Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекций ВДФ руск.яз.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
1.39 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЇ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ


Введення до фаху

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

для студентів денної форми навчання

спеціальності 6.010100.23, 6.01010038, 6.051602 «Професійне навчання.

Технологія текстильної та легкої промисловості».

Харків 2008 р.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЇ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Введення до фаху.

Конспект лекцій

для студентів денної форми навчання

спеціальності 6.010100.23, 6.010100.38, 6051602 «Професійне навчання.

Технологія текстильної та легкої промисловості».

Затверджено

Науково-методичною Радою

Української інженерно-педагогічної академії

Протокол №___

Від «____»______________2007 р.

Харків 2008 р.

УДК 687.016

Введення до фаху. Конспект лекцій спеціальності 6.010100.23 «Професійне навчання. Технологія текстільної та легкої промисловості» / Упоряд. К.С.Хасанова. – Харків: УІПА, 2007, 17 с.

Наведено тематика до самостійної роботи студентів з предмету введення до фаху для студентів денної форми навчання спеціальності 6.010100.23 «Професійне навчання.Технологія текстільної та легкої промисловості»

Відповідальний випусковий: Рябчиков М.Л.

Рецензент: Вілков С.М., канд. техн. наук, професор.

© Хасанова К.С., 2007

© УІПА

Навчальне видання Конспект лекцій з предмету «Введення до фаху».

Упорядник: ст. викл. кафедри ТЛП Хасанова Каусарія Сагітовна.

Відповідальний випусковий: Рябчиков М.Л.

Формат 60x84 1/16 Умов. друк. арк. ___________Тираж____________прим._____

©Українська інженерно-педагогічна академія______________________________

61003, М. Харків, вул. Університетська, 16 Введення до фаху Історія Української інженерно-педагогічної академії.

Історія Української інженерно-педагогічної академії починається з 1958 року, коли в Харкові був заснований Український заочний політехнічний інститут, що веде призначенням якого стала підготовка інженерних кадрів без відриву від виробництва. За порівняно короткий час УЗПИ став провідним вузом у цій області, а з 1963 року - Республіканським Науково-методичним центром з методичного керівництва, організації, планування, координації видання учбово-методичної літератури для заочної системи утворення.

Значний внесок в організацію й становлення вузу зробили ректори: доцент Воробйов С.О. і професор Андрєєв Г.Я., відомі вчені й педагоги: член кореспонденти АН СРСР професор Нестеров П.П., лауреат Державної премії професор Давидов Б.А., професор Безуглий В.Д., Ковальский Б.С., Костин Л.Г., Лобунец В.И., Федорова З.Г., Скородумов Б.О. та інші.

З успіхом розвивалися зв'язки з виробництвом, ефективно працював науково-дослідний сектор, готувалися науково-педагогічні кадри через аспірантуру.

В 1966 році в УЗПИ була відкрита денна форма підготовки інженерів за спеціальностями: «Оснащення й технологія зварювального виробництва» і «Теплові електричні станції», а в 1975 році почалася підготовка перших в Україні інженерів-педагогів.

З 1985 року інститут став ведучим в Україні вузом з інженерно-педагогічного утворення, різко збільшився прийом на денну форму навчання, що привело до його перепрофілювання й перейменування в 1990 році в Харківський інженерно-педагогічний інститут (ХИПИ). Після акредитації за IV рівнем ХИПИ був реорганізований в 1994 році в Українську інженерно-педагогічну академію (УИПА) - єдиний спеціалізований вуз України, покликаний вирішувати складне завдання по створенню й розвитку вітчизняної системи професійного утворення, готовлячи вищі інженерно-педагогічні кадри, здатні оперативно й гнучко вести навчання висококваліфікованих робітників - професіоналів у нових економічних умовах.

Сьогодні УИПА це: близько 10000 студентів денної й заочної форм навчання, сім факультетів: енергетичний, машинобудівний, гірський, механіко-технологічний, хіміко-технологічний, хіміко-механічний. На 38 кафедрах працює 352 висококваліфікованих викладача, у тому числі 40 професорів і докторів наук, 240 доцентів і кандидатів наук. Підготовка ведеться за 34 інженерно-педагогічними й інженерними спеціальностями й специализациями.

Академія виконує роль республіканського методичного центра з інженерно-педагогічного утворення, веде пошук гнучких і ефективних систем безперервного професійного утворення на базі навчальних і учбово-науково-виробничих комплексів: «Педагог», «Машинобудівник», «Радіоелектроніка», «Енергетик», «Моноліт», «Металург», «Гірник», «Стекло», «Электротехнология». У містах Артемовськ, Ахтирка, Константиновка, Купянск, Харцизск, Энергодар з успіхом працюють регіональні центри підготовки фахівців без відриву від виробництва, що сприяє раціональному використанню трудових ресурсів у цих районах України.

В академії зложилася й з успіхом працює ряд наукових шкіл, у тому числі: з високих технологічних процесів складального виробництва, з електрохімії полімерів, підйомно-транспортних машин, многоканальных квазитерационных систем підвищеної точності тощо.

Академія підтримує численні міжнародні зв'язки з питань підготовки інженерно-педагогічних кадрів. Установлюються партнерські відносини зі спорідненими навчальними закладами в Росії, Беларусии, Китаєві, Німеччині, Південної Каре, США.

УИПА - один із засновників регіонального центра з модульного принципу навчання робочим професіям за системою Міжнародної організації праці