Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стан та напрями удосконалення обліку готівкових....docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
96.89 Кб
Скачать

48

Зміст

Вступ

  1. Виробничо-фінансова характеристика господарства та організація бухгалтерського обліку на підприємстві.

  2. Економічний зміст грошових коштів.

  3. Порядок ведення касових операцій у національній валюті України.

    1. Загальні положення;

    2. Порядок приймання і видачі готівки та оформлення касових документів;

    3. Порядок ведення касової книги і зберігання грошей;

    4. Ревізія каси і контроль за дотриманням касової дисципліни;

    5. Загальні правила визначення ознак платіжності грошових білетів та розмінної монети Національного банку України;

    6. Рекомендації щодо забезпечення схоронності коштів під час їх зберігання і транспортування.

  4. Облік касових операцій у національній та іноземній валюті.

  5. Система касових операцій при різних формах обліку.

  6. Напрями удосконалення обліку касових операцій.

Висновки і пропозиції.

Література.

Додатки.

Вступ.

Існування Юр’ївської сільської ради як суб’єкта економічних відносин неможливе без використання внутрішніх джерел інформації про стан його профільної діяльності, показники розвитку та ефективності його роботи. Такі відомості можуть бути отримані за рахунок використання системи бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік в сучасному розумінні — область знань, що має надзвичайно важливе значення в суспільстві. Бухгалтерський облік прийнято визначати як процес отримання, обробки і використання економічної інформації для ухвалення обґрунтованих рішень і оцінок. Але бухгалтерський облік часто ототожнюють з рахівництвом. Рахівництво – це рутинна робота клерків по обліку господарської діяльності і є механічним процесом. Але бухгалтерія – поняття ширше, ніж рахівництво. Бухгалтери аналізують і обробляють економічну інформацію, готують фінансову звітність, розкривають її суть, розробляють системи бухгалтерського обліку, аналізують виробничу і фінансову діяльність, планують її, складають прогнози і складають бюджети, вирішують питання, пов'язані з оптимізацією оподаткування, нарешті, забезпечують контроль за господарською діяльністю, внутрішній і зовнішній аудит.

Бухгалтерський облік – це мова бізнесу. Якщо бізнес здійснюється у рамках окремо взятого підприємства, то дані бухгалтерського обліку використовують для потреб внутрішнього менеджменту в процесі прийняття управлінських рішень.

Тому неможливо переоцінити значення повної і достовірної інформації про фінансовий стан і результати діяльності підприємства при вирішенні поточних і перспективних господарських проблем. Для прийняття управлінських рішень, навіть на рівні підприємства, повинні використовуватись дані, які відповідають певним правилам, вимогам і нормам, що є зрозумілими та прийнятними для користувача. Зокрема, щоб порівняти фінансові результати, досягнуті у попередньому та звітному періодах, необхідно використовувати показники, які визначені за єдиною методологією з використанням однакових критеріїв і правил.

З цією метою підприємство повинно розробити свою облікову політику, що підпорядкована потребам внутрішнього менеджменту.

Отже проблема застосування раціонально побудованої системи бухгалтерського обліку є вельми актуальним за сучасних умов в Україні. Серед численних питань, котрі традиційно входять до науки бухгалтерського обліку, цікавим виявляється питання щодо організації обліку грошових коштів. Наведена робота присвячена розкриттю широкого кола питань, пов’язаних з станом та напрямів удосконалення готівкових грошових коштів на підприємстві. Вній розповідаеться про виробничо-фінансова характеристика господарства та організація бухгалтерського обліку на підприємстві Юр’ївської сільської ради,економчний зміст грошових коштів, правела ведення касових операцій унаціональній та іноземній валюті україни, система касових операцій при різних формах обліку та напрями удосконалення обліку касових операцій.

1. Виробничо-фінансова характеристика господарства та організація бухгалтерського обліку на підприємстві.

Юр’ївська сільська рада є органом місцевого самоврядування, що представляє територіальну громаду села Юр’ївки та здійснює від її імені та в її інтересах функції та повноваження місцевого самоврядування.      

