Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод. Іст. Д і П заруб. країн.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
814.08 Кб
Скачать

Укоопспілка

Львівська комерційна академія

Історія держави і права зарубіжних країн

Завдання та методичні вказівки до семінарських занять і самостійної роботи студентів, тести

для студентів напряму підготовки 6.030401 «Право»

Львів

Видавництво Львівської комерційної академії

2010

Уклали: доц. Вдовичий І.Я., ас. Фігель Ю.О.

Рецензенти: к.ю.н., доц. Жаровська І.М., к.ю.н., доц. Коморний О.І.

Відповідальний за випуск: к.ю.н., доц. Костів М.В.

Рекомендовано до друку

Вченою радою юридичного факультету

Львівської комерційної академії

Протокол № від 2009 р.

© Вдовичин І.Я.,

Фігель Ю.О.,

2010

ВСТУП

Історія держави і права зарубіжних країн є однією з важливих дисциплін навчального плану серед юридичних спеціальностей. Історія держави і права зарубіжних країн є історичною наукою, оскільки розглядає історичні аспекти зміни державного устрою, системи права і водночас - юридичною наукою, бо досліджує правові аспекти еволюції держави та державного апарату,правові інститути, юридичні норми зарубіжних країн на різних етапах розвитку. Історія держави і права зарубіжних країн вивчає політичні та правові інститути від найдавніших часів аж до сьогодення, тому дотична до чинного права, значною мірою допомагаючи зрозуміти його сутність, переваги та недоліки у широкому історичному, правовому та культурному контексті.

Загалом історія держави і права зарубіжних країн досліджує причини і суть виникнення, становлення та зміну форм держави і права різних країн світу. Вивчення такого важливого історико-правового матеріалу дозволяє краще засвоїти інші дисципліни зі спеціальності «правознавство», оскільки студенти отримують можливість ознайомитись з досвідом зарубіжних країн в галузі державного будівництва та створення різноманітних правових систем протягом тривалого історичного періоду. Також слід враховувати, що ґрунтовне оволодіння знаннями з курсу «Історія держави і права зарубіжних країн» має велике практичне значення, оскільки сприяє глибшому розумінню сучасних суспільно-політичних та державно-правових явищ та інститутів. Використання досвіду минулого дозволяє не тільки уникати серйозних помилок в державно-правовій сфері, але й набагато ефективніше здійснювати розбудову Української держави, спираючись на світові приклади.

Курс історії держави і права зарубіжних країн викладається на II курсі і завданням методичних вказівок – надати допомогу студентам денної і особливо заочної форм навчання у самостійній роботі над курсом, оскільки програмний матеріал значний за обсягом, а кількість аудиторних годин для його вивчення відводиться невелика.

Методичні вказівки містять навчальну програму курсу, тематику семінарських занять, перелік контрольних питань для самоперевірки з метою засвоєння програмного матеріалу. Додається перелік рефератів та список основної і додаткової літератури.

Викладання історії держави і права зарубіжних країн включає читання лекцій, проведення семінарських занять, написання письмової роботи. Ті питання навчальної програми, які не охоплюються цими формами навчання, виносяться на самостійне опрацювання.

Мета курсу. Мета вивчення курсу «Історія держави і права зарубіжних країн» - вивчення та засвоєння студентами юридичного факультету історії розвитку державно-правових інститутів зарубіжних країн у їх історичному і культурно-цивілізаційному розмаїтті, що дозволяє оцінити як особливості та і закономірності еволюції державно-правових систем.

Завдання курсу.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

- характерні риси держави та права перших державних утворень;

- характерні риси держави і права східної деспотії, та конкретні риси державно-правових інститутів основних держав, що представляють такий тип організації державного життя;

- основні зміни в системі державного та правового устрою в період Античності (Стародавня Греція і Рим), їх відмінності від Стародавнього Сходу;

- структуру органів влади та основні риси права європейських країн в період феодалізму;

- структуру органів влади та основні риси права Московського царства;

- структуру органів влади та основні риси права Арабського Халіфату;

- причини переходу до нового, капіталістичного характеру виробництва, та пов’язаної цим еволюції державно-правових інститутів європейських країн, взаємозв’язок буржуазних революцій і змін системі органів управління і права ;

- причини формування незалежних держав на американському континенті, конкретні риси державно-правових інститутів основних держав, відмінності в державно-правових систем США і країн Латинської Америки, та чим це обумовлюється;

- зміни в структурі органів влади і основних галузях права європейських країн і США протягом першої половини ХХ століття;

- зміни в органах влади та правовій системі в країнах Азії протягом ХІХ – ХХ століть.;

- характерні зміни в державі і праві країн, що розвивають після ІІ світової війни;

- еволюцію органів влади і права європейських країн і США в 50-90-х рр. ХХ століття.

