Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Урок 3.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
267.26 Кб
Скачать

11

Тема. Властивості рідкого стану речовини. Капілярні явища.

Мета: ознайомити учнів з особливостями рідкого стану речовини; ввести поняття поверхневої енергії та поверхневого натягу; познайомити студентів з явищами змочування і капілярності; розвивати вміння аналізувати фізичний зміст задачі; розвивати індивідуальні здібності студентів, навички міжособистісного спілкування; творчу активність; виховувати почуття колективізму, інтересу до предмета.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань

ІІІ. Пояснення нового матеріалу

ІV. Закріплення нового матеріалу

V. Підсумок уроку

VI. Домашнє завдання

  1. Організаційний етап.

Оголошення теми і мети уроку.

  1. Актуалізація опорних знань.

Учитель.

  1. Що називають вологістю? (Вологість повітря — вміст водяної пари в повітрі)

  2. Що таке відносна вологість та як вона визначається? (відносною вологістю повітря φ називають відношення тис­ку водяної пари за даної температури р до тиску насиченої пари рн з тією ж температурою. Визначається за формулою: )

  3. Як називається перехід речовини з рідкого стану в газоподібний? (пароутворенням)

  4. Що таке конденсація? (це перехід речовини з газоподібного стану в рідкий).

  5. Які Ви знаєте види пароутворення? (Випаровування ― це пароутворення, яке відбувається лише з вільної поверхні рідини, що межує з газоподібним станом. Кипіння ― процес пароутворення, що відбувається в об’ємі всієї рідини)

  6. Яку пару називають насиченою? (Пару, що перебуває в динамічній рівновазі із своєю рідиною, називають насиченою парою)

  7. Що таке точка роси? (Це температура, за якої водяна пара стає насиченою)

  8. Які Ви знаєте прилади для вимірювання вологості повітря? (психрометр, гігрометр)

  1. Пояснення нового матеріалу.

План

  1. Модель рідкого стану.

  2. Поверхнева енергія.

  3. Сила поверхневого натягу.

  4. Змочування і не змочування.

  5. Капілярні явища.

  6. Капілярні явища в природі та в техніці.

  1. Рідина займає проміжне положення між твердим тілом і газом. Про це свідчать властивості рідини. Наприклад, рідини так само, як і гази, не мають форми, але, подібно до твердих тіл, мають влас­ний об'єм і погано стискуються. Властивості рідини, що спостері­гаються, дозволили побудувати її модель, а потім використовувати цю модель для передбачення й пояснення нових властивостей.

У розташуванні молекул, саме в рідині, існує лише близький порядок.

На відміну від твердих тіл, рідини володіють такою властивіс­тю, як плинність. Це пояснюється тим, що молекули рідини мо­жуть переміщуватися з одного місця в інше.

Рідина — одне з агрегатних станів речовини.

Основною властивістю рідини, що відрізняє її від інших агре­гатних станів, є здатність необмежено змінювати форму під дією механічних напружень, яким вона піддається (навіть якщо вони є замалими), практично зберігаючи при цьому об'єм. Основною властивістю рідин є плинність.

Під дією зовнішніх сил рідина не зберігає форму та відносне розташування частин, і тому приймає форму ємності, у якій знаходиться.

Однією з характерних властивостей рідини є те, що вона має певний об'єм (при незмінних зовнішніх умовах). Рідину надзви­чайно важко стиснути механічно, оскільки, на відміну від газу, між молекулами дуже мало вільного простору. Тиск, який діє на рідину, що знаходиться в посудині, передається без зміни в кож­ну точку об'єму цієї рідини (закон Паскаля, справедливий також і для газів). Ця особливість, поряд з дуже малою здатністю стиснен­ня, використовується в гідравлічних машинах.