Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33- 36 Міщенко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
87.55 Кб
Скачать

33. Виплата заробітної плати.

Виплата з/п на підприємстві може здійснюватись через касу або шляхом зарахування коштів на банківські картки працівників. Перший спосіб — виплата зарплати через касу підприємства є найпоширенішим. Для виплати зарплати через касу на підприємстві відводять спеціально обладнане приміщення — касу, до якої з банку завозять готівку для виплати зарплати. Заробітна плата працівникам підприємства з каси видається за:

1) видатковою відомістю із зазначенням на титульній сторінці дозвільного підпису керівника або головного бухгалтера на видачу готівки, строків видачі готівки та суми літерами;

2) видатковими касовими ордерами, як правило, тільки за одноразовими виплатами (допомога соціального характеру, депонована зарплата тощо). При видачі працівникам грошей із каси за ордером касир вимагає пред’явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу, яка отримує кошти за ордером, та записати до видаткового касового ордера найменування документа, серію, номер, ким і коли виданий. Працівник ставить свій підпис про отримання готівки та зазначає отриману суму літерами;

3) довіреністю — готівка видається іншій особі, ніж та, що зазначена в ордері або відомості, за нотаріально посвідченою довіреністю, замість особи, яка не має змоги через хворобу чи з інших поважних причин поставити підпис власноручно. У зв’язку з цим у тексті ордера після прізвища, імені та по батькові одержувача готівки бухгалтер зазначає прізвище, ім’я та по батькові особи, якій довірено одержати готівку. У разі видачі готівки за видатковою відомістю перед підписом про одержання грошей касир робить у ній напис «За довіреністю». Довіреність залишається у касира і додається до видаткового касового ордера або видаткової відомості.Після закінчення встановленого строку для виплати зарплати — три робочі дні — її депонують (здають до банку як депоновану зарплату).

У бухгалтерському обліку виплата заробітної плати через касу підприємства проводиться: Д-т 661 К-т 301. В системі «1С:Підприємство» виплатити з/п через касу можна шляхом:заповнення документа Зарплата до виплати організацій, де правою кнопкою миші вибрати меню – На підставі – Видатковий касовий ордер. У полі Стаття руху грошових коштів вказати Виплата зарплати.

Другий спосіб — перерахування зарплати на платіжні картки

Перерахування зар­плати працівникам. Для цього підприємство надає:

— реєстр зарахування на картрахунки працівників кош­тів (розрахунково-платіжну відомість) до банку, що, своєю чергою, є підставою для зарахування банком коштів на карткові рахунки працівників;

— платіжне доручення на сплату податків, зборів та інших обов’язкових платежів, пов’язаних з нарахуванням заробітної плати;

— платіжне доручення на перерахування зарплати працівникам підприємства.

Для виплати зарплати співробітникам необхідно:

  1. Підготувати платіжну відомість на виплату зарплати.

  2. Роздрукувати відомість, виплатити по ній зарплату.

  3. Потім повернутися в електронний варіант платіжної відомості й по співробітниках провести відмітку – Сплачено (або Задепоновано).

  4. Відобразити в системі виплачені з каси гроші - провести видатковий касовий ордер на суму, виплачену по відомості.

Документ «Зарплата до виплати організації» призначений для підготовки до виплати зарплати працівникам організації через касу або до перерахування зарплати на рахунки працівників в банку. У формі документа передбачена можливість автоматичного розрахунку сум до виплати працівникам організації по стану на дату документа або на кінець розрахункового місяця (див. меню "Заповнити").

По документу можна роздрукувати платіжну відомість або звіт про попередній розрахунок внесків і податок у випадку виплати авансу або міжрозрахункової виплати Після фактичної виплати грошей працівникам через касу ("закриття" платіжної відомості) в документі необхідно відзначити, видана сума працівникові або задепонована (для спрощення цієї процедури рекомендується використовувати пункти меню "Замінити на ..."), а потім відобразити в обліку факт виплати за допомогою документу Видатковий касовий ордер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]