Формування, діяльність, компетенція сільської ради визначається Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та іншими законодавчими актами вищих державних органів.      

З метою врахування історичних, національно-культурних, соціально-економічних та інших особливостей здійснення місцевого самоврядування,    Сільська рада представлена 15 депутатами та виконавчим апаратом. Свою роботу проводить сесійно. Юр’ївська сільська рада створена в 1989 році . На території сільської ради чисельність населення 500 чоловік . Територію яка відноситься до сільської ради складає 2000 га. землі. Відстань до районного центру 7 км. На території сільської ради є 3 ставка які знаходяться в оренді в ТОВ “ Діалог ”. Землі сільської ради розпайовані . землі резерву знаходяться в оренді ТОВ « Діалог» 250 га.

Головним розпорядником коштів являється Юр’ївська сільська рада . На балансі сільської ради є 4 установи : Апарат управління, дитячий заклад, Фельдшерсько-Акушерський пункт та сільський клуб .Чисельність працюючих 15 чоловік.Основними функціями бухгалтерії є складання проекту сільського бюджету , обліку змін, що вносяться до бюджетів і кошторисів видатків установ за рішеннями виконкому сільської Рад народних депутатів; ведення відповідно до інструкцій та вказівок Міністерства фінансів бухгалтерського обліку, виконання бюджету і кошторисів видатків по бюджетних, спеціальних та інших позабюджетних коштах.

Нарахування і виплата в установлені строки заробітної плати працівникам бюджетних установ сільської ради особам штатного складу, а також правильне утримання податків із заробітної плати штатного складу та своєчасне перерахування утриманих сум до бюджету. [2,6]

2.Економічний зміст грошових коштів.

Грошові кошти є найбільш ліквідними активами. Вони присутні на початковому та кінцевому етапах облікового циклу, який включає придбання товарів, виробництво продукції, виконання робіт, надання послуг, а також отриманнявиручки.

Згідно з П(С)БО 4 під грошовими коштами розуміють готівку, кошти на рахунках в банках та депозити до запитання.

Відсутність інформації про рух реальних грошових потоків практично не дозволяє здійснювати ефективне управління капіталом підприємств.

Порядок ведення записів господарських операцій у бухгалтерському обліку не

відрізняється від порядку, за яким відображається фінансово-господарська діяльність на підприємстві:

- інформування про наявні готівкові кошти;

- розрахунки;

- собівартість;

- фінансовий результат.

Для початку нової справи потрібні грошові кошти, для ведення бухгалтерського

обліку, необхідно, перш за все, впорядкувати записи щодо їх руху.

Деякі керівники не досить повно розуміють значення готівки на підприємстві та її зв`язок з прибутковістю (рентабельністю), але ж саме менеджер підприємства відповідає за ефективність організації процесу управління грошовими коштами, хоча основна частина робіт має бути виконана спільно з банком, роль якого в цьому процесі досить вагома.

Основними завданнями обліку грошових коштів є:

- здійснення контролю за дотриманням касової і розрахункової дисципліни, в тому числі за зберіганням, своєчасним надходженням і витрачанням отриманих в установах банку грошових коштів відповідно до їх цільового призначення;

- своєчасне і правильне оформлення документів і відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій по руху грошових коштів;

- проведення інвентаризації грошових коштів та відображення результатів інвентаризації на рахунках бухгалтерського обліку.

Управління надходженням та витрачанням коштів полягає в синхронізації грошових потоків, прискоренні погашення дебіторської заборгованості, тимчасовому інвестуванню грошових коштів у цінні папери, які можна легко реалізувати, контролі за витратами.

Грошові кошти підприємств можуть зберігатися у банках або у вигляді готівки в касі підприємства.

Готівка необхідна будь-якому підприємству для видачі заробітної плати і здійснення деяких видів платежів. Тому підприємство повинно мати касу, в якій зберігається готівка, і відповідно документи по веденню касових операцій.

