Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lec1_uk.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
55.81 Кб
Скачать

Лекція Тема: Введення. Історія розвитку баз даних

План

  1. Області обчислювальної техніки

  2. Файли і файлові системи

3. Етапи розвитку СБД

1. Області обчислювальної техніки

Теорія баз даних – порівняно молода область знань. Вік її складає близько 40 років, проте сучасний світ інформаційних технологій важко уявити собі без використання баз даних. Практично всі системи в тій чи іншій мірі пов’язані з функціями довготривалого зберігання та обробки інформації. Фактично інформація стає чинником, що визначає ефективність будь-якої сфери діяльності. Збільшилися інформаційні потоки, підвищилися вимоги до швидкості обробки даних, і тепер вони уже вимагають застосування найбільш перспективних комп’ютерних технологій. Будь-які адміністративні рішення вимагають чіткої та точної оцінки поточної ситуації і можливих перспектив її зміни.

В історії обчислювальної техніки можна прослідити розвиток двох основних областей її використання. Перша область пов’язана із застосуванням обчислювальної техніки для виконання чисельних розрахунків, які дуже довго або взагалі неможливо проводити вручну. Розвиток цієї області сприяв інтенсифікації методів чисельного рішення складних математичних задач, появі мов програмування, орієнтованих на зручний запис чисельних алгоритмів. Характерною особливістю даної області є наявність складних алгоритмів обробки, які застосовуються до простих по структурі даних, об’єм яких порівняно невеликий.

Друга область – це використання засобів обчислювальної техніки в автоматичних або автоматизованих інформаційних системах. У широкому сенсі інформаційна система є сукупність технічного, програмного та організаційного забезпечення, а також персоналу, яка призначена для того, щоб своєчасно забезпечувати людей належною інформацією. Інформаційна система забезпечує виконання наступних функцій:

  • надійне зберігання інформації в пам’яті комп’ютера;

  • виконання специфічних перетворень інформації та числових обчислень;

  • надання користувачам зручного інтерфейсу.

Класичними прикладами інформаційних систем є банківські системи, автоматизовані системи управління підприємствами, системи резервування залізничних квитків тощо.

Друга область використання обчислювальної техніки виникла дещо пізніше. Це було пов’язано з тим, що на зорі обчислювальної техніки можливості комп’ютерів по зберіганню інформації були дуже обмеженими. У перших комп’ютерах використовувалися два види пристроїв зовнішньої пам’яті – магнітні стрічки та магнітні барабани. Місткість магнітних стрічок була достатньо велика, але за своєю фізичною природою вони забезпечували послідовний доступ до даних. Магнітні ж барабани (вони найближче до сучасних магнітних дисків з фіксованими голівками) давали можливість довільного доступу до даних, але мали обмежений об’єм інформації, що зберігається.

Далі з’явилися знімні магнітні диски з рухомими голівками, що з’явилося революцією в історії обчислювальної техніки. Ці пристрої зовнішньої пам’яті володіли істотно більшою місткістю, ніж магнітні барабани, забезпечували задовільну швидкість доступу до даних в режимі довільної вибірки, а можливість зміни дискового пакету на пристрої дозволяла мати практично необмежений архів даних.

З появою магнітних дисків почалася історія систем управління даними в зовнішній пам’яті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]