Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 18. АВТОРСЬКЕ ПРАВО І МЕРЕЖЕВІ ТЕХНОЛОГІ....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
151.55 Кб
Скачать

Лекція 18. АВТОРСЬКЕ ПРАВО І МЕРЕЖЕВІ ТЕХНОЛОГІЇ

18. 1. Авторське право в Інтернеті

Незаперечним фактом сьогодні є те, що виявляється масовий інтерес до Інтернату. Значущість суспільних відносин, що виникають у зв’язку з його використанням, не викликає сумніву. Тому природно, що і юристи не залишають без уваги глобальну мережу. З’являється об'єктивна потреба в правовому регулюванні нової галузі.

У середині 90-х років XX століття здавалося, що Інтернет може бути вільним від регулювання. І державі, з її спробами втиснути світову павутину в національні рамки, доводилося стикатися з елементарною юрисдикцією: сайт буде розміще­ний там, де ліберальніші умови. Проте сьогодні ситуація докорінно змінилася. Схоже, що початок XXI століття запам'ятається всім як час, коли держави поголовно і всерйоз почали регулювати кіберпростір і забули в процесі, що при­чина, з якої всесвітня мережа стала такою інноваційною си­лою, швидше в саморегулюванні або у відсутності такого вза­галі.

Так, наприклад, у Великій Британії акт «Про регулювання діяльності органів дізнання» дає право поліції мати беззаперечний доступ до електронної пошти і іншої онлайновой комунікації. Південна Корея оголосила незаконним до­ступ до Веб-сайтів, що стосуються азартних ігор. В СІЛА був прийнятий закон, що зобов'язав всі школи і бібліотеки, що перебувають на федеральному фінансуванні, встановлювати спеціальне програмне забезпечення на всі без винятку комп'ютери для блокування надходження «шкідливих для молоді матеріалів» і т. п.

Варто відзначити, що Європа, прагне вести глобальну політику щодо Інтернет законодавства. Згідно новому, так званому Інтернет Законодавству Європейського Союзу, по-купці-європейці мають право подавати позови до суду на Європейські сайти в країні їх громадянства, а правила є за­гальними і міжнародно-визнаними. СІЛА повністю підтри­мали Договір Ради Європи про кіберзлочинства, мета яко­го — гармонізувати законодавство у сфері хакерства, Інтернет шахрайства і дитячої порнографії.

Проблеми регулювання суспільних відносин, пов'язаних з використанням Інтернет, стають дуже актуальними і для України. В даний час не доводиться говорити про розробку цього напряму в праві. Воно тільки формується. Ні в Ук­раїні, ні в Росії не існує розробок, присвячених даній темі, публікуються лише окремі статті юристів, які зайнялися розробкою юридичного аспекту використання Інтернету1. Питання нормативного регулювання глобальних мереж мають лише постановочний характер.

Однак, сьогодні в Україні вже існує цілий ряд норматив­них актів, що регулюють відносини у сфері інформації і, відповідно, піднімають питання використання глобальної мережі, але тільки один документ присвячений безпосеред­ньо Інтернету. Це Указ Президента №928/2000 «Про заходи щодо розвитку національної складової глобальної інфор­маційної мережі Інтернет та забезпечення широкого доступу до цієї мережі в Україні» від 31.07.2000 .року. Характеризу­ючи цей документ слід сказати, що він має декларативний характер, але при цьому визначає основні напрями правово­го регулювання Інтернет в Україні. Передовсім, це захист ав­торського права в глобальній мережі.

Загальна декларація прав людини, конституція України, закон України «Про авторське право і суміжні права» від 23 грудня 1993 року з подальшими змінами надають грома­дянам України гарантії захисту прав інтелектуальної влас­ності (ЇВ). Так, стаття 20 Закону говорить, що авторське право на твір, створений за договором з автором, який пра­цює по підряду, належить автору.

Авторське право — частина цивільного права, яке виз­начає права і обов'язки, що виникають у зв'язку із створен­ням і використанням (видання, виконання, показ, навчання, копіювання і т. п.) творів літератури, науки, мистецтва. Цивільний кодекс України відносить авторські права до інте­лектуальної власності,

Інтелектуальна власність включає права, що нале­жать до літературних, художніх і наукових творів, виконав­чої діяльності, звукозапису, радіо і телепередач, винаходів у всіх областях людської діяльності, наукових відкриттів, про­мислових зразків і інших об'єктів Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІС).

Будь-яке право, у тому числі і авторське, розглядається з двох точок зору: об'єктивної і суб'єктивної.

Право інтелектуальної власності в об'єктивному зна­ченні — сукупність правових норм, які регулюють відноси­ни в процесі створення і використання результатів інтелек­туальної діяльності.

Право інтелектуальної власності в суб'єктивному значенні — особисті права, які. згідно закону належать авто­рам результату інтелектуальної діяльності.

До об'єктів цивільних прав як в матеріальному, так і в мережевому (Інтернет) правовому просторі належать:

-    речі, включаючи гроші і цінні папери, інше майно, у тому числі майнові права;

-    роботи і послуги;

-    інформація, що охороняється;

-    виняткові права на результати інтелектуальної діяльності (інтелектуальна власність);

:'•    - нематеріальні блага.

Ці об’єкти, залежно від їх значення для мережевого простору, можна поділити на три групи:

а) що мають цінність тільки в межах мережевого простору і без нього не існуючі. Наприклад, доменне ім'я (domainename) — спосіб індивідуалізації веб-серверів. До складу даних об'єктів входять роботи і послуги; інформація, що охороняється; виняткові права на результати інтелектуальної діяльності (інтелектуальна власність); нематеріальні блага. Деякі речі трансформуються у віртуальний аналог, наприклад, з’явився такий об’єкт, як віртуальні (електронні) гроші (Web-money);

б) що мають цінність скрізь, тобто як у межах, так і за межами кіберпростору. Наприклад, дисковий простір, тобто частина жорсткого диска на Веб-сервері. Проте такі об'єкти володіють подвійною природою в правовому значенні, тобто в матеріальному і віртуальному просторах вони мають різне значення.  Наприклад, дисковий простір,  тобто частина місця на жорсткому диску комп'ютера, підключеного до Інтернету, в кіберпросторі — це його частина, на якій можна розмістити інші віртуальні об'єкти, і ця частина може бути орендована і т. п. В матеріальному правовому просторі, дисковий простір — це частина неподільної речі, жорсткого диска комп'ютера;

в) об'єкти, що мають цінність тільки за межами кіберпростору, тобто в матеріальному просторі. Наприклад, продукти харчування.

Таким чином, з виникненням якісно нового правового середовища, можна говорити про зміну у складі об'єктів цивільних прав, а також зміну погляду на їх природу, а отже про зміну підходу до дослідження і правового регулювання електронних цивільних правовідносин2.

Таким чином, неминучою стає необхідність правового регулювання відносин, які виникають при використанні Інтернету.

Александров Д. Интернет-праву быть. http://vmw.russianlaw.net/law/doc/al06.htm

На цьому етапі зароджуватиметься і формуватиметься Інтернет-право, як правова форма регулювання суспільних відносин, які виникають при обміні інформацією в глобальній мережі.

На відміну від України, деякі країни вже мають досвід правотворчості в розробці і ухваленні правових норм для вре­гулювання відносин, пов'язаних з роботою в Інтернеті. Розповсюдження забороненої інформації через мережу привело до того, що в Австралії були прийняті закони, спрямовані на врегулювання змісту інформації в глобальній мережі, в Німеччині працює закон «Про відповідальність провайдера».

Авторське право виникає в результаті створення (а не в результаті розміщення) твору науки, літератури, мистецтва і не змінюється при розміщенні матеріалів в Інтернеті. Слід зазначити, що умовна одиниця інформації в мережі — сторінка — представляє синтетичний об’єкт, оскільки включає різкі елементи авторського права: текст програми на мові HTML (Hyper Text Markup Language) та інші програмні об'єкти — зображення, фотографії, відео і аудіо матеріали.

Авторське право захищає роботу людини від несанкціонованого копіювання. Слово «робота» слід розуміти в найширшому значенні: книги, комп'ютерні програми, музика, фільми — все, в що була вкладена чиясь праця. Звичайно, авторські права закріплюються за творцем, проте той може передати їх або продати іншій особі, наприклад, володарь прав на книгу, може передати потім ці права своєму видавництву.

Для пошуків юридичне грамотної відповіді на будь-яке питання, що стосується правовідносин, що виникають навколо Інтернету, слід пригадати, що таке Інтернет. Інтернет — не суб'єкт, не предмет, а в цілому, мабуть, навіть і не об'єкт права. Інакше кажучи, з Інтернетом не можна сперечатися, з ним не можна судитися і з нього не можна нічого отримати. Більш того, не можна домовитися з своїм контрагентом з приводу Інтернета в цілому. Тобто не можна уявити собі договір, в якому буде написано: «Шевченко за Інтернет належить з Петрова гривня». Можливо, комусь така посилка здається очевидною. Проте, поки вона не була закріплена в жодній міжнародній і українській правовій нормі і разом з нею мають місце також обгрунтовані, але абсолютно протилежні думки.

Таким чином, приймемо вищевикладену посилку за осно­ву, оскільки вона повністю укладається у вітчизняну право­ву систему. Відповідно кожний може вступати у договірні відносини і пред'явити свої претензії лише суб'єктам діяль­ності в Інтернеті: провайдерам, користувачам, розробникам програмного забезпечення, організаціям зв'язку і т. п., а також з приводу конкретних предметів операції: оренди, купівлі-продажу, передачі яких-небудь прав і інше. А об'єктом операцій при цьому також виявляються які-не-будь загальновідомі об'єкти цивільного обороту: речі, інте­лектуальна власність і ін.

Разом з інтелектуальною власністю існує промислова власність.

Промислова власність — сукупність об'єктів права ви­нахідництва і патентного, охоплених Паризькою конвенцією (Захист промислової власності, 1883 рік): відкриття, винахо­ди, промислові зразки, товарні знаки, корисні моделі, фірмові найменування, найменування місць походження, раціоналізаторські пропозиції.

Винаходи (корисні моделі) і промислові зразки з'явля­ються і одержують правову охорону в Україні у формі па­тентів; товарні знаки і знаки обслуговування — у формі свідоцтв; раціоналізаторські винаходи — у формі посвідчен­ня, виданого на підприємстві. Право на об'єкти промислової власності зберігається в Україні або в державах, що підписа­ли угоду про приєднання до Міжнародної організації з охо­рони промислової власності.