Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5 Гроші.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
2.52 Mб
Скачать

Тема 4. Гроші

(6 години)

Сутність грошей та їх походження. Форми грошей та їх еволюція. Функції грошей, які вони виконують в економіці. Грошова маса. Інфляція. Електронні гроші.

«Гроші зачаровують людей. Гроші мучать людей, які в поті чола заробляють їх. Люди вигадують найоригінальніші способи, щоб роздобути їх, і найрізноманітніші способи, щоб їх розтратити... Люди зроблять майже все заради грошей... Гроші зроблять майже все для людей. Гроші — це загадка, яка змінює людей, приваблює і зачаровує (Л. Макконелл, С. Брю «Економікс»).

1. Виникнення грошей

Гроші — один із найвидатніших винаходів людства. Гроші не годують, не одягають та не надають притулку, доки їх не почнуть витрачати. Історія грошей складалася упродовж тисячоліть. Протягом цього часу гроші неод­норазово зазнавали змін, та й сьогодні продов­жують еволюціонувати.

Ми звикли до грошей і сприймаємо їх як найзвичайнісінькі речі. Але так було не завжди і буде не завжди. Отож, що таке гроші й для чого вони нам потрібні?

Протягом майже 3 млн років, в умовах існування первісного ладу людство не знало грошей. Основною причиною цього був низький рівень розвитку економічної системи, зокрема, відсутність у ній регулярного обміну. На ранніх етапах розвитку людського суспільства відбувався безпосередній обмін товару на товар, тобто випадковий обмін. Відносно постійний обмін виникає лише після відокремлені скотарства від рільництва. Більш стабільним він стає після другої суспільного поділу праці — відокремлення ремесла від сільського господарства. Від цього часу продукти виробляються спеціально для обміну, тобто стають товарами. Щоб обмін відбувався безперервно з усієї сукупності товарів на ринку повинен виділитися один, що користується довір'ям товаровиробників. Усі інші товари передають усю свою вартість, гроші виражають затрати праці, утіленої в товар

Гроші з'явилися дуже давно. Тільки-но відбувся поділ праці між представниками різних професій, постала необхідність в обміні про­дуктами праці між ними. Спочатку це був натуральний обмін, який тепер називають бартером. Обмінювали річ на річ, предмет на пред­мет або предмет на кілька предметів. У XIX столітті доцент Київсь­кого університету ім. Св. Володимира М.І.Зібер як приклад наводив спогади європейського мандрівника Камерона про те, як він купу­вав човна на березі озера Танганьїка: "Агент Саїда вимагав оплати слоновою кісткою, якої у мене не було; тоді я дізнався, що Магомет ібн-Саліб мав слонову кістку і хотів мати сукно; однак ця звістка принесла мені мало користі, поки, насамкінець, я не почув, що Магомет ібн-Гаріб мав сукно і хотів мати дріт. Він у мене, на щастя, був, і я віддав Магомету ібн-Гарібу мідний дріт, він передав Маго­мету ібн-Салібу сукно, а той дав агенту Саїда слонову кістку; тільки тоді я отримав від останнього право скористатися човном".

Деякі невеличкі за розміром предмети, які майже не псувалися, а головне, були рідкісними, почали застосовувати в обміні частіше за решту. Поступово вони перетворилися на універсальний засіб обміну, тобто в обмін на них уже можна було придбати практично будь-який товар. Такі речі стали своєрідним мірилом, тобто еквівалентом товарообміну.

Упродовж тисячоліть у ролі грошей перебували найрізноманітніші товари: худоба, хутро, сіль, бавовняна тканина, черепашки тощо.

Найпоширенішою формою перших грошей була худоба. В "Іліа-ді" Гомера вартість усіх товарів виражається в биках. Так, ваза з прикрасами коштувала у стародавніх греків один бик, рабиня — чотири бики. На Русі навіть після появи монет скарбниця назива­лась скотаркою, а скарбник — скотарем. Навіть слово "капітал" походить від латинського "сариіа" — голова худоби.

У Київській Русі кілька століть існувала так звана кунна система, в якій основними одиницями були куни — хутро куниці, а дрібнішими — хутро білки. 25 кун становили одну гривню, а 50 — гривню-куну.

Гривня стала першою чеканною монетою Київської Русі. Це був срібний злиток вагою в півфунта (один руський фунт дорівнював близько 409 грамам). У книзі українського історика М.Грушевського "Історія України-Русі" розповідається про те, що за Візантійською угодою 911 р. греки зобов'язалися виплачувати князеві Олегу дани­ну по 12 гривень, тобто по 6 фунтів срібла на кожного члена своєї дружини і князів, які лишалися в Києві, Чернігові, Переяславі та в інших містах. Рубель з'явився у XIV ст. Це також срібна монета — частка гривні або рублена гривня, обрубок гривні.