Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОРІЯ ЕКОНОМІКИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ДУМКИ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
777.73 Кб
Скачать

8.2. Економічні ідеї революційної, радикальної демократії та ліберально-народницькі

Напрями розвитку марксизму наприкінці 19 століття: 1) розповсюдження ідей марксизму, пропаганда та подальший розвиток його теоретичних концепцій з урахуванням нових історичних умов; 2) розробка ідеї революційного перевороту та побудови нового суспільства; 3) аналіз закономірностей, еволюційного розвитку суспільства.

М.Зібер (1844-1888 рр.). Професор Київського університету. Головний твір: "Давид Рікардо та Карл Маркс в їх суспільно-економічних поглядах" (1885р.). Основні ідеї: 1) відстоював зв'язок між англійською класичною політекономією та марксизмом, критикував теорію граничної корисності; 2) здійснив спробу застосування ідей "Капіталу" до аналізу умов російської дійсності і довів наявність капіталістичних відносин в сільському господарстві Росії; 3) виклав основи теоретичної системи марксизму, не визнаючи її революційної сторони.

І.Плеханов (1856-1918 рр.). Революційний діяч, засновник групи "Визволення праці", яка була першою російською соціал-демократичною організацією. Головний твір: "Наші розбіжності" (1885р.). Основні ідеї: 1) обґрунтування наявності капіталістичного розвитку в Росії з погляду взаємодії продуктивних сил і виробничих відносин, товарного виробництва, відтворення; 2) критикує концепцій представників пізньої класичної політекономії; 3) пропагує марксистську теорію наукового соціалізму, аналізує економічні передумови соціалістичної революції.

В. Ленін (1870-1924 рр.). Політичний і революційний діяч, засновник комуністичної партії. Головні твори: "Розвиток капіталізму в Росії"(1899р.), "Імперіалізм як вища стадія капіталізму" (1908р.). Основні ідеї: 1) досліджував на основі марксистської методології розвиток капіталізму в Росії, проблеми капіталу, відтворення суспільного продукту. Формулює закон про переважне зростання виробництва, засобів виробництва щодо виробництва предметів споживання; 2) аналізував імперіалізм як особливу стадію економічного розвитку і виділяє його основні риси; 3) розробив теорію соціалістичного устрою суспільства.

Е.Бернштейн (1850-1932 рр.). Головний твір: "Проблеми соціалізму". Основні ідеї: 1) вважав, що в умовах становлення і розвитку монополістичних тенденцій, акціонерних товариств відбувається зростання рівня добробуту робітничого класу; 2) економічна теорія Маркса повинна підлягти ревізії аби відповідати новим умовам економічного розвитку. Започатковує ревізіонізм; 3) теорія вартості Маркса не завершена. Потрібне її поєднання з теорією граничної корисності. На цій основі виводить категорії: "економічної вартості", яка відображає корисність, і "вартості витрат", яка відображає витрати праці; 4) зростання акціонерних товариств характеризує як тенденцію до децентралізації і демократизації капіталу; 5) трести і картелі за широкого використання кредитної системи здатні забезпечити регулювання стихійного економічного розвитку.

К. Каутськнй (1854-1938 рр.). Головний твір: "Соціальна революція". Основні ідеї: 1) імперіалізм – колоніальна політика, що виникає внаслідок нерівномірності розвитку промисловості і сільського господарства і викликає необхідність захоплення нових джерел сировини та продуктів; 2) ультраімперіалізм – об'єднана політика картелів, що розповсюджується на світове господарство і знищує національні суперечності.

Р. Гільфердінг (1877-1941 рр.). Головний твір: "Фінансовий капітал". Головні ідеї: 1) аналіз процесу формування фіктивного капіталу, фондових бірж та ролі останніх на ринку фінансового капіталу; 2) категорія "фінансовий капітал" відображає процес мобілізації і концентрації банківського капіталу та його зрощення з промисловим; 3) основні риси імперіалізму – фінансовий капітал, колоніалізм.