Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichne_zabezpechennya_TKA.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
5.23 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ КІРОВОГРАДСЬКИЙ МАШИНОБУДІВНИЙ КОЛЕДЖ КІРОВОГРАДСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Методичне забезпечення предмету

«Теорія і конструкція автомобілів»

Виконав викладач: ____________ М.В.Сторожук

Розглянуто на засіданні

циклової комісії

автомобілів і двигунів

Протокол № ____ від_______

Голова комісії В.П.Таран

Кіровоград

2009 рік

Лекція 1-2

Вступ. Експлуатаційні властивості

Теорія автомобіля – наука, що вивчає механіку руху автомобіля, його взаємодію з опорною поверхнею та експлуатаційні властивості.

В теорії автомобіля розглядають експлуатаційні властивості, безпосередньо пов’язані з рухом автомобіля.

До них відносять – динамічність, паливну економічність, прохідність, керованість, стійкість і плавність ходу.

Інші експлуатаційні властивості (надійність, довговічність, тощо) розглядають в інших дисциплінах.

Під динамічністю автомобіля розуміють його здатність перевозити вантажі та пасажирів з максимально можливою середньою швидкістю.

Чим вища динамічність тим більша продуктивність автомобіля. Динамічність в першу чергу залежить від тягових і гальмових властивостей.

Паливна економічність – раціональне використання енергії палива при русі автомобіля. Витрати на паливо складають значну частину вартості перевезень, тому чим менша витрата пального, тим менші експлуатаційні витрати.

Керованість – властивість автомобіля змінювати напрямок руху при зміні положення керованих коліс.

Стійкість – властивість автомобіля, що забезпечує збереження напрямку руху і протидію силам, що намагаються викликати занесення і перекидання автомобіля. Особливо високі вимоги до стійкості автомобіля діють при його роботі на слизьких дорогах і великих швидкостях. Разом з керованістю стійкість гальмова динамічність зумовлюють безпеку руху.

Прохідність – властивість автомобіля впевнено рухатись по погіршеним (мокрим, слизьким) і поганим (розбитим, розкислим) дорогам, у пересічній місцевості поза шляхами і долати перешкоди (канави, ями, пороги) без допоміжних пристроїв. Прохідність має велике значення для автомобілів, що пріють в сільському господарстві, лісовому господарстві, будівництві, кар’єрах.

Плавність ходу – властивість автомобіля рухатись по нерівним дорогам сильних струсів кузова. Від плавності ходу залежать швидкість, витрата палива, збереження вантажу і комфортабельність авто.

В теорії автомобіля його експлуатаційні властивості вивчають окремо одне від одного. В дійсності всі вони тісно пов’язані. Так, середня швидкість на поворотах може бути обмежена не динамічністю, а керованістю і стійкістю, а на нерівних поверхнях – плавністю ходу. Збільшення Vср викликає збільшення витрат палива, таким чином погіршує його паливну економічність.

Експлуатаційні властивості оцінюють за допомогою системи вимірювачів і показників.

Вимірювач – це одиниця виміру експлуатаційної властивості (наприклад, вимірювачем динамічності є швидкість і прискорення).

Показник – це число, що характеризує величину вимірювача, кількісне значення.

Сила тяги на ведучих колесах автомобіля

Рівнодіючу всіх сил, що діють збоку дороги на колесо в області контакту називають реакцію дороги. Її можна уявити у вигляді трьох складових: нормальної Rz, дотичної Rx, поперечної Ry. Виникнення Rx і Ry можливе лише при наявності Rz.

Рисунок 1 – Реакція дороги, що діє на колесо

При русі автомобіля ведуче колесо, обертаючись під дією прикладеного до нього моменту, намагається зсунути назад верхній шар дорожнього покриття. З боку дороги на ведуче колесо в зоні контакту діє протилежна сила – дотична реакція дороги Rx2. При коченні колеса неминучі незворотні втрати в шинах тому для руху автомобіля використовується не весь момент, підведений до ведучих коліс, а лише деяка частина. Всі сили, що діють на автомобіль, для зручності вивчення ділять на сили рушійні і сили опору руху. У відповідності з цим поділом дійсну силу Rх2, до колеса з боку дороги умовно представляють у вигляді різниці двох сил: сили тяги Рт та сили, що враховує втрати енергії в шинах ведучих коліс Rк2:

.

