Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Частина2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
1.59 Mб
Скачать

Лабораторна робота 5 Робота з таблицями Створення таблиць

Для вставки в документ таблиці необхідно встановити курсор у місці, де повинна починатися таблиця й у меню Таблица вибрати пункт Добавить, потім Таблица. У діалоговому вікні, що з'явилося, потрібно ввести число стовпців і рядків і клацнути ОК. Для вставки таблиці також можна клацнути кнопку . У вікні, що відкрилося, потрібно розтягти виділення на необхідне число комірок і натиснути ліву клавішу миші. Усі команди для роботи з таблицями знаходяться в меню Таблица.

Переміщення по таблиці здійснюється за допомогою покажчика миші чи клавіш: , , , , Tab (на комірку вправо), Shift+Tab (на комірку вліво). Кожна комірка таблиці розглядається як абзац, і дані в комірках форматуються як абзаци тексту. Для роботи з таблицями зручно користатися панеллю інструментів Таблицы и границы, яку можна вивести на екран за допомогою кнопки .

При наведенні покажчика миші на верхню лінію таблиці, він перетворюється в чорну стрілку. Якщо в цей момент клацнути мишею, то виділиться один стовпець. Перетягаючи мишею чорну стрілку, можна виділити відразу кілька стовпців. Рядки таблиці виділяються як рядки звичайного тексту. Для виділення декількох суміжних комірок необхідно клацнути мишею в один комірку фрагмента і розтягти виділення на інші.

Коли курсор введення знаходиться в таблиці, на координатних лінійках з'являються знаки границь стовпців і рядків . При перетяганні цих знаків змінюються розміри відповідних стовпців і рядків. За допомогою списку можна вибрати тип вирівнювання тексту в комірках. Кнопка служить для зміни напрямку тексту у виділених комірках.

Щоб об'єднати кілька осередків в одну, слід виділити їх і викликати команду Объединить ячейки з контекстного меню чи меню Таблица або клацнути кнопку на панелі Таблицы и границы. Для поділу однієї коАвтозаміна - це автоматичне виправлення помилок і неправильних слів. Крім того, автозаміна дає змогу за допомогою кількох символів вставити великий текстовий фрагмент.

мірки на менші слід установити в ній курсор і вибрати пункт Разбить ячейки з контекстного меню чи меню Таблица або клацнути кнопку .

Для вставки елементів таблиці (рядків, стовпців, осередків) необхідно виділити елементи, на місці яких необхідно вставити нові і у меню Таблица вибрати команду Добавить, потім – необхідний пункт (Столбцы слева, Столбцы справа, Строки выше, Строки ниже, ячейки). Для видалення елементів таблиці слід виділити їх і в меню Таблица вибрати пункт Удалить, потім – необхідний пункт (Таблица, Стобцы, Строки, Ячейки).

За замовчуванням лінії сітки таблиці мають товщину 0,5 пт. Змінити товщину і вид ліній сітки можна декількома способами.

І спосіб:

  • виділити комірку, обрамлення яких потрібно змінити;

  • у поле Тип линии на панелі Таблицы и границы вибрати тип лінії;

  • у поле Толщина линии – товщину лінії;

  • якщо клацнути кнопку , з'явиться палітра кольорів, у якій можна вибрати колір обрамлення;

  • відкрити список і вибрати вид обрамлення.

ІІ спосіб:

  • у полях панелі Таблицы и границы вибрати тип, товщину і колір лінії;

  • клацнути кнопку ;

  • покажчиком миші, що прийме вид олівця, вказати початок лінії і розтягти її до кінцевої крапки;

  • після натискання кнопки покажчиком миші можна стирати лінії обрамлення.

  • Щоб залити комірку кольором необхідно виділити їх і в списку вибрати колір.

Текст можна перетворити на таблицю. Для цього слід виділити цей текст і виконати команду Таблица/Преобразовать в таблицу. У діалоговому вікні команди необхідно вибрати кількість стовпців і роздільник тексту, за допомогою якого текст поділяється на стовпці, а також ширину стовпців.

Сховати допоміжні лінії таблиці, що розділяють її стовпці та рядки, можна за допомогою команди Таблица/Скрыть сетку.

За допомогою таблиць можна виконувати арифметичні обчислення, записуючи в окремі комірки таблиці формули за допомогою команди Таблица/Формула. Формули можуть містити адреси комірок, що складаються з адрес стовпця й рядка.

Адресу стовпця формують у вигляді літери латинського алфавіту (від А до Z). Як адресу рядка використовують її порядковий номер у таблиці. Наприклад, адреси комірок можуть мати вигляд А4, D7, СЗ. Для опису прямокутного діапазону комірок задаються верхній лівий і нижній правий кути прямокутника (наприклад, B2:F7). Аналогічно можуть бути задані й частини стовпця чи рядка. Для обчислень можна використовувати:

  • арифметичні операції"+" (додавання), "-" (віднімання), "*" (мно ження), "/" (ділення) і адреси комірок як змінні (наприклад, D4-E2*A3)/C2);

  • стандартні функції AVERAGE() — середнє значення вказаного списку елементів, COUNT( ) -- кількість елементів у списку, PRODUCT() — добуток значень зі списку, SUM( ) — сума значень зі списку та ін. (наприклад, SUM(A2:E6)).

Часто в обчисленнях треба підсумовувати значення рядків або стовпців. Якщо формула розташована у правому стовпці рядка, сума рядка має вигляд SUM(LEFT). Сума стовпця для комірки, розташованої в останньому рядку стовпця, має вигляд SUM(ABOVE).