Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота Болюх Д.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
177.71 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Хмельницький національний університет

Кафедра практичної психології та педагогіки

Курсова робота «професійна готовність майбутніх практичних психологів до роботи з особами, схильними до самогубства»

Студентки V курсу

Соціально-психологічного факультету

Групи ППм-07-1

Болюх Д.П.

Перевірив

Доктор психологічних наук,

професор Потапчук Є.М.

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………3

1. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПРОФЕСІЙНОЇ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ПРАКТИЧНИХ ПСИХОЛОГІВ ДО РОБОТИ З ОСОБАМИ, СХИЛЬНИМИ ДО САМОГУБСТВА………………………………………….6

1.1.Сутність та зміст професійної готовності психолога………………..6

1.2. Критерії та показники професійної готовності майбутніх практичних психологів до роботи з особами, схильними до самогубства…11

1.3. Психологічні особливості осіб, схильних до самогубства……….14

1.4. Специфіка та види роботи практичного психолога з суїцидентами…………………………………………………………………….18

2. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ ДО РОБОТИ З ОСОБАМИ, СХИЛЬНИМИ ДО САМОГУБСТВА…………………………………………………………..……25

2.1. Постановка проблеми і обґрунтування методів дослідження….…25

2.2. Аналіз констатувального експерименту та інтерпретація результатів………………………………………………………………….…..29

2.2.1. Аналіз та інтерпретація результатів дослідження компонентів професійної готовності майбутніх практичних психологів до роботи з особами, схильними до самогубства…………………………………………29

2.2.2. Порівняльний аналіз готовності до роботи з особами, схильними до самогубства студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» та студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр»…………….………….38

2.3. Практичні рекомендації по роботі з суїцидентами………….…….42

ВИСНОВКИ………………………………………………………………45

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА………………………………………….47

ДОДАТКИ…………………………………………………………………49

ВСТУП

Професія психолога дедалі набуває суспільної значущості завдяки усвідомленню ролі й місця фахівця з психології у сучасному соціумі. У зв’язку з цим розгортаються науково-теоретичні та експериментальні дослідження феномену професіоналізму психолога, зокрема, таких його показників, як професійна готовність, професійне мислення, професійний розвиток тощо.

Успішне виконання професійної діяльності передбачає насамперед високу ступінь психологічної та професійної готовності студента. Однак практика сьогоднішнього дня показує, що зв'язок між вузом і сферою діяльності випускників не завжди надійна. Молодому спеціалісту після закінчення вищого навчального закладу потрібно, як правило, ще чимало часу, щоб адаптуватися до умов професійної діяльності. Однією з причин такої ситуації є відсутність належної уваги до спрямованості особистості студентів.

У сучасній психологічній науці накопичений досить великий теоретичний і практичний матеріал про проблему готовності людини в різних видах діяльності. Визначено безліч сформованих понять готовності, виведено зміст, структуру, основні параметри готовності та умови, що впливають на динаміку, тривалість і стійкість її проявів. Готовністю займалися і розробляли ідеї, пов'язані з нею, такі вчені як: М.І. Дьяченко, Ф.І. Іващенко, Л.А. Кандибович, Я.Л. Коломенський, А.Т. Короткевич, І.Б. Котова, А.І. Кочетов, В.С. Мерлін, В.Н. Мясищев, Н.Д. Левітов, А.С. Нерсисян, А.Ц. Пуні, В.Н. Пушкін, К.К. Платонов, Д.М. Узнадзе, П.Р. Чамата.

Проблема вивчення готовності майбутнього психолога розглядається як складова частина професійного відбору на психолого-педагогічні спеціальності такими авторами, як О.Ф. Бондаренко, О.О. Бодальов, В.Г. Панок, Н.І. Пов’якель, Л.М. Собчик, Н.В. Чепелєва та ін. Зокрема, відбір до навчального закладу має вказувати тих, хто явно непридатний до професії, на що у своїх дослідженнях вказує В.Г. Панок, визначати психологічний ресурс особистості та внутрішньоособистісні труднощі, що сприяють або перешкоджають подальшій оптимальній фаховій підготовці та діяльності, як підкреслює О.О. Бодальов.

У наш час дуже важкою і болючою темою є самогубство (або суїцид). За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, серед населення віком від 15 до 44 років самогубство є одним з трьох головних причин смертності. Щороку в світі близько мільйона людей покінчують життя самогубством, тобто одна людина кожні 40 секунд. Україна ввійшла до групи країн із високим рівнем суїцидальної активності (більше 20 самогубств на 100 тис. населення). В порівняльному аналізі – ця причина смерті є найпоширенішою після природної смерті (від хвороб системи кровообігу), смерті від новоутворень та смерті від зовнішніх причин.

Кваліфікована допомога практичного психолога може рятувати людину від смерті. Але для того щоб надавати таку допомогу, психолог повинен бути підготовлений інтелектуально, мотиваційно, та емоційно. Кваліфікований фахівець повинен знати психологічні особливості цієї категорії осіб, мати відповідні знання, вміння та навички роботи з ними.

Об‘єкт дослідження – професійна готовність психологів.

Предмет – готовність психолога до роботи з особами, схильними до самогубства.

Мета – теоретично і практично дослідити готовність майбутніх практичних психологів до роботи з особами, схильними до самогубства.

Мета завдання передбачає реалізацію завдань:

1. Здійснити теоретичний аналіз наукової літератури з проблеми професійної готовності майбутнього практичного психолога.

2. З‘ясувати критерії готовності майбутніх практичних психологів до роботи з особами, схильними до самогубства.

3. Експериментальним шляхом визначити готовність майбутніх практичних психологів до роботи з особами, схильними до самогубства.

4. Розробити практичні рекомендації по роботі з особами, схильними до самогубства.

Гіпотеза дослідження – професійна готовність практичних психологів до роботи з особами, схильними до самогубства є складною і багатокомпонентною системою знань, вмінь та навичок, а також мотиваційних та емоційно-вольових якостей, які повинні реалізовуватись в роботі з даною категорією клієнтів; щоб робота була ефективнішою необхідно сприяти оптимізації когнітивного та операційного компонентів професійної готовності.