації логічної структури розділу диска з метою забезпечити зберігання файлів в безперервній послідовності кластерів. Після дефрагментації прискорюється читання і запис файлів, а отже і робота програм, з огляду на те, що послідовні операції читання і запису виконуються швидше випадкових звернень (наприклад, для жорсткого диска при цьому не потрібне переміщення голівки). Інше визначення дефрагментації: перерозподіл файлів на диску, при якому вони розташовуються в безперервних областях

2. Види програм-архіваторів :

  • ARJZ (з волі автора програми вимовляється як "арж-зет") - це архіватор, заснований на відомій програмі ARJ Роберта Юнга. На відміну від таких сучасних засобів архівування, як RAR і UC2, ARJZ використовує формат файлів, командний рядок і опції, сумісні з однієї із самих популярних програм стиску даних, а це має свої переваги. Зокрема:

- Практично все програмне забезпечення, розраховане на виклик ARJ, буде працювати так само і з програмою ARJZ без усякої модифікації. Наприклад, не треба буде переписувати ні ARCVIEW, ні NC 4.0, ні DN, ні тех.BAT файлів, що ви могли створити за час користування ARJ'ем.

  • ПРОГРАМА PKUNZIP

Програма призначена для витягнення файлів з архіву. Формат команди слідуючий:

PKZIP режим ім'я архівного файлу Імена файлів

Правила написання параметру "режим", "Імені архівного файлу" такі ж, як і для програми PKZIP;

імена файлів - вказуються імена, які потрібно витягнути з архіву і помістити на диску. В імені файлу дозволяється використовувати символи “*” та "і".

Режими роботи програми PKUNZIP слідуючі:

· х - витягнення файлів з архіву (повна розархівація), цей режим виконується, якщо не задано ніякого режиму;

· о - заміна Існуючого файлу на диску:

· v - перегляд списку файлів в архіві;

· t - перевірка цілосності архіву;

· n - файли з архіву витягаються з більш новою версією, або якщо на диску їх немає;

· d - відновлення каталогів при розархівації із архіву;

· с - вивід вмістимого файлу із архіву на екран;

· р - вивід вмістимого файлу Із архіву на принтер;

· s - задання паролю при витягненні файлу із архіву.

  • Архіви ZIP

Основна перевага формату ZIP - його популярність. Так, більшість архівів в Інтернеті мають формат ZIP. Якщо ви хочете комусь відправити архів, але не впевнені, що в адресата є програма WinRAR для розпакування архіву, то має сенс використовувати формат ZIP. Втім, у цьому випадку ви можете відправити саморозпаковувальний (SFX) архів.

Інша перевага ZIP - швидкість. Архіви ZIP звичайно створюються швидше архівів RAR, однак на сучасних комп'ютерах ця різниця у швидкості часто не має вирішального значення.

  • Архіви RAR

Формат RAR у більшості випадків забезпечує істотно кращий стиск, чим ZIP. Інша важлива функція RAR - підтримка багатотомних архівів. Крім того, у формату RAR є ряд дуже важливих функцій, відсутніх в ZIP, наприклад, додавання інформації для відновлення, яка дозволяє відновити фізично ушкоджений файл, блокування архівів для запобігання випадкової заміни особливо цінних даних та ін.

Формат RAR дозволяє обробляти файли практично необмеженого розміру (до 8 эксабайт, що рівносильне 8 589 934 591 Гбайт), тоді як розмір одного файлу в архіві ZIP не може перевищувати 2 Гбайт

Архівація даних - це сполучення кількох файлів каталогів до

єдиного файла-архіву. Для цього використовуються програми-архіватори, які забезпечують як архівацію, так і стиснення даних. За допомогою спеціальних алгоритмів архіватории видаляють з файлів усю надмірну інформацію, а при зворотніх операціях розпаковування вони відновлюють інформацію у первісному вигляді. При цьому стиснення та відновлення інформації відбувається без втрат.

Таким чином під архівацією слід розуміти процес перекодування деякої сукупності файлів з метою зменшення загального обсягу памяті, який вони запамятовують. Архівацію ще називають процесом стиснення даних( скорочення обсягу вихідних файлів шляхом усунення надлишкової інформації).Відповідно до цього стиснення буває без втрат та із втратами.

  • Багатотомні, саморозпаковувальні архіви.

