Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка політеконом 2011(КР).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
217.09 Кб
Скачать

Міністерство аграрної політики україни вінницький національний аграрний університет

Кафедра менеджменту ЗЕД

ПОЛІТИЧНА ЕКОНОМІЯ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до підготовки курсових робіт

для студентів денної форми навчання

навчально-наукового інституту аграрної економіки

зі спеціальності: 6.030502 “Економічна кібернетика”, 6.030509 „Облік і аудит” .

Вінниця 2011

УДК ___________

К.е.н. Нікітченко В.С., к.е.н. Клочковський О.В., ас. Клочковська В.О. Методичні вказівки з дисципліни “Політекономія” до виконання курсових робіт для студентів денної форми навчання навчально-наукового інституту аграрної економіки напряму підготовки – облік і аудит, – економічна кібернетика – Вінниця: ОЦ ВДАУ, 2011. – с.

Укладачі: к.е.н. Нікітченко В.С., к.е.н. Клочковський О.В., ас. Клочковська В.О.

Рецензенти: Гарбар Ж.В., кандидат економічних наук, професор кафедри фінансів Вінницького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету

Мулик Т.О., кандидат економічних наук, доцент кафедри Вінницького національного аграрного університету

Методичні вказівки з дисципліни “Політекономія”

до виконання курсових робіт

для студентів денної форм навчання навчально-наукового інституту аграрної економіки та спеціальності : 6.030502 “ Економічна кібернетика”, 6.030509 „Облік і аудит” .

Рекомендовано науково-методичною радою ВНАУ

(протокол № ___ від “___”________2011р.)

ЗМІСТ

стор.

ВСТУП

4

1.ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО НАПИСАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

5

2. ВИБІР ТЕМИ

6

3. ВИВЧЕННЯ ЛІТЕРАТУРИ

6

4. СКЛАДАННЯ ПЛАНУ

6

5. НАПИСАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

7

6. ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ

7

7. ПРИКЛАДИ ОФОРМЛЕННЯ ВИНОСОК

10

8. ПРИКЛАДИ БІБЛІОГРАФІЧНОГО ОПИСУ

11

9. ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ

11

10. РОЗРАХУНОК КІЛЬКОСТІ БАЛІВ ПО КУРСОВІЙ РОБОТІ

12

11. ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ

13

ДОДАТКИ

16

ВСТУП

Реалізація завдань, пов'язаних з переходом до ринкової економіки; досягнення якісно нового стану суспільства; вдос­коналення суспільних і, перш за все, виробничих відносин; прискорення соціально-економічного розвитку країни, вимагає якісного покращання професійної підготовки спеціалістів. Кваліфікація, компетентність кадрів, їх готовність взяти на се­бе відповідальність за долю країни, в багатьох випадках ви­значають масштаби та темпи науково-технічного прогресу, ін­тенсифікації виробництва та підвищення його соціально-економічної ефективності.

У вирішенні проблем у досягненні якісно нового стану суспільства, вдосконалення економічних відносин та господа­рчого механізму в цілому, особлива роль належить спеціаліс­там економічного профілю. Тому питанню покращання підго­товки економічних кадрів приділяється особлива увага.

Підготовка таких спеціалістів базується на вихованні у них економічного мислення, навиків і методів дослідження економічних явищ, забезпечення співвідношення високого рі­вня економічної освіти з глибокими знаннями теорії та прак­тики управління економікою, широким світоглядом у галузі техніки і технології. Формування таких якостей у сучасних спеціалістів у значній мірі пов'язане з вивченням економічної теорії в цілому і зокрема з такими її складовими частинами, як політична економія, макроекономіка, мікроекономіка та істо­рія економічної думки.

Вивчення економічної теорії допомагає студентам уяснити суть економічних явищ і процесів, що проходять у сучасно­му суспільстві, економічних законів його розвитку, механізм їх дії і використання; уяснити необхідність і суть шляхів приско­рення соціально-економічного розвитку на основі постійного вдосконалення економічних відносин, пов’язаних з переходом до ринку, прискоренням науково-технічного прогресу; розі­братись в суті протиріч розвитку суспільства та напрямків їх вирішення. Вивчення політичної економії допомагає форму­вати такий тип економічного мислення, який потребує глибо­ких знань економічної теорії, надає можливість бачити далеко вперед і приймати неординарні рішення.

Для накопичення знань у галузі економічної теорії сту­дент повинен систематично працювати над вивченням курсу політичної економії. Ця праця повинна базуватися на всебіч­ному вивченні офіційних, державних документів та законів, затверджених Верховною Радою України, що забезпечують вдосконалення економічних відносин і становлення ринку Важливе значення при цьому набуває вивчення спеціальної економічної літератури і не тільки вітчизняної, а й зарубіжної.

У цьому значенні така форма роботи над курсом полі­тичної економії, як підготовка і виконання курсових робіт, має дуже важливе значення. Цінність курсової роботи полягає в тому, що вона є першим кроком на великому шляху самостій­ної творчості економіста, який повинен вирішувати на довіре­ній йому дільниці важливі політичні та господарські задачі. Підготовка курсових робіт також сприяє досягненню цілого ряду цілей навчальної та виховної роботи. Вона забезпечує більш глибоке освоєння курсу політичної економії в цілому та його окремих розділів; оволодіння студентами діалектичного методу дослідження явищ в економіці, набуття навиків само­стійної роботи над спеціальною, монографічною і довідковою літературою; освоєння методів збору, опрацювання та аналізу фактичного матеріалу, в тому числі і статистичного; розвиває економічне мислення, вміння вірно викладати свої думки, ана­лізуючи складні теоретичні проблеми, зв'язувати теорію з практикою, обґрунтовувати необхідність тих чи інших прак­тичних рекомендацій. Велике значення курсової роботи поля­гає в тому, що вона є ефективною формою контролю за само­стійною роботою студентів та їх успішністю.

Починаючи працювати над курсовою роботою, студент перш за все повинен обдумати її значення і роль в становленні його як спеціаліста, у формуванні спеціальних навиків, у роз­витку економічного мислення. Усвідомлення цього є важли­вою умовою творчого підходу до написання курсової роботи, до вибору теми, прийомів та методів дослідження. При цьому необхідно звернути увагу на те, що без такого підходу курсові роботи мають завжди суттєві недоліки. У них відсутні власні думки і трактовки тих чи інших питань, вони, як правило, є простим переказом прочитаного, а часто просто плагіатом.

Підготовка курсової роботи - це складний процес ви­вчення різних джерел: офіційних документів, монографій, пе­ріодичних друкованих видань, фактичного, в тому числі і ста­тистичного матеріалу; процес переосмислення отриманих у результаті цього вивчення даних і фактів; встановленні влас­ного погляду, своєї трактовки досліджуваного явища. Тому роботу, пов'язану з підготовкою курсової, не потрібно відкла­дати на останній місяць чи тиждень семестру, її необхідно вес­ти протягом всього часу вивчення політичної економії.