Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
82.64 Кб
Скачать

ПЛАН

ВСТУП

1. Походження грошей

1.1. Передумови появи грошей

1.2. Процес виникнення та розвитку грошей

1.3. Види грошей

2.Роль держави у творенні грошей

2.1. Роль грошей у розвитку економіки

2.2. Еволюція ролі грошей в економіці України

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ВСТУП

Гроші - одне з найбільших людських винаходів.

Походження грошей пов'язане з 7 - 8 тис. до н.е., коли у первісних племен з'явилися надлишки якихось продуктів, які можна було обміняти на інші потрібні продукти. Історично як засіб полегшення обміну використовувалися - зі змінним успіхом - худоба, сигари, раковини, камені, шматки металу. Але щоб служити в якості грошей, предмет повинен отримати загальне визнання і покупців, і продавців як засіб обміну. Гроші визначаються самим суспільством; все, що суспільство визнає як звернення, - це і є гроші.

Дійсно, гроші - це товар, який виступає в ролі загального еквівалента, відбиває вартість всіх інших товарів.

Гроші (англ. Money, нім. Geld) - універсальне знаряддя обміну, особливий товар, наділений властивістю загального еквівалента, за допомогою якого виражається вартість усіх інших товарів. Як будь-яка економічна категорія, гроші - категорія історична. По-перше, з'явилися вони на певному етапі історичного розвитку, коли в них виникла об'єктивна необхідність. По-друге, історична природа грошей полягає в тому, що вони розвиваються в міру розвитку суспільного виробництва: змінюються їхні форми і види, способи виконання грошових функцій. Об'єктивна необхідність появи грошей породжена потребами товарного обміну. Гроші є необхідною умовою і водночас продуктом розвитку товарообміну. Тому в історії людства «процес обміну є ... процес утворення грошей» .

При натуральному господарстві, коли товар мінявся на товар, потреба в грошах не була такою гострою, як при розвинутому ринку. І, тим не менш, навіть найпримітивніші держави створили свої види грошей. Роль грошей, еталону всіх обмінів, завжди випадала тому товару, який був у достатку або на яку був найбільший попит.

Перший етап-поява грошей з виконанням їх функцій випадковими товарами;

другий етап - закріплення за золотом ролі загального еквівалента (цей етап був, мабуть, найбільш тривалим);

третій етап - етап переходу до паперових або кредитних грошей;

четвертий етап - поступове витіснення готівкових грошей з обігу, внаслідок чого з'явилися електронні види платежів.

Найбільш повно вищевикладеним вимогам відповідали золото і срібло, таким чином, в процесі еволюції товарного обміну виділяється особливий, абсолютно ліквідний товар, який використовується в якості загального еквіваленту вартості - грошей. Цим товаром стають золото і срібло - рання форма металевих грошей. Золото і срібло з'являються в якості грошей ще в XIII столітті до н. е.. у вигляді різних злитків з певною вагою металу. У результаті подальшого розвитку ринкових відносин з металу починають карбувати монети - грошові знаки, що мають встановлені законом форму і вагове зміст. Монети з природного сплаву золота і срібла (електрума) вперше з'являються в державі Лідія в VII столітті до н. е.

На Русі карбування монет стала проводитися в IX - X століттях. Однак, внаслідок відсутності золотих родовищ в Київській Русі переважно використовувалися іноземні - арабські і візантійські монети із золота і срібла. Пізніше, приблизно з XI століття, у внутрішньому обігу стали використовуватися срібні і мідні злитки. Найбільш поширеним був злиток срібла вагою в один фунт (приблизно 400 г), що мав назву «гривня». Але «гривня» мала досить високу вартість, тому її рубали навпіл, на дві рівні частини, що отримали назву «рубль», або «рублева гривенка». Для ранньої форми металевих грошей характерне збіг товарної вартості що міститься в монетах металу та їх номінальної вартості, зазначеної на лицьовій стороні монети. У цьому криється один з недоліків товарних грошей. Якщо їх цінність як товару перевищить їх цінність як грошей, то вони припинять функціонувати як гроші. Дійсно, якщо б, наприклад, рублева монета мала срібне (або золоте, або яке-небудь інше) зміст вартістю, скажімо, два карбованці, то було б дуже вигідно переплавити монету і продати її в якості злитка. Тому, незважаючи на незаконність подібних дій, рублеві монети стали б зникати з обігу. У зв'язку з цим, приблизно з XV століття металеві гроші починають втрачати свою товарну основу.

Металеві гроші починають ділитися на повноцінні (номінальна вартість яких відповідає вартості що міститься в них металу) і неповноцінні (номінальна вартість вище вартості що міститься металу). В даний час у жодній країні світу металеві гроші не є повноцінними. Гроші – складна економічна категорія, спеціфичною особливістю якої є її системний багатофункціональний характер. Зрозуміти складну економічну сутність грошей можна лише на основі всебічного розуміння закономірностей їх виникнення. Діалектика економічного життя і розвиток ринкових відносин невіддільні від об’єктивного процесу саморозвитку грошей і грошових відносин. Національні гроші у наш час є неодмінним атрибутом державності.