Для створення багатотомного архіву потрібно в діалозі Ім'я и параметрі архіва в полі Розмір тома вибрати значення 1 457 500(для дискет 3.5”) або Автовизначення (для накопичувачів іншого формату). Створивши багатотомний архів його змінити неможливою.

Для створення саморозпаковувального архіву потрібно в діалозі Ім'я и параметрі архіва встановити прапорець. Створити SFX-архів і далі клацнути на кнопку ОК.

  • 1.Робота з архіваторами Win-Zip – це дуже зручний і легкодоступний спосіб виконання потрібної нам операції. Для архівування інформації в операційній системі типу Windows потрібно знати,що даний архіватор працює в оболонці,вікно якої має інтерфейс схожий на Power Archive ,

але без панелі папок.

Проте Win-Zip може працювати в режимі майстра Win-Zip.(Win-Zip Wizard), який використовують користувачі – початківці.

Після інсталяції архіватора в контекстне меню файлів та папок в меню вікна папки з’являється новий пункт add to zip.,що дозволяє поміщати дані об’єкти в zip архів.

Порядок перетворення архівного файлу в само роз архівований exe файл, знищення файлів в архіві, встановлення коментарів, тестування та можливість розархівування та наявність ПК – вірусів у вказаних архіваторах повністю ідентичні.

Для архівування файлів за допомогою майстра Win-Zip необхідно у класичному вікні програми вибрати об’єкт,що потрібно за архівувати і натиснути кнопку Wizard.

Опишемо архівування файлу Active.dll. Щоб за архівувати даний файл потрібно з’ясувати повне місце розташування даного файлу, щоб коли відкриємо вікно архіватора ми могли знайти даний файл.

Відкриваємо класичне вікно архіватора і знайшовши файл Active.dll наводимо на рядок його назви стрілку миші щоб назва набрала відмінного від усіх інших файлів кольору.

Коли даний файл уже став виділеним натискаємо комбінацію клавіш Shift + W або у вікні даної програми на панелі інструментів натискаємо кнопку Wizard. Залежно від настройок ПК даний архіватор може бути поміщений і у меню, що визивається натисканням правої кнопки миші.

Таким чином дана операція стає наступним способом архівування файлу Active.dll. Щоб за архівувати даний файл таким способом виділяємо його назву і натискаємо праву кнопку появляється меню в якому вибираємо “добавить в архів Win-Zip” або натискаємо на пункт “Win-Zip”. За архівуємо групу файлів Valerie, Wertupol, Fyuoder другим способом. Виділяємо перший файл і натиснувши Shift курсором вибираємо потрібну кількість файлів,що хочемо за архівувати натискаємо праву кнопку і вибираємо пункт “добавить в архів Win-Zip”

Файли Valerie, Wertupol, Fyuoder можна також вилучити з архіву

даної програми для цього. Для цього заходимо до архіву програми і виділивши дані файли натискаємо праву кнопку миші появляється меню в якому вибираємо пункт “вилучити із архіву Win-Rar”.

Цю саму операцію проводимо з файлом Active.dll. Для цього знаходимо його у архіві виділяємо тиснемо праву кнопку миші і вибираємо у меню, що з’явилось пункт “вилучити з архіву Win-Rar”.

Також можна добавити певний файл до архіву натиснувши у вікні програми кнопку “Додати”. Щоб знищити файл Active.dll архіву проведемо слідуючи дії. Знаходимо дану папку у архіві і виділяємо її після чого у вікні програми натискаємо кнопку “Видалити”. Щоб знищити групу файлів Valerie, Wertupol, Fyuoder проводимо наступні операції:

знаходимо дані файли у архіві виділяємо їх за допомогою мишки і натискаємо на значок у вікні програми “Видалити”.

Якщо нам потрібно вилучити файл Active.dll., то потрібно спочатку виділити даний файл за допомогою мишки,а потім натиснути на значок “Вилучити у…”

Для того щоб вилучити групу файлів Valerie, Wertupol, Fyuoder проводимо ті ж операції і вказуємо місце(Диск D) куди хочемо вилучити групу файлів

Програма Win-Rar дозволяє також дізнатися пропонований ступінь стиснення файлів.

Щоб провести дану операцію потрібно виділити у вікні програми файл Active.dll і натиснути у вікні програми на кнопку “Оцінити”.