Предмет: «Історія держави і права зарубіжних країн» вивчає виникнення, розвиток, зміну типів та форм держави і права, а також державних органів і правових інститутів зарубіжних країн від початків її появи і до сьогодення, історію змін та еволюції систем управління та правових систем, їх зв’язок із соціально-політичними та духовно-культурними процесами.

Курс завершується здачею іспиту.

Тематичний зміст курсу

Тема 1. Деспотії Стародавнього Сходу

Тема 2. Держава і право Стародовнньої Індії та Китаю

Тема 3. Держава і право Стародовнньої Греції

Тема 4. Держава і право Стародовннього Риму

Тема 5. Держава і право феодальної Франції

Тема 6. Держава і право феодальної Німеччини

Тема 7. Держава і право феодальної Англії

Тема 8. Держава і право південних і західних словян в період феодалізму

Тема 9. Держава і право Московського царства

Тема 10. Держава і право Арабського Халіфату

Тема 11. Держава і право Англії в новий і новітній час

Тема 12. Держава і право США в новий і новітній час

Тема 13. Держава і право Франції в новий і новітній час

Тема 14. Держава і право Німеччини в новий і новітній час

Тема 15. Держава і право Індії та Китаю в новий і новітній час

Тема 16. Держава і право Японії

Тема 17. Держава і право країн Латинської Америки в новий і новітній час

Тема 18. Основні тенденції еволюції системи управління і права країн світу після ІІ світової війн

Методичні вказівки до семінарських занять

Семінарські заняття є однією з найбільш дієвих форм засвоєння знань. В умовах, коли перед вищою школою України постають складні завдання підвищення якості підготовки спеціалістів, роль семінарських занять, які сприяють навчанню студентів самостійно працювати і творчо мислити, робити висновки і давати узагальнені оцінки явищам та подіям, ще більше зростає.

Головна мета семінару — поглибити і систематизувати вивчення найбільш складних і актуальних тем курсу „Історія держави і права зарубіжних країн”. Запропоновані для розгляду на семінарських заняттях теми мають проблемний характер. Необхідні для підготовки семінару джерела та спеціальна наукова література подані у методичному посібнику. Саме вони дають можливість засвоїти зміст найважливіших галузей та інститутів права, структуру державного механізму, організацію державних установ тощо.

Готуючись до семінарського заняття, прочитайте насамперед конспект відповідної лекції (лекцій), матеріал рекомендованих підручників та посібників. При підготовці до семінару з історії держави і права зарубіжних країн не обійтися без матеріалів сучасних наукових періодичних видань, які із зрозумілих причин не завжди будуть зазначені у списку рекомендованої літератури.

У процесі семінарського заняття з кожного питання виступає основний доповідач. Його виступ доповнюють інші студенти. Під керівництвом викладача аналізуються різні варіанти питання, вирішуються спірні проблеми, виправляються припущені помилки. Семінар має бути активною, творчою дискусією, де студенти вчаться самостійно формулювати й обґрунтовувати свою думку.

Семінарські заняття є обов'язковими для відвідування. На них ведеться облік успішності студентів. Пропущений семінар, так само як і незадовільна оцінка, отримана студентом в процесі семінарського заняття, підлягають обов'язковому відпрацюванню.

Розподіл балів, що присвоюються студентам (екзамен – ііі семестр)

Модуль 1

Модуль 2

ІНДЗ

Іспит

Сума

Поточний контроль

Т.* 1-9

Підсумковий контроль

Т. 1-9

Поточний контроль

Т. 10-18

Підсумковий контроль

Т. 10-18

Т.1.-3

Т.2.-3

Т.3.-3

Т.4.-3

Т.5.-3

3

Т.10.-3

Т.11.-3

Т.12.-3

Т.13.-3

Т.14.-3

3

8

40

100

Т.6.-3

Т.7.-3

Т.8.-3

Т.9.-3

Т.15.-3

Т.16.-3

Т.17.-3

Т.18.-3

* У таблиці скороченням „Т.” Позначається слово „тема”