Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат з предмету екологія. Пегашева М.А. Охор....docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Міністерство інфраструктури України

Харківський коледж Державного Університету

інформаційно-комунікаційних технологій

РЕФЕРАТ

З навчальної дисципліни

«Основи екології»

На тему:

«Охорона і раціональне використання ґрунтів»

Виконав: студент групи РТ-11

Пегашев М.А

Перевірив: викладач

Сєдих М. В.

м. Харків 2012р.

Зміст

1.Вступ…………………………………………….…………….………...….3

2.Грунти……………………………………………………………...............4

2.1.Склад ґрунту…………………………………………………..…..4

2.2.Види земель……………………………………………….……….6

2.3.Охорона земель від деградації ………………………………..…11

2.4.Ерозія ґрунтів………………….…………………………….….…12

2.5.Принципи захисту ґрунтів від ерозії………………………….…13

2.6.Державний земельний кадастр…………………………………...14

2.7.Охорона ґрунтів…………………………………………………...14

2.7.1.Охорона ґрунтів від забруднення неорганічними відходами і викидами…………………………………………………………………….….14

2.7.2.Охорона ґрунтів від забруднення важкими металлами…….…16

2.7.3.Охорона ґрунтів від забруднення радіоактивними речовинами……………………………………………………………….…...18

2.7.4.Охорона ґрунтів від забруднення екскрементами тварин….…19

2.7.5. Охорона ґрунтів від засолення……………………………….…20

2.7.6. Охорона ґрунтів від забруднення пестицидами…………….…20

2.7.7.Охорона ґрунтів від забруднення мінеральними добривами.…22

3.Висновки…………………………………………………………….…….….24

4.Використана література…….………………………………………..……….25

5.Додатки………………………………………………………………………...26

1.Вступ

Грунт — основний компонент наземних екосистем, що утворився протягом геологічних епох в результаті постійної взаємодії біотичних і абіотичних факторів. Як складний біоорганомінеральний комплекс грунти є природною основою функціонування екологічних систем біосфери.

Важливою властивістю ґрунтів є їх родючість. Завдяки їй грунти є основним засобом виробництва в сільському та лісовому господарствах, головним джерелом сільськогосподарських продуктів та інших рослинних ресурсів, основою забезпечення добробуту населення. Тому охорона ґрунтів, раціональне використання, збереження та підвищення їх родючості — неодмінна умова дальшого економічного прогресу суспільства.

Забруднення ґрунту - це потрапляння у ґрунт різних хімічних речовин, токсикантів, відходів сільського господарства і промислового виробництва, комунально-побутових підприємств у розмірах, які перевищують їх звичайну кількість, що необхідна для участі в біологічному кругообігу ґрунтових екологічних систем. Нижче розглянуті основні види забруднення ґрунтів і заходи боротьби з ними.

В Україні погана екологічна ситуація, в яку входять і проблеми ґрунтоутворення, висушення, неродючість та ін.[Мал.1 – Додатки]

Україна багата на земельні ресурси. Багата на чорноземні грунти, які визначаються найвищою родючістю серед усіх інших типів ґрунту. Однак нераціональне використання земельних ресурсів призводить до того, що українські чорноземи втрачають свої властивості, просто вивітрюються та вимиваються водами, і це, відповідно, призводить до погіршення якості земельних ресурсів України. Тому важливим стоїть питання раціонального використання земельних ресурсів та питання їх охорони.

Розрізняють три ступені забруднення, що вимагають таких дій:

- профілактика,

- перебудова,

- припинення використання ґрунтів.

При надходженні в ґрунти доз важких металів, що не обумовлюють перевищень гранично допустимих концентрацій (ГДК), рекомендується проведення профілактичних заходів та здійснення моніторингу стану ґрунтів і рослин.

В тих випадках, коли в ґрунтах і в деяких рослинах перевищуються ГДК та існує небезпека для здоров'я людей, рекомендується застосовувати меліоративні, агрономічні, селекційні заходи та розробляти організацію раціонального використання забруднених земель. Для зменшення рухомості важких металів і переходу їх до фітоценозів кислі ґрунти вапнують, лужні гіпсують, використовують фосфорні і органічні добрива, вносять іонообмінні речовини (цеоліти, гранули полістиролу, кремнійорганічні сполуки), підбирають рослини, які найменш вбирають важкі метали, наприклад — льон, конопля.

Найбільш забруднені ґрунти відводять під залісення. Відповідно до статті 84 Земельного кодексу України, власники землі і землекористувачі, в тому числі орендарі, зобов'язані здійснювати захист земель від забруднення відходами виробництва, хімічними і радіоактивними речовинами. Для цього необхідно знати їх просторовий розподіл в межах відповідних земельних масивів. Традиційно це завдання вирішується шляхом відбору деякої кількості проб ґрунту та зразків фітоценозів в межах кожного з них для подальшого аналізу, наприклад, рентгено-флуоресцентним методом. Необхідна кількість проб, зазвичай, визначається для кожного випадку з вимог задоволення умовам репрезентативності їх статистик.