Щоб провести дану операцію з групою файлів Valerie,Wertupol,Fyuoderпотрібно виділити їх за допомогою мишки у вікні програми і у цьому ж вікні натиснути кнопку “Оцінити”

  • Win-Rar – дуже популярний архіватор,схожий на Win-Zip. Хоча в ньому виводиться диск активної папки. Щоб відобразити вміст архівного файлу достатньо натиснути праву кнопку миші на його імені,або через вікно відкриття файлу

В пункті меню файлу вибрати команду «відкрити архів» або ж можна натиснути Ctrl + О.

Вихід з архівного файлу здійснюється так само,як із звичайної папки. Щоб створити новий архів або добавити файли до існуючого архіву,треба у вікні оболонки перейти в папку де знаходяться файли,що слід за архівувати та відмітити і виконати вищевказані дії.

Для виконання операції розархівування у Win-Rar спочатку входимо у архів та відмічаємо відповідні файли. Після чого тиснемо Alt + E Виконаємо вищеописані операції з конкретним файлом. Щоб за архівувати файл Active.dll або добавити до існуючого архіву переходимо у вікні оболонки у папку з файлами виділяємо мишкою даний файл і виконуємо вищевказані операції по за архівуванню файлу

  • Для створення багатотомного архіву потрібно в діалозі Ім’я и параметрі архіва в полі Розмір тома вибрати значення 1 457 500(для дискет 3.5”) або Автовизначення (для накопичувачів іншого формату). Створивши багатотомний архів його змінити неможливою.

Для створення саморозпаковувального архіву потрібно в діалозі Ім’я і параметри архіва встановити прапорець Создать SFX-архів і далі клацнути по кнопці ОК.

  1. Антивірусні програми.

Класифікація антивірусних засобів

Для виявлення та знищення комп’ютерних вірусів використовують антивірусні програми. Види антивірусних програм:

1) програми-детектори дозволяють виявити файли, які заражені одним із відомих їм вірусів;

2) програми-лікарі, або фаги, знешкоджують віруси в заражених файлах та на дисках («викусуючи» тіло вірусу із заражених обєктів ) та відновлюють файли;

3) програми-ревізори запам’ятовують відомості про файли ( контрольні суми, атрибути, розміри, дати останньої модифікації тощо) та системні області дисків ( часто системні області повністю) , а потім порівнюють їх із реальним вмістом вінчестером, кожна знайдена невідповідність служить сигналом про появу вірусу або «троянської» програми ( яка нещадно руйнує інформацію на дисках але яку за сукупністю ознак не

можна віднести до комп’ютерних вірусів);

4) програми- монітори, або фільтри, резидентно розташовуються в оперативній пам’яті комп’ютера і реагують на звернення, які роблять віруси для свого розмноження або виконання руйнівних дій, до операційної системи; при цьому користувач може дозволити або заборонити виконання відповідних операцій;

5) програми-вакцини, або імунізатори, модифікують файли і диски таким чином, що вірус, аналізуючи вакциновану програму чи диск, вважає, що вони вже заражені, і повторне зараження не здійснює.

У сучасних антивірусних пакетах функції детектора і лікаря зазвичай виконує одна програма, яка називається сканером.

З метою профілактики зараження комп’ютерів вірусами варто дотримуватись виконання наступних заходів:

- купувати дистрибутивні копії програмного забезпечення у офіційних продавців, а не копіювати їх з інших джерел;

- періодично створювати на зовнішніх носіях архівні копії файлів, з якими постійно ведеться робота;

- намагатися не запускати неперевірені файли ( з чужих дисків, отриманих з мережі та електронною поштою). Перед запуском нових програм потрібно перевірити їх однією або декількома антивірусними програмами. При роботі із новим програмним забезпеченням варто, щоб в оперативній пам’яті резидентно знаходився антивірусний монітор;

- періодично здійснювати профілактичну перевірку на наявність вірусів; регулярно оновлювати антивірусні бази програм, якими ви користуєтесь; варто мати окрему системну дискету з так званим «ремонтним» набором програм для обслуговування дисків та антивірусних програм;

захищати диски від несанкціонованого доступу ( встановлювати захист від запису на дискетах або програмним чином захищати логічні диски на вінчестері);

здійснювати перевірку цілісності інформації на дисках за допомогою програм-ревізорів.

Розділ 2 . Комп’ютерні мережі