Сили тяги – відношення моменту на півосях до радіусу r ведучих коліс при рівномірному русі автомобіля

.

Таким чином, поняття “сила тяги” не враховує затрати енергії на тертя всередині шини, деформацію дороги, а також на прискорення обертових деталей. Ці затрати враховуються окремо.

На веденому колесі сила тяги відсутня РТ і при рівномірному русі дотична реакція дороги дорівнює силі опору кочення ведучих коліс ; знак ,’ показує на те, що реакція на ведених колесах має напрям протилежний руху автомобіля.

Для визначення сили тяги необхідно знати радіус r ведучого колеса і момент МТ. Оскільки на колесах автомобіля встановлені еластичні пневматичні шини, то радіус колеса під час руху змінюється. Розрізняють такі радіуси як:

Статичний радіус колеса rс – відстань від поверхні дороги до осі нерухомого колеса, що сприймає вертикальне навантаження Рz. Значення rс приводиться в технічних характеристиках шин.

Динамічний радіус колеса rД – відстань від поверхні дороги до осі колеса, що котиться. rД збільшується із зменшенням навантаження Рz і збільшенням тиску в шинах. При збільшенні швидкості автомобіля під дією відцентрових сил, шина розтягується в радіальному напрямку, внаслідок чого радіус rД збільшується.

Радіус кочення колеса rк – радіус умовного недеформованого колеса, що котиться без ковзання, та має з даним еластичним колесом однакову кутову і лінійну швидкість.

.

де S – шлях, який пройшло колесо;

– число обертів колеса на шляху S.

Різниця між радіусами rД і rк в основному виникла при проковзуванні в області контакту шини з дорогою. Якщо проковзування немає (ведене колесо), то rД і rк майже рівні між собою, у випадку повного буксування шлях S і rк=О.

Під час ковзання загальмованих і заблокованих коліс (рух юзом)

На дорогах з сухим твердим покриттям ковзання ведучих коліс і зміна радіуса невеликі. Тому числові значення rк rД rс вважають однаковими і позначають r.

Коефіцієнт корисної дії трансмісії

Потужність від двигуна до ведучих коліс передається через агрегати трансмісії. Частина потужності при цьому втрачається на подолання тертя в зубчастих зачепленнях зубчастих коліс коробки передач і головній передачі моста, в карданних шарнірах, підшипниках і сальниках, на подолання тертя шестерень об мастило та на його розбризкування.

Тому тягова потужність NT, що підводиться до ведучих коліс, при рівномірному русі автомобіля менша за ефективну потужність двигуна Nе на величину Nтр потужності втрачену на подолання тертя в трансмісії

NT= NеNтр.

Часто втрати енергії в трансмісії оцінюють по величині моменту Мтр приведеного до ведучих коліс.

де – кутова швидкість ведучих коліс в радіус.

Величини Мтр і Nтр враховують два види втрат: гідравлічні втрати і витрати, викликані наявністю тертя в зубчастих зачепленнях і карданних шарнірах.

Гідравлічні втрати зумовлені перемішуванням і розбризкуванням мастила в картерах КП і ведучих мостів. Вони майже не залежать від величини моменту, що передається, але змінюються зі зміною кутової швидкості деталей, в’язкості і кількості мастила, залитого в картері. Гідравлічні втрати оцінюють моментом Мr, який потрібно прикласти до підважених ведучих коліс, щоб обертати вали трансмісії вхолосту (без навантаження). На графіку показані експериментальні залежності моменту Мr від швидкості руху V деяких марок автомобілів.

