Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій для підготовки до екзамену.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
765.95 Кб
Скачать

Для підготовки до екзамену з дисципліни «економіка підприємств різних типів»

Тема 1.1 підприємство як суб'єкт господарювання

  1. Економіка як наука, предмет її вивчення

Економіка в перекладі з грецької мови означає „мистецтво ведення господарства”.

Економіка як наука основана на пізнанні та свідомому використанні економічних законів управління виробництвом з метою отримання намічених результатів (якнайбільшої суми прибутку).

Досягти позитивних результатів господарської діяльності можна за допомогою правильної організації виробничих відносин на підприємстві, а також правильного розподілу матеріальних, трудових та фінансових ресурсів. В цьому можуть допомогти глибокі знання економіки.

Взагалі, економіка, поширене поняття. Можна розглядати економіку області , регіону, країни і, навіть, світову економіку.

Під час вивчення дисципліни ми будемо розглядати економіку окремо взятого підприємства, а також специфіку економіки підприємств різних типів (чи це заготівельне підприємство, чи ресторан чи інший тип закладів ресторанного господарства).

Предметом економіки підприємств різних типів як навчальної дисципліни є вивчення виробничих відносин, які виникають в господарській діяльності підприємств ресторанного господарства і будуються відповідно до вимог економічних законів і закономірностей існування та розвитку суспільного виробництва.

  1. Поняття ринку. Взаємозв’язок його елементів

Ринок – це сфера товарного обігу і зв’язана з ним сукупність товарно-грошових відносин, яка виникає між виробниками (продавцями) та споживачами (покупцями) у процесі купівлі-продажу товарів.

Структура ринку – це сукупність елементів, з яких він складається, що взаємодіють між собою.

Існує багато критеріїв, за якими можна сформувати структуру ринку.

Ми розглянемо структуру ринку відповідно до економічного призначення об’єктів ринкових відносин. За цим критерієм ринок складається з таких елементів:

  • Ринок предметів споживання та послуг призначений для задоволення фізіологічних та соціальних потреб людини. Він відображає виробництво та споживання товарів. Предмети споживання - це одяг, взуття , холодильники, телевізори, телефони, продукти харчування, автомобілі, придбані для власних потреб, різні дрібниці, які необхідні для задоволення споживчих потреб.

  • Ринок засобів виробництва спрямований на задоволення виробничих потреб. Його суб’єктами є фізичні і юридичні особи, які займаються економічною діяльністю.

  • Ринок науково-технічних розробок та інформації включає науково-технічну продукцію, технічні засоби інформації, інформативні системи.

  • Фінансовий ринок – це специфічна сфера економічних відносин, де відбувається продаж фінансових ресурсів (купівля акцій, надання кредитів).

  • Валютний ринок - ринок , де предметом купівлі-продажу є різні національні валюти.

  • Ринок праці – об’єктом купівлі-продажу є робоча сила за умов існування вільного вибору професій та вибору між зайнятістю і незайнятістю в суспільному виробництві.

Всі елементи ринку взаємопов’язані і взаємодіють. Наприклад, зростання попиту на засоби виробництва (обладнання, машини для підприємницької діяльності) приведе до розширення ринку праці (оскільки окрім машин підприємцям потрібні люди), що, в свою чергу, стимулюватиме збільшення обсягів виробництва предметів споживання (люди будуть отримувати зарплати і більше купуватимуть товарів), зросте попит на цінні папери (люди зможуть вкладати кошти в цінні папери), при цьому розвивається економіка і зміцнюється позиція національної грошової одиниці.