Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_розрах_ФА.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
462.85 Кб
Скачать

28

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ

Кафедра „фінанси”

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

з виконання розрахунково-графічної роботи з дисципліни «Фінансовий аналіз» для студентів напряму 0501 „Економіка і підприємництво” за спеціальністю „Фінанси” ОКР - 6.050104 «Бакалавр»

Дніпропетровськ 2009

Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи з дисципліни «Фінансовий аналіз» для студентів напряму 0305 „Економіка і підприємництво” за спеціальністю „Фінанси” ОКР - 6.050104 «Бакалавр» - ДДАУ. – Дніпропетровськ, 2009. – 40 с.

Методичні вказівки визначають мету і завдання розрахунково-графічної роботи, а також вимоги до написання розрахунково-графічної роботи, обов'язкові для кожного студента. Вони включають єдині вимоги до змісту, структури та обсягу розрахунково-графічної роботи, визначають порядок вибору і затвердження теми розрахунково-графічної роботи, організацію її виконання і захисту. Приводиться зміст роботи, правила оформлення.

Укладачі:

Ю.В.Масюк к.е.н., доцент, завідувач кафедри фінансів

Л.І. Бровко к.е.н., доцент кафедри фінансів

Рецензент:

проф. Ковальчук К.Ф.

доц. Васільева Л.М.

Затверджено на засіданні кафедри „Фінанси”, протокол № 2 від

03 жовтня 2009р.

Розглянуто і затверджено на методичній раді факультету обліку та фінансів, протокол № 5 від 22 жовтня 2009 р.

ЗМІСТ

КАФЕДРА „ФІНАНСИ” 1

Дніпропетровськ 2009 1

ЗМІСТ 3

ВСТУП 4

РОЗДІЛ 1. ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ ТА СТРУКТУРА РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ 7

РОЗДІЛ 2. ОФОРМЛЕННЯ РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ 11

2.1. Загальні вимоги 11

2.2. Вимоги до оформлення титульного аркуша, змісту, формул, ілюстрацій, таблиць, скорочень 12

2.3. Вимоги до оформлення текстових документів 17

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 19

РОЗРАХУНКОВА РОБОТА 20

Дніпропетровськ – 2009 20

ВСТУП

Розрахункова робота є завершальним етапом у вивченні дисципліни „Фінансовий аналіз”. Студент при захисті розрахунково-графічної роботи повинен розкрити свій потенціал і показати не тільки ті знання, що він отримав у процесі навчання, але й знання, набуті ним у процесі самостійної роботи.

Розрахункова робота повинна бути реальною - тобто виконаною на прикладі конкретного підприємства відповідно до конкретно існуючих там умов, із визначенням економічної ефективності пропозицій, що містяться в роботі.

Поглиблене вивчення і розробка в розрахунковій роботі одного або декількох взаємозалежних окремих питань буде свідчити про вміння студента самостійно ставити проблему і досліджувати різні практичні сторони діяльності сільськогосподарського виробництва. Тут важливо не тільки фіксувати виробничі і фінансові результати роботи, але і вивчати їх взаємозв'язок з конкретними умовами, пояснювати причини їх виникнення.

Відповідно до вищезазначеного Розрахункова робота повинна бути комплексною - передбачені в ній розробки необхідно ув'язати з усіма або хоча б із більшістю вивчених предметів.

Методичні вказівки визначають принципи і вимоги до написання розрахунково-графічної роботи, обов'язкові для кожного студента. Вони включають у собі єдині вимоги до змісту, структури та обсягу розрахунково-графічної роботи, визначають порядок вибору і затвердження теми розрахунково-графічної роботи, організацію її виконання і захисту, критерії оцінки.

Виконання розрахунково-графічної роботи має на меті:

  • систематизацію, закріплення і розширення отриманих у ВУЗі теоретичних і практичних знань за фахом;

  • розвиток уміння узагальнювати і критично оцінювати теоретичні положення, виробляти власну точку зору по фінансово-кредитних питаннях;

  • уміння робити висновки і розробляти конкретні пропозиції при рішенні виявлених проблемних питань;

  • поглиблення необхідних для практичної діяльності навичок самостійної і дослідницької роботи, оволодівання сучасними методами дослідження і комп'ютерною технікою;

  • визначення ступеня підготовленості студентів до практичної діяльності в умовах сучасної економіки

Розрахункова робота повинна мати теоретичну спрямованість і практичну значимість.

У сфері теорії Розрахункова робота виконується на основі критичного аналізу робіт, як вітчизняних економістів і фінансистів, так і зарубіжних. Питання теорії повинні бути взаємопов’язані з практичною діяльністю і проілюстровані статистичною інформацією.

Практична частина роботи виконується на основі всебічного вивчення та аналізу фактичного матеріалу по досліджуваній темі з використанням вітчизняного і закордонного досвіду, статистичного матеріалу і даних фінансової звітності досліджуваного об'єкта.

Висновки і пропозиції в кожній роботі повинні бути аргументовані, науково обґрунтовані і мати практичну цінність.

До розрахунково-графічної роботи пред'являються наступні основні вимоги:

  • аргументація актуальності теми, її теоретичної і практичної значимості;

  • самостійність і системність підходу студента у виконанні дослідження конкретної проблеми;

  • відображення знань монографічної літератури по темі, законодавчих актів України та урядових рішень, локальних нормативних актів, положень, інструкцій НБУ, стандартів та ін.;

  • аналіз різних точок зору з указівкою джерел (у виді посилань або виносок) і обов'язкове формулювання аргументованої позиції дипломанта стосовно порушених у роботі дискусійних питань;

  • повнота розкриття теми, аргументоване обґрунтування висновків і пропозицій, що являють науковий і практичний інтерес з обов'язковим використанням практичного матеріалу, застосуванням різних методів, включаючи економіко-математичні методи і комп'ютерну техніку;

  • ясний, логічний і грамотний виклад результатів дослідження, правильне оформлення роботи в цілому.

Разом з тим єдині вимоги до роботи не виключають, а припускають творчий підхід до розробки кожної теми. Оригінальність постановки і вирішення конкретних питань відповідно до особливостей теми дослідження є одним з основних критеріїв оцінки якості розрахунково-графічної роботи.