Каса – це по-перше, спеціально обладнане та ізольоване приміщення, яке призначене для приймання, видачі і тимчасового зберігання готівки, по-друге – це вся сукупність готівки та грошових документів, що є на підприємстві, вона охоплює всі наявні грошові кошти, які знаходяться на певний період часу на підприємстві, як в монетах, так і в паперових грошових знаках.

Отже, відповідальність за стан зберігання готівки і обладнання приміщення каси на підприємстві несе керівник. В касі підприємства може зберігатись не тільки готівка, а й цінні папери, грошові документи, які є бланками суворої звітності.

Грошовими документами вважаються документи, що знаходяться в касі підприємства: оплачені путівки до санаторіїв, поштові марки, проїзні квитки, трудові книжки і вкладні листки до них, квитанції подорожніх листів автотранспорту, бланки довіреностей тощо.

Грошові кошти, здані до банку або інкасаторам, але не зараховані на поточний рахунок (до 24-ої години наступного дня), є грошовими коштами в дорозі.

Готівка може зберігатись в касі тільки в межах встановлених лімітів залишку.

Ліміт залишку готівки в касі кожного підприємства – головний показник контролю і регулювання готівкового обігу, це гранична сума грошових коштів, яка може знаходитись в касі підприємства.

Ліміт залишку готівки в касі (крім підприємств торгівлі і сфери обслуговування населення) може встановлюватися установами банку за погодженням з підприємствами виходячи з розрахунку щоденного надходження або витрат готівки.

Всю готівку понад суми встановлених лімітів підприємства повинні здавати для зарахування на поточний рахунок у порядку та в строки, встановлені і узгоджені з установою банку, в якому відкритий поточний рахунок.

Ефективне управління залишками грошових коштів на поточних рахунках полягає в тому, щоб забезпечувати грошовими коштами виконання поточних операцій, підтримувати необхідний резерв коштів для здійснення непередбачуваних платежів (як захід передбачливості) і мати кошти в ліквідній формі, щоб не втратити можливість заробити додаткові прибутки, приймаючи участь в незапланованих фінансових операціях (наприклад в фінансових операціях на фінансовому ринку).

Грошові кошти на поточному рахунку практично не приносять доходу, з їх збільшенням збільшуються втрати доходів від інвестицій, але одночасно підвищується і ліквідність. Саме тому втрати доходів від більш вигідних вкладень розглядаються як плата за підвищення ліквідності. Згідно законодавства нашої країни всі підприємства, об`єднання, організації і установи, незалежно від організаційно-правових форм і сфери своєї діяльності, зобов`язані зберігати вільні грошові кошти в установах банків на поточних рахунках різного характеру.

Поточні рахунки – це рахунки які, відкриваються в уповноважених установах банків підприємствами усіх видів та форм власності, а також їх відокремленими підрозділами для зберігання грошових коштів та здійснення усіх видів операцій за цими рахунками відповідно до чинного законодавства України.

В процесі господарської діяльності підприємства безперервно відбувається зміна залишків грошових коштів на рахунках в банку – збільшення або зменшення грошових коштів.

На поточний рахунок підприємства надходить виручка за продану продукцію, позика банку, дебіторська заборгованість (повернення боргів від наших боржників), аванси всіх видів, готівка з каси при оплаті готівкою тощо. Це прибуткова частина поточного рахунку, тобто дебет поточних рахунків.

З поточного рахунку відбуваються усі види безготівкових платежів, видаються суми на виплату заробітної плати, на оплату по відрядженню і господарські витрати тощо.

Залишок грошових коштів на рахунку зменшується в наступних випадках: в міру придбання матеріалів і відповідних послуг для виробництва готової продукції, при погашенні заборгованості постачальникам. Після реалізації запасів готової продукції виникає вхідний готовий потік, з`являються і рахунки дебіторів (тобто виникає заборгованість покупців підприємству). Після оплати рахунків покупцями дебіторська заборгованість зменшується, а потік грошових надходжень збільшується. Але боржники часто затримують оплату поставок відвантаженої їм продукції, тому надходження грошових коштів може виникнути лише через деякий час.[9]