Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met cam pov up mark.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
173.06 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ

Кафедра маркетингу

Методичні рекомендації

для самостійної роботи студентів

(очної та заочної форми навчання ) з дисципліни «Управління маркетингом в аграрних підприємствах»

та завдання для написання контрольних робіт

спеціальності 7.050201 “Менеджмент організацій і адміністрування”

Полтава – 2010

Методичні поради щодо вивчення тем з дисципліни “Управління маркетингом в аграрних підприємствах”

Тема 1. Сутність та засади маркетингового менеджменту

Методичні поради до вивчення теми

“Маркетинговий менеджмент” полягає у вивченні сукупності закономірностей управління маркетингом як цілісного, комплексного соціально-економічного явища. Але для чіткого визначення поняття “маркетинговий менеджмент” доцільно розібратися із сутністю окремих категорій “менеджмент” і “управління”. У чому ж подібності і розбіжності між цими категоріями. Це дозволить усвідомити що сутність категорії “управління” базується на категорії “менеджмент” з врахуванням особливостей об’єкту управління, тобто маркетингу. Маркетинг менеджмент (маркетингове управління) – це процес планування і реалізації політики ціноутворення, просування і розподілу ідей, товарів і послуг, спрямований на здійснення обмінів, які задовольняють як індивідів, так і організації.

Відповідно до теорії управління основними функціями його є: аналіз, планування, організація, мотивація, реалізація, контроль. Всі вони взаємозв’язані між собою в процесі управління маркетингом і реалізуються в практиці управлінської діяльності через конкретні завдання маркетингового менеджменту.

Принципи управління маркетингом мають базуватися на загальних принципах управління і з іншого боку враховувати особливості маркетингу як об’єкта управління. Але повне або часткове застосування їх залежить від об’єкта, вартості його утримання і призначення.

Об’єктом маркетингового менеджменту є саме маркетингова діяльність, а суб’єктом – окремий власник або менеджер певної організації. Це дозволить усвідомити як саме взаємодіють вони.

При вивченні науки широко використовуються загальні методи управління (економічні, організаційні, соціально-психологічні і правові) і специфічні конкретні методи (методи планування продукції і продажів, використання товарних знаків, рекламування, стимулювання збуту, аналізу і контролю маркетингової діяльності та ін.)

Вивчаючи питання сутності маркетингового менеджменту, слід звернути увагу, що його концептуальна основа може бути різною, оскільки під концепцією маркетингового менеджменту розуміється: система науково обгрунтованих уявлень про закономірності виробничо-збутової діяльності підприємств, організацій чи окремих осіб в умовах ринкової економіки. Відомі такі концепції маркетингового менеджменту: виробничо-орієнтована, продуктово-орієнтована, збутово-орієнтована і ринкова. Кожна з них має свої особливості розвитку.

Досить важливим у вивченні даної теми є процес маркетингового менеджменту, який являє собою логічну послідовність дій з досягнення підприємством поставлених цілей. Він передбачає: аналіз ринкових можливостей фірми, вибір цільових ринків, формування маркетингових стратегій фірми, розробку комплексу маркетингу, розробку і реалізацію маркетингової програми, контроль та аналіз маркетингової діяльності. І для ефективної діяльності і досягнення цілей підприємства важливо усвідомити як саме відбивається недотримання даного процесу на результатах господарської діяльності.

Засвоєння основних положень теми дає змогу створити уявлення про сучасні проблеми і тенденції розвитку маркетингового менеджменту; що є важливим для вітчизняних підприємств, особливо тих, які впроваджують у своїй діяльності маркетингові засади.

Питання для самоконтролю до теми

  1. Дайте визначення маркетингового менеджменту

  2. 2.Основні функції і завдання маркетингового менеджменту

  3. Принципи і методи управління маркетингом

  4. Основні концепції маркетингового менеджменту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]