Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
225.79 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПРАВА

КАФЕДРА МІЖНАРОДНОГО ПРАВА ТА ПОРІВНЯЛЬНОГО ПРАВОЗНАВСТВА

Кузьменко А. М.

КООФЛІКТОЛОГІЯ І ТЕОРІЯ ПЕРЕГОВОРІВ

Тези лекції 2.

„Становлення теорії, проблема визначення об’єкту і предмету конфліктології”

Київ - 2011

© Кузьменко Анатолій Михайлович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародного та порівняльного правознавства Відділення міжнародного права КУП НАН України, електронна пошта: 2009tolik@ukr.net; персональний сайт „Моя політика” - http://policy.infokiev.com.ua

ЧАСТИНА ІІ. ОСНОВИ ТЕОРІЇ КОНФЛІКТОЛОГІЇ

Лекція 2. Становлення теорії, проблема визначення об’єкту і предмету конфліктологі

ПЛАН

ВСТУП.

2.1. Історіко-аналітичний аспект розвитку проблеми усвідомлення сутності та поняття конфлікту як соціального явища і передумови виникнення наукових теорій та формування конфліктології як самостійного наукового напрямку

2.1.1. Розвиток теоретичних основ конфліктології в рамках філософської науки.

2.1.2. Розвиток конфліктології в рамках соціальної науки.

2.1.3. Розвиток конфліктології у рамках психологічної науки.

2.1.4. Конфліктологія і правознавство.

2.2.  Загальна характеристика сучасної парадигми конфліктології як наукової дисципліни. Основні напрями в розробці теорії соціального конфлікту.

ВСТУП.

Конфлікт представляє феномен соціально-біологічного життя і об’єкт наукових досліджень. Конфліктологія — відносно молода наука. У завершеному вигляді вона з’явилася лише у середині XX ст., хоча конфлікти та уявлення про них існували завжди, а перші спроби їх наукового осмислення відносяться до глибокої старовини.

З цієї причини для того, щоб у повному обсязі розкрити питання про гносеологічні корені конфліктології як наукової і навчальної дисципліни необхідно висвітлити наступні питання:

1) історико-аналітичний аспект розвитку проблеми усвідомлення сутності та поняття конфлікту як соціально-біологічного явища, передумови виникнення наукових теорій і потреби формування конфліктології як самостійного наукового напрямку;

2) сутність, соціальну значимість, основні цілі та завдання конфліктології;

3) об’єкт і предмет конфліктології;

4) структуру конфліктології як науки та навчальної дисципліни;

5) місце і роль конфліктології в системі наук.

2.1. Історіко-аналітичний аспект розвитку проблеми усвідомлення сутності та поняття конфлікту як соціального явища і передумови виникнення наукових теорій та формування конфліктології як самостійного наукового напрямку

Традиції накопичення конфліктогенних ідей мають багату світову історію. Перші цілісні концепції конфлікту з’явилися на межі XIX—XX ст. ст., проте й у попередні століття кращі уми людства пропонували своє бачення природи цього соціального феномену, шляхів попередження та вирішення протиріч і улагодження конфліктів. Ідеї конфлікту, злагоди та миру завжди були одними із центральних у різних релігійних течій. Тема боротьби добра зі злом представлена в значній кількості витворів культури і мистецтва.

Пересічна свідомість також є міцним джерелом конфліктологічних ідей, віддзеркаленням ставлення людей до конфліктів різного рівня.

Під час огляду порушеного питання необхідно з’ясувати, що виникненню конфліктології як відносно самостійної теорії та практики наприкінці 50-х років ХХ століття передував період формування, накопичення і розвитку конфліктологічних поглядів та ідей, спочатку в межах філософії, а пізніше – соціології, психології, військова справа та інших наук. У зв’язку із цим важливо проаналізувати еволюцію наукових поглядів представників різних наукових напрямів на конфлікт, виокремлюючи наступні періоди.