Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
206.34 Кб
Скачать

1. Хар-ка позамовного методу О. в-т та калькулюв. собівар. продукції

Калькулювання за замовленнями (позамовний метод) – с-ма калькулюв. собіварт. продукції на основі обліку в-т за кожним індивідуальним виробом або окремою партією виробів. Позамовний метод використав. в тих випадках, коли виготовляється складна продукція, яка дорого коштує з тривалим циклом вироб. Основною вимогою позамовного методу є точний облік в-т та відокремлення їх за кожним замовленням від витрат понесених для виконання ін.. замовлень.

Сфера застосування позамовного методу обліку - використав. в будівництві, науково-дослідних інститутах, установах охорони здоров'я, при виготовленні меблів, килимів, пошитті одягу за індивідуал. замовленнями, ремонті автомобілів та ін.

До моменту передачі замовлення всі в-ти, що відносяться до нього, вважа. незавершеним виробн.. Об'єктом обліку в-т та об'єктом калькуляції при цьому методі є окреме виробниче замовлення,, фактична собіварт. якого визнач. після його виконання. При цьому під замовленням розуміється заявка клієнта на певну к-сть спеціально створених або виготовлених для нього виробів. Вид замовлення визнач. договором із замовником, в якому вказується вартість, що сплачується замовником, порядок розрахунків, передачі продукції (робіт, послуг), строк виконання замовлення.

Недоліки позамовне калькулювання: 1. щомісячного виявлення вартості незавершеного вироб., що є доволі складним та громіздким процесом в умовах наявності великої к-сті деталей і замовлень в одиничному та дрібносерійному вироб.; 2. заповнення великої к-сті перв. документів відповідно до шифрів замовлень, які відкрив. за основними видами продукції, капітального ремонту обладнання, за різними замовленнями і послугами, які виконуються на сторону.

2. Хар-ка та доцільн. формув. гнучких(ГБ) і статич. бюджетів(СБ).

ГБ – це бюдж., склад. на основі бедж. в-т і доходів для факт. обсягу діял. або для дек-кох релевантних рівнів передбачуваної діял. ГБ дає відповідь на пит..: якими б були в-ти та дох. за умови незмінних цін, тарифів, норм і нормативів витрат, але зміни обсягів реалізації чи вироб.. ГБ дозвол. розмежувати загал. суму відхилень факт. приб. від планового, причиною яких є: Зміна обсягів реаліз.., відхил. від ГБ.

СБ – бюдж., який від обр. майб. операції на чітко визнач. термін і рівень діял. СБ поділ.: 1)Бюдж. через прирощення (склад. виходячи з факт. даних, досягнутих у попер. бюдж. пер.). 2) Пріоритетний бюджет (нагадує попер. бюдж., але додатк. провод. розгляд альтернатив. варіантів). 3) Бюджет “з нуля” (” передбач. розробку бедж.в, ніби-то п-во здійснює свою діял. вперше.).

3. Місце уо в системі менеджменту

УО - це система, яка працює з великою кількістю респондентів, а відтак має і значну масу комунікаційних зв'язків. Розробка облікової інф. є лише частиною ф-цій обліку. Обовязковим супровідним аспектом цієї ф-ції є розробка комунікац. процесу таким чином, щоб інф. могла бути переданою, а ті, для кого призначалась інф., розуміли її та її потенційну корисність. УО повинен активно впливати на: вибір стратегії, потановку стратег, завдань та шляхів її досягнення; проектування нових ринків збуту; посилення конкурентоспроможності; маркетингову тактику п-ва; прогнозування ринкового середовища. Цінність системиУО полягає в тому, що вона активно * вплив, на зменш, ризику роб. вищого керівництва, який виник, внаслідок постійних змін як зова середивища. Важливою ф-цією, яка реаліз. в системі УО для вищого керівництва, є контроль за діяльн менеджерів низових ланок управління.

4. Модель прийняття управлінських рішень та критерії визнач. Релевантності інфор.

З метою досягнення поставлених перед п-вом цілей керівництву слід ухвалювати певні рішення, що стосуються насамперед поточної діяльн. Найпоширен. серед них є рішення щодо: 1)Рішення щодо спец. замовлення означає прийняття або відмову від одноразового замовлення на виготов. продук. (надання послуг), яке передб. викор. вільних виробн.. потужностей п-ва, але ціна, за яку вироблена при цьому продук. буде реаліз., є нижча за звичайну ціну або навіть мен. за собівар. вироб.цієї продук. 2)Рішення щодо розширення чи скорочення діяльн. перед­б. вибір певного сегмента діяльн. та проведення аналізу доцільності розширення або скорочення обсягу його діяльн.. Сегментом може виступати продук., тип замовника, географічний район або ін.. елемент діяльн. п-ва. 3)Рішення щодо виготов. напівфабрикатів у власному вироб. чи придбання їх на стороні полягає у встановленні більш вигідних умов діяльності п-ва та визнач. величини можливої економії в-т. 4)Рішення щодо ціноутворення є необх. умовою здійсн. п-кої діяльн., оскільки прибутковість бізнесу безпосередньо залежить від установлення оптимальної ціни продажу за існуючих величини в-т, комбінації та обсягу продажу. Тому одне з основних питань упр-ння діяльн. п-ва – встанов. ціни, яка б забезпечила задовільний рівень рентабельності.

5)Рішення щодо оптимальної величини запасів базується на досягненні за кожною товарною групою оптимального рівня запасів, який би дозволив мініміз. в-ти на постачання та зберігання тов.. і водночас максим. задовільнити попит на них.

Релевантними вваж. в-ти, які: 1) пов’язані з відповідною альтернативою і можуть вплинути на прийн. рішень, тобто для різних рішень релевантні дані будуть різні; 2) стосуються тільки майбутнього, тобто їх можна уникнути при виборі однієї з альтернатив.

Отже, під час оцінювання існуючих альтернатив ті доходи та в-ти, які зростат. або зменш. в результаті прийн. того чи ін.. рішення, є релевантними. Відповідно, показники, на які прийняте рішення не впливає, вважаються нерелевантними і до уваги не беруться.