Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая Балін.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
80 Кб
Скачать

28

Київський коледж нерухомості

Вищого навчального закладу «Університет економіки та права «КРОК»

Курсова робота з дисципліни «політична економія»

НА ТЕМУ:

«Ринок і держава в сучасній економічній системі»

Виконав студент

ІІ курсу Денної форми навчання

спеціальності «Маркетингова діяльність»

Балін Антон Олексійович

Науковий керівник:

Кандидат економічних наук:

Турло Наталія Платонівна

КИЇВ 2011

ЗМІСТ

ВТСУП………………………………………………………..3

РОЗДІЛ 1. РИНКОВІ МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЮВАННЯ: ПЕРЕВАГИ І НЕДОЛІКИ:

1.1. Ринок……………………………………5

1.2. Ринковий механізм …………………………………..9

1.3. Сучасна ринкова економіка………………………….15

РОЗДІЛ 2. ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ: СУТНІСТЬ, НЕОБХІДНІСТЬ, ФОРМИ І МЕТОДИ:

2.1. Необхідність та передумови державного регулювання економіки……..17

2.2Теоретичні основи макроекономічного регулювання…………18

2.3Функції, цілі, межі та об’єкти державного регулювання економіки…………20

РОЗДІЛ 3. ВЗАЄМОДІЯ ДЕРЖАВИ І РИНКУ В ЗМІШАНІЙ ЕКОНОМІЦІ:

ВИСНОВКИ……………………………27

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА……………………30

ВСТУП

Актуальність теми. У всіх розвинених країнах базовими елементами механізму координації системи господарства є ринок і держава. Важливе практичне знання має проблема їхнього раціонального співвідношення, яке не є сталим і залежить від багатьох умов: рівня економічного розвитку, специфіки виробництва, менталітету нації та ін. Ось чому практично неможливо розробити модель співвідношення між ринковим і державним механізмами координації національної економіки, яка була б спільною для всіх країн. Обидва механізми мають сої переваги і недоліки, а тому головним завданням держави є раціональний розподіл функцій між ними.

У цей час економічні функції національних держав перетерплюють істотні зміни, що знаходить свій прояв не тільки в зміні концептуальних основ теорії державного регулювання економіки, але й у зміні напрямків, форм і методів такого регулювання. Не завжди ці зміни мали позитивні наслідки для розвитку національних економічних систем. Ослаблення регулюючої функції держави призвело до наростання цілого ряду негативних тенденцій, пов'язаних з посиленням незахищеності національних виробників, згортанням соціальних програм, наростанням імовірності економічних і фінансових криз і посиленням загрози для економічної безпеки країн. Мета роботи - дослідити систему теоретико-методологічних положень і підходів, які розкривають роль держави в сучасних світогосподарських інтеграційних процесах, напрямки трансформації її функцій. Відповідно до поставленої мети в роботі вирішувалися наступні завдання: - проаналізувати існуючі теоретичні підходи до аналізу економічної ролі держави в сучасних умовах; - виявити найбільш істотні фактори, що роблять вплив на зміну економічних функцій держави; - розкрити зміст «провалів глобалізації» і обґрунтувати необхідність посилення регулюючої ролі держави в умовах відкритої економіки; - визначити вплив фінансової глобалізації на зміну економічних функцій держави; - виробити пропозиції по вдосконалюванню форм державного регулювання національного господарства України. Об'єктом дослідження є економічні функції держави в умовах відкритої економіки. Предметом дослідження є соціально-економічні відносини, що визначають форми й методи державного регулювання економіки в умовах глобалізації. Теоретичною й методологічною основою дипломного дослідження стали наукові праці класиків економічної теорії, а також роботи провідних українських і закордонних учених з питань ролі держави в розвитку й функціонуванні економічних систем.

Мета курсової роботи: Ринок і держава в сучасній економічній системі.

Об’єкт курсового дослідження: Взаємодія ринку та держави в змішаній економіці

Структура курсового дослідження: робота складається зі вступу, трьох розділів, загальних висновків та списку використаних джерел.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]