Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ооп.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
80.9 Кб
Скачать

План

1. Які основні функції управління охорони праці?

2. Які ви знаєте джерела забруднювання повітря робочої зони?

3. Які бувають системи вентиляції за призначенням?

4. Чим і як проводяться вимірювання освітлення?

5. Що таке гранично допустима доза і межа дози для іонізуючого випромінювання?

6. Які ви знаєте характерні види місцевих електротравм і їх характеристики?

1. Які основні функції управління охорони праці?

До загальних функцій управління охороною праці, які притаманні всім рівням управління, відносяться:

  1. Інформаційне забезпечення.

  2. Планування робіт.

  3. Організація та координація робіт.

  4. Навчання з охорони праці.

  5. Реєстрація та облік.

  6. Стимулювання охорони праці.

  7. Пропаганда та виховання безпечної поведінки.

  8. Контроль за станом охорони праці.

До спеціальних функцій відносяться:

  1. Опрацювання нормативних актів.

  2. Професійний добір.

  3. Регламентація процесу праці.

  4. Атестація робочих місць за умовами праці, паспортизація об'єктів.

  5. Експертиза.

  6. Ліцензування та сертифікація.

  7. Забезпечення безпечності обладнання, процесів, будівель, споруд та територій.

  8. Забезпечення санітарно-гігієнічних умов праці, санітарно-побутового, лікувально-профілактичного та медичного обслуговування.

  9. Погодження та видача дозволів.

  10. Попередження про небезпечні ситуації.

  11. Розслідування нещасних випадків, професійних захворювань і аварій.

  12. Фінансування робіт, управління фондами охорони праці.

  13. Наукове забезпечення. [2]

2. Які ви знаєте джерела забруднювання повітря робочої зони?

Забруднювачами вважатимемо джерела або “винуватців” появи у довкіллі шкідливих для живого речовин чи форм енергії. Зрозуміло, вони можуть бути як природними, так і антропогенними (штучними, створеними людиною). Загальної кількості забруднювачів не встановлено. їх нескінченно багато.

Оскільки під час кожного опису дії забруднюючих речовин (або полюантів) звертатимемо увагу на їхні джерела, то не вдаватимемося до надто детальної класифікації і характеристик самих забруднювачів, а обмежимося найсуттєвішим.

Рекордсменом за масою забруднюючих речовин вважають гірничорудну промисловість. Для видобутку тонни, грама чи й міліграма потрібної речовини вона вивергає з надр і звалює на родючі ґрунти або зсипає у водотоки десятки тонн “порожньої” породи. Якщо її всю скласти у “дитячі кубики”, то вийде “всього” десяток, але чималих, бо ребро кожного становитиме 1 км (тисячу метрів!).

І це ще не все. Якщо додати ту землю, яку обробляють селяни, то вийде, що людина зрушує з місця понад 25 кубічних кілометрів земельки і камінців щороку. Уявляєте, скільки це поглинає енергії? Не знаємо, чи варто людям цим пишатися, але вони вже стали першою геологічною силою на Землі (принаймні, на її поверхні), бо вулкани й океанічні рифти Землі вивергають менший обсяг твердих порід. Програючи за масою викидів, промисловість і транспорт легко беруть гору над усіма кар’єрами і шахтами за сумарною токсичністю і шкідливістю “своїх” забруднень.

Та й серед них є свої рекордсмени. Якщо враховувати лише токсичні забруднення повітря, то у розвинених країнах розподіл “вини” має такий вигляд:

всі види транспорту - 59%;

спалювання викопного палива і дерева - 28 %;

чорна і кольорова металургія - 13 %;

інші джерела - 10%.

Загальна кількість викинутих у біосферу шкідливих і отруйних речовин невідома. Більшменш близьке до істини значення можна навести для промисловості: 338 млн т потенційно небезпечних викидів у 1991 р. Від решти джерел (транспорт, сільське господарство тощо) загальні викиди отрути і напівотрути досягають, очевидно, 500 млн т щороку. Однак через значні зміни в промисловості показники забруднення перестали підвищуватися, а часто й зменшуються.

Унікальними джерелами забруднення є людські поселення. Без шуму, диму і блискавок, характерних для вулканів, великі міста впливають на довкілля ще негативніше, ніж “вогняні гори”. Інколи вже за сотню кілометрів від промислового міста (типу нашого Кривого Рогу) прилади фіксують підвищений вміст пилу і газів. “Парфуми” деяких хімічних заводів Сходу України “свіжі” носи відчували з відстані багато кілометрів (у місцевих жителів багаторічна адаптація зумілатаки знизити захисну реакцію організму, вони навіть дивуються невдоволенню приїжджих повітрям їхнього рідного міста). Для детальнішого ознайомлення з усіма особливостями впливу великого промислового міста на фізикохімічні параметри довкілля може прислужитися табл. 2 з деякими цифровими даними. На наш погляд, вони наочніше свідчать про обсяг і “глибину” впливу типових великих європейських міст на довкілля (міське забруднення середовища), ніж кількість у тоннах окремих викидів.[4]