Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДЗ-практична стилістика.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
42.32 Кб
Скачать

Індивідуальна робота

  1. Із газетних публікацій, теле- та радіо-повідомлень, рекламних оголошень виписати 5 речень з багатозначними словами. Поясніть особливості їх використання:

  1. Земля в помаранчевому серпанку. NASA показало рідкісне фото. (назва планети Земля; верхній шар земної кори; грунт; суша; країна, край, держава)

  2. Про найголовніший «корінь зла» в транспортних проблемах Тернополя. (щось основне; корінь рослини, зуба, слова)

  3. До України вперше прибув «залізний» Арнольд Шварценеггер. (зроблений із заліза; дуже міцна, сильна людина; сувора, грізна людина)

  4. У Хмельницькому зросла захворюваність на грип та гострий вірусний менінгіт. (який бурхливо розвивається, протікає (про хворобу); який має колючий кінець або ріжучий край; який звужується, витягується на кінці; який діє рішуче, різко і грубо (про людину); який влучно, дотепно говорить (про людину); їдкий, пряний (про приправи)

  5. Світлий колір їй пасує: 79-річна королева Софія прийшла на захід у елегантному вбранні. (не темного кольору, білий; який випромінює яскраве світло (про джерело світла); добре освітлений, наповнений світлом; менш насичений порівняно з основним кольором; чистий, прозорий (про рідину, скло); приємний, радісний (про почуття, настрій)

  1. Із зазначенням газетних жанрів навести 7 прикладів вживання слів з експресивним забарвленням і з`ясувати доцільність або недоцільність їх використання саме в цьому тексті:

  1. Коли ваша кішка у доброму настрої, щоб побути разом з вами, не потрібно завжди просто гладити та пестити її. (художній; доцільне використання)

  2. Понад 3,5 млн українців потрібна гуманітарка, ООН просить світ допомогти. (розмовний; доцільне використання)

  3. Спи, сонечко, – Яна Глущенко розчулила мережу спогадами про Марину Поплавську з «Дизель Шоу». (художній; доцільне використання)

  4. «П'яна бомжиха і повія»: Кіркоров і Басков збиралися загубити кар'єру Волочкової. (розмовний; недоцільне використання, оскільки цей заголовок з інформаційного агентства, то доцільно було б обрати не цензурні синоніми)

  5. Сильна стать не створена для того, щоб облаштовувати домашній затишок, щебетати біля плити, випікаючи оладки, або захоплюватися цвітінням орхідей в кухонному горщику. (художній; доцільне використання)

  6. Найбільший фемініст цієї країни лине до них лебідкою, бо як до них, цих прекрасних не линути, як не обійняти їх любов'ю у ці важкі для країни часи. удожній; доцільне використання)

  7. У родині Роналду сталося «страшно гарне» поповнення. (художній; доцільне використання)

  1. Із газетних публікацій, теле- та радіо-повідомлень, рекламних оголошень виписати 10 тропів, які є джерелом образності. Визначити їх вид та стилістичну функцію:

  1. Смерть Катерини Гандзюк: чи зміниться українська Феміда? (алегорія; функція різноманітність ознак)

  2. Гімнаст Микола Куксенков – «на коні» і з сріблом! (алегорія; експресивна функція)

  3. Київ прокидається після концертного карантину. (метонімія; функція згрупування)

  4. М`ясо з гнильцем. Ноги моєї тут не буде, – в Києві люди потруїлися зіпсованим м`ясом. (синекдоха; експресивна функція)

  5. На Закарпатті хлопчик з`їв цілу тарілку грибів і отруївся. (синекдоха; компресійна функція)

  6. «Жива» та «мертва» вода: секрети застосування. (оксиморон; експресивна функція)

  7. Молодий стариган «Дубовий Гай» відсвяткував 58-річчя. (оксиморон; експресивна функція)

  8. Фліртувала з Гройсманом і говорила про захоплення світу. Як минув брифінг штучної людини Софії у Києві. (оксиморон; експресивна функція)

  9. «Мужичок з нігтик» або найменша людина на Землі за версією Книги рекордів Гіннеса. (літота; функція різноманітність ознак)

  10. Довгоочікуваний концерт-повернення гурту «Холодне сонце» в підтримку нового альбому «Чорне Вино», на якому, окрім нових пісень, прозвучать улюблені композиції з двох студійних альбомів. (оксиморон; експресивна функція)