1 – ГАЗ-24 „Волга”; 2 – ГАЗ-53А; 3 – ЗИЛ-130.

Рисунок 2 – Залежність моменту МГ від швидкості автомобіля

При відсутності експериментальних даних для автомобіля з колісною формулою 4х2 використовують емпіричну формулу:

,

де V – швидкість автомобіля, м/с ;

Ga – маса автомобіля, Н.

Втрати енергії на подолання тертя в зубчастих зачепленнях і шарнірах пропорційні моменту, що передається трансмісією. Вони не залежать від швидкості обертання деталей. Ці втрати оцінюють моментом

,

де ітр – передаточне число трансмісій;

,

к, l – показники, відповідні числам циліндричних і конічних зубчастих пар.

т – показник, враховуючий число карданних шарнірів.

Таким чином, момент опору трансмісії, приведений до ведучих коліс:

.

В залежності від режиму роботи автомобіля, використовуються різні способи оцінювання втрат. Так якщо, трансмісія передає енергію двигуна до ведучих коліс (активний режим) то втрати потужності в ній оцінюють по величині прямого ККД трансмісії, що являє собою відношення тягової потужності до ефективної, або відношення відповідних моментів:

.

Підставимо в цю форму значення Мтр отримаємо:

.

При русі автомобіля по хорошій дорозі з невеликим навантаженням і малою швидкістю, ефективний момент двигуна невеликий і другий член формули приймає суттєве значення. ККД трансмісії при цьому може знизитись до 0,4-0,5. При роботі двигуна з повним навантаженням момент Мr значно менший за тому їх відношення можна зневажити і вважати, що .

При гальмуванні двигуном трансмісія передає енергію від ведучих коліс до двигуна і витрати енергії визначають по зворотному ККД трансмісії:

,

де Nтд – потужність, що витрачається на тертя в двигуні, Вт.

При розрахунках частіше використовують, а не .

Під час руху автомобіля накатом, коли двигун від'єднаний від трансмісії , втрати енергії в трансмісії оцінюють по їх абсолютній величині – по значенням або .

Таблиця 1-Приблизні значення прямого і зворотного ККД

Тип автомобіля

Гоночні і спортивні

0,90 - 0,95

0,80 - 0,85

Легковики

0,90 - 0,92

0,80 - 0,82

Вантажні і автобуси

0,82 - 0,85

0,75 - 0,78

Підвищеної прохідності

0,80 - 0,85

0,73 - 0,76

ККД трансмісії не залишається постійним під час всього часу експлуатації. Під час періоду обкатки деталі трансмісії і ходової частини притираються і ККД в цей час збільшується. Потім досить довгий час залишається незмінним, після чого в результаті зношення деталей і утворення великих зазорів починає зменшуватись. Після капітального ремонту ККД не досягає попереднього значення.

Тягова характеристика автомобіля

Тяговою характеристикою автомобіля називають графік залежності сил тяги від швидкості автомобіля. Кутові швидкості і відповідно ведучих коліс і колінчатого валу пов’язані між собою:

,

де – передаточне число коробки передач,

– передаточне число головної передачі.

Швидкість автомобіля:

,

При передаванні моменту агрегатами трансмісії його величина змінюється пропорційно передаточним числам агрегатів. Момент, що підводиться до напівосей автомобіля при рівномірному русі:

.

Враховуючи формулу , тяговий момент можна визначати таким чином:

,

а силу тяги

.

Визначивши Ме, V, тр для декількох значень можна, користуючись останньою формулою знайти залежність сили тяги від швидкості автомобіля у всьому діапазоні зміни кутової швидкості і моменту Ме та побудувати тягову характеристику автомобіля. Число кривих на цьому графіку буде відповідати числу ступенів в коробці передач.

При постійній кутовій швидкості вала двигуна швидкості автомобіля на різних передачах зворотньо пропорційні передаточним числам коробки передач.

, , ,

Рисунок 3 – Тягова характеристика автомобіля

Лекція 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]