Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_ekologi.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики України

Вінницький державний аграрний університет

Агрономічний факультет Кафедра землеробства, ґрунтознавства та агрохімії методичні вказівки

для виконання курсової роботи з курсу "Агрохімія"

студентами спеціальності 6.040106 - "Екологія та охорона навколишнього середовища"

Вінниця 2009

УДК 631.4; 631.8

Свитко С.М., Сауляк П.М., Барвінченко В.І., Дідур І.М. Методичні вказівки для виконання курсової роботи з курсу "Агрохімія" студентами спеціальності 6.040106 - "Екологія та охорона навколишнього середовища". - Вінниця: ОЦ ВДАУ, 2009. – 48 с.

Методичні вказівки для виконання курсової роботи з дисципліни “Агрохімія”, передбаченої програмою підготовки бакалаврів спеціальності 6.040106 - "Екологія та охорона навколишнього середовища", мають за мету дати пояснення до виконання завдань курсової роботи, а також містять додаткові необхідні матеріали, які допоможуть студенту у розробці курсової роботи, зокрема обґрунтуванню системи удобрення сільськогосподарських культур у польовій сівозміні та охороні навколишнього середовища при використанні добрив.

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни "Агрохімія" розроблено на основі програми вивчення даної дисципліни і розраховано для студентів денної форми навчання спеціальності 6.040106 - "Екологія та охорона навколишнього середовища".

Рецензенти: Підпалий І.Ф., д. с.г- н., професор зав. кафедрою кормовиробництва, луківництва та с-г меліорації ВДАУ

Бугайов В.Д., канд. с.г- наук, ст. науковий співробітник, заст. директора з наукової роботи Інституту кормів УААН.

Методичні вказівки розглянуто і рекомендовано до видання

науково-методичною радою кафедри землеробства, ґрунтознавства та агрохімії (протокол № 2 від 10 вересня 2008 р.),

науково-методичною радою агрономічного факультету

(протокол № 6 від 20 січня 2009 р.),

науково-методичною радою Вінницького державного аграрного університету

(протокол № 5 від 26 січня 2009 р.).

Зміст

Загальні вимоги та положення про курсову роботу 4

Мета і завдання курсової роботи 4

Вимоги до оформлення та підготовка курсової роботи до захисту 6

Зміст, структура курсової роботи та орієнтовний обсяг розділів 6

Методичні вказівки для виконання окремих розділів курсової роботи 7

Вступ 7

Розділ 1. Вплив добрив на агрохімічні показники, родючість ґрунту,

уожайність та якість врожаю сільськогосподарських культур 8

  1. Вплив добрив на агрохімічні показники та родючість ґрунту 8

  2. Вплив добрив на урожайність і якість врожаю сільськогосподарських

культур 8

  1. Застосування добрив як засіб зменшення радіоактивного забруднення

грунту та продукції рослинництва

Розділ 2. Характеристика господарства і грунтово-кліматичних умов 8

  1. Загальна характеристика господарства 8

  2. Характеристика кліматичних умов зони розміщення господарства 9

  3. Загальна характеристика ґрунтових умов господарства та

агрохімічна характеристика ґрунтів полів сівозміни 9

Розділ 3. Хімічна меліорація ґрунтів господарства та ґрунтів полів сівозміни 10

Розділ 4. Виробництво, нагромадження, розподіл і використання органічних

добрив у господарстві 12

  1. Виробництво і нагромадження гною 13

  2. Виробництво і нагромадження інших органічних добрив 15

Розділ 5. Забезпечення господарства мінеральними добривами 16

Розділ 6. Визначення норм добрив під сільськогосподарські культури 17

  1. Розрахунок норм добрив шляхом коректування рекомендованих

науково-дослідними установами норм добрив з урахуванням

забезпечення ґрунтів поживними речовинами 18

6.2. Розрахунок норм добрив за рівнем природної родючості (бальної оцінки)

ґрунту 23

Розділ 7. Збереження та підвищення родючості ґрунтів у полях сівозміни 28

7.1. Визначення балансу гумусу в ґрунтах сівозміни 28

7.2. Визначення балансу поживних елементів у ґрунтах сівозміни 30

Розділ 8. План використання добрив у сівозміні 32

Розділ 9. Енергетична ефективність застосування добрив 34

Розділ 10. Охорона навколишнього середовища при використанні добрив 36

Висновки 37

Список використаних літературних джерел 37

Додатки 38

Рекомендована література 47

Загальні вимоги та положення про курсову роботу

Виконання курсової роботи з дисципліни "Агрохімія" - одна із форм самостійної навчальної роботи студентів із спеціальності - 6.040106 - "Екологія та охорона навколишнього середовища" і спрямоване на оволодіння студентами теоретичних знань і практичних навичок розробки окремих елементів системи удобрення у польовій сівозміні конкретного господарства.

Написанню курсової роботи повинно передувати вивчення курсу дисципліни "Агрохімія" і, зокрема, одного з найважливіших її розділів - "Система застосування добрив".

Основними документами для виконання курсової роботи, над якими повинен працювати студент при розробці елементів системи використання добрив у господарстві, сівозміні та складанні річного плану використання добрив є наукові літературні джерела по вивченню ефективності добрив і хімічних меліорантів, матеріали найближчої метеорологічної станції, карти ґрунтів конкретного господарства, агрохімічні картограми (матеріали останнього туру агрохімічного обстеження ґрунтів господарства), рекомендації з раціонального використання добрив у господарстві, книга історії полів, річні звіти господарства про фінансово-господарську діяльність та економічні показники виробничо-фінансового плану та інші документи.

Методичні вказівки містять пояснення до виконання кожного розділу курсової роботи, а також необхідні додаткові матеріали, які допоможуть студенту у виконанні курсової роботи.

Курсова робота - підсумовуюча форма самостійної роботи студента і виконується за індивідуальним завданням на основі даних конкретного господарства.

Мета і завдання курсової роботи

Одним із головних шляхів інтенсифікації сільського господарства є хімізація землеробства, зокрема, широке застосування добрив і хімічних меліорантів.

Хімізація землеробства - матеріальна основа підвищення родючості ґрунтів, досягнення високих і стабільних врожаїв усіх сільськогосподарських культур. Дослідженнями вітчизняних і зарубіжних вчених доведено, що залежно від природнокліматичних умов і структури посівних площ доля добрив в одержанні продукції землеробства складає в середньому 40-50 %. Крім того, на фоні застосування добрив значно зменшується вплив на врожайність культур несприятливих погодних умов. Поряд із цим мінеральні добрива впливають на ефективну родючість ґрунтів. Добрива підвищують врожайність культур, змінюють у них вміст білків, жирів, цукрів, крохмалю та інших органічних сполук, які служать важливою якісною характеристикою врожаю.

Для більш продуктивного розвитку сільськогосподарського виробництва головне завдання хімізації землеробства полягає в раціональному використанні добрив - у переході від розрізнених прийомів удобрення окремих сільськогосподарських культур до науково обґрунтованої системи застосування добрив.

Система удобрення - це планова реалізація комплексу заходів по нагромадженню, зберіганню і раціональному використанню всіх удобрювальних засобів (органічних і мінеральних добрив, хімічних меліорантів), що забезпечують одержання високих і стабільних врожаїв, поліпшення якості вирощуваної продукції, підвищення і збереження родючості ґрунтів і зменшення негативного впливу на навколишнє середовище.

Система удобрення передбачає правильний розподіл добрив між культурами сівозміни та іншими угіддями в науково обґрунтованих кількостях і співвідношеннях, застосування найбільш ефективних способів і прийомів їх внесення з урахуванням потреб культурних рослин в елементах живлення і фактичної родючості ґрунтів.

Постійний контроль за родючістю ґрунту, зокрема, за його здатністю забезпечувати рослини поживними речовинами важливий і необхідний тому, що природний біологічний кругообіг поживних речовин і пов'язаний з ним ґрунтоутворюючий процес та його продукт - органічна речовина ґрунту (гумус) і сам ґрунт є природною базою, спираючись на яку та раціонально її використовуючи можна в певній мірі регулювати живлення та ріст культурних рослин і забезпечувати здійснення ними найважливішої функції - створення врожаю. Руйнування даної бази недопустимо. Тому потрібно враховувати необхідність поповнення загальних запасів поживних речовин у ґрунті, особливо фосфору, уникаючи надлишку внесення мінеральних добрив, зокрема, азотних і калійних.

При встановленні норм добрив слід враховувати в кожному окремому випадку можливість використання рослинами поживних речовин із ґрунту і добрив у конкретних грунтово-кліматичних умовах, при певній технології застосування добрив і вирощування сільськогосподарських культур.

Також при вирішенні питання встановлення норм добрив необхідно розрахувати їх економічну ефективність та доцільність використання.

При виконанні курсової роботи студент повинен розробити систему використання добрив у польовій сівозміні, що забезпечує виконання таких основних завдань:

  1. Одержання запланованої врожайності вирощуваних культур.

  1. Нагромадження та раціональне використання всіх удобрювальних засобів у господарстві.

  1. Послідовне вирівнювання родючості полів сівозміни (в деяких випадках збереження існуючої родючості) шляхом створення позитивного або бездефіцитного балансу поживних речовин і гумусу, поліпшення агрохімічних показників ґрунту.

  2. Одержання високої економічної ефективності застосування добрив.

  3. Забезпечення охорони навколишнього середовища.

В курсовій роботі студент повинен показати знання теоретичних положень і вміння застосовувати їх для вирішення практичного завдання - планування правильної науково обґрунтованої системи застосування добрив. Студент виконує завдання по розробці системи удобрення, використовуючи матеріали конкретного господарства або його підрозділу (бригади, відділку), в якому він проживає (денна форма навчання) або працює (заочна форма навчання), і здійснює розрахунки для однієї із наявних у господарстві сівозмін.

Вимоги до оформлення та підготовка курсової роботи до захисту

Для правильного виконання курсової роботи необхідно дотримуватись вихідних завдань і методичних вказівок.

Курсова робота повинна відповідати таким вимогам:

  • написана від руки розбірливо, грамотно, без виправлень і помарок, охайно, одним кольором;

  • містити всі розділи, передбачені методичними вказівками;

  • кожний окремий розділ слід починати з нової сторінки, а підрозділи розмішувати по тексту;

  • кожний розділ роботи (включаючи вступ) завершувати узагальненням, у якому дається конкретна оцінка одержаним результатам і відмічаються шляхи реалізації розробок;

  • в тексті повинні бути таблиці, графіки (нумерація арабськими цифрами, наскрізна); можуть бути внесенні доповнення, виходячи із особливостей господарства (завдання);

  • табличний і графічний матеріали слід розміщувати після першого посилання на них у тексті;

  • таблиці бажано розмішувати на одній сторінці без перенесень;

  • напис "Таблиця" робиться з правого боку таблиці перед її назвою;

  • за відсутності в методичних вказівках необхідного довідкового матеріалу слід використовувати додаткові літературні джерела;

  • при написанні курсової роботи потрібно користуватись стандартними аркушами паперу (без рамок), формату А4 (210x297 мм);

  • текст роботи розміщувати тільки з однієї сторони аркуша з такими розмірами полів: зліва - 30 мм, справа - 10 мм, зверху - 25 мм, знизу 20 мм;

  • сторінки слід нумерувати зверху, посередині аркуша, починаючи з наступної після титульного аркуша сторінки;

  • загальний обсяг рукопису повинен бути в межах 35-40 сторінок;

  • в кінці роботи студент проставляє свій підпис та дату завершення виконання курсової роботи.

При захисті курсової роботи студент обов'язково повинен дати кваліфіковані пояснення до всіх розділів курсової роботи, всіх етапів розробки системи використання добрив, обґрунтовуючи і підкріплюючи їх теоретичними знаннями.

Курсова робота оцінюється за такими найважливішими критеріями:

  • дотримання вимог методичних вказівок;

  • повнота викладення матеріалу;

  • вміння аналізувати та робити висновки;

  • вміння орієнтуватися в умовах сучасного виробництва, зокрема, використання добрив;

  • вміння об'єктивно оцінювати ефективність застосування добрив.

Зміст, структура курсової роботи та орієнтовний обсяг розділів

Титульна сторінка

Зміст

Вступ - 1-2 с.

Розділ 1. Вплив добрив на агрохімічні показники, родючість ґрунту, урожайність та якість врожаю сільськогосподарських культур (огляд літературних джерел) – 6 с.

  1. Вплив добрив на агрохімічні показники та родючість ґрунту – 2 с.

  2. Вплив добрив на урожайність і якість врожаю сільськогосподарських культур – 2 с.

  3. Застосування добрив як засіб зменшення радіоактивного забруднення грунту та продукції рослинництва – 2 с.

Розділ 2. Характеристика господарства і грунтово-кліматичних умов - 4 с.

2.1. Загальна характеристика господарства.

2.2. Характеристика кліматичних умов зони розміщення господарства.

2.3. Загальна характеристика ґрунтових умов господарства та агрохімічна характеристика ґрунтів полів сівозміни.

Розділ 3. Хімічна меліорація ґрунтів господарства та ґрунтів полів сівозміни - 1 с.

Розділ 4. Виробництво, нагромадження, розподіл і використання органічних добрив у господарстві - 2 с.

  1. Виробництво і нагромадження гною.

  2. Виробництво і нагромадження інших органічних добрив.

Розділ 5. Забезпечення господарства мінеральними добривами – 1 с.

Розділ 6. Визначення норм добрив під сільськогосподарські культури - 3 с.

  1. Розрахунок норм добрив шляхом коректування рекомендованих науково-дослідними установами, норм добрив з урахуванням забезпеченості ґрунтів поживними речовинами.

6.2. Розрахунок норм добрив за рівнем природної родючості (бальної оцінки) ґрунту.

Розділ 7. Збереження та підвищення родючості ґрунтів у полях сівозміни - 3 с.

7.1. Визначення балансу гумусу в ґрунтах сівозміни.

7.2. Визначення балансу поживних елементів в ґрунтах сівозміни.

Розділ 8. План використання добрив у сівозміні -1 с.

Розділ 9. Енергетична ефективність застосування добрив.

Розділ 10. Охорона навколишнього середовища при використанні добрив - 2с.

Висновки

Список використаних літературних джерел.

Додатки

Методичні вказівки для виконання окремих розділів курсової роботи

Вступ

Відмічається важливість завдань по збільшенню виробництва сільськогосподарської продукції. Підкреслюється значення хімізації землеробства в країні, області, даному господарстві. Обґрунтовується необхідність правильного використання добрив в землеробстві, відмічається їх вплив на величину і якість врожаю, а також на родючість ґрунтів. Приводиться визначення системи удобрення, основні етапи і наукові положення її розробки. Обґрунтовується актуальність теми та розкривається мета і завдання курсової роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]