Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
145.78 Кб
Скачать

42)Методи оцінки ефективності реальних інвестиційних проектів

Залежно від виду оцінки ефективності застосовують певні методи інвестиційного аналізу.

Традиційні методи аналізу застосовують достатньо давно, і після появи тимчасової вартості грошей застосовуються паралельно з методами, які базуються на використанні концепції дисконтування.

Традиційні методи базуються на розрахунку таких показників як коефіцієнт ефективності (прибутковості) – відношення середньорічних надходжень від інвестування коштів до загальної суми інвестованих коштів і період (термін) окупності інвестицій.

Методи оцінки на основі фінансової звітності базуються на розрахунку рентабельності інвестицій до оподаткування прибутку, і після оподаткування прибутку. Коефіцієнт рентабельності інвестицій, розрахований по прибутку до оподаткування – це відношення прибутку до оподаткування до загальної суми інвестованих коштів. Коефіцієнт рентабельності інвестицій, розрахований по прибутку після оподаткування (чистий прибуток) – це відношення прибутку після оподаткування до загальної суми інвестованих коштів.

Метод оцінки на основі тимчасової вартості грошей або чистої поточної вартості (NPV) базується на зіставленні величини інвестицій (ІС) з дисконтованою вартістю грошових надходжень за прогнозований (планований) період. Під грошовими надходженнями розуміють або суму чистого прибутку і амортизаційних відрахувань (загальний грошовий потік), або тільки суму чистого прибутку (чистий грошовий потік).

43)Політика управління фінансовими інвестиціями

Управлінням фінансовими інвестиціями - комплекс принципів, методів, способів і прийомів, направлений на вибір найбільш ефективних фінансових інструментів для вкладення фінансового капіталу з метою отримання доходу і прибутку у формі дивіденду або відсотка, а також можливості швидкої трансформації фінансових активів в грошові кошти.

Процес управління фінансовими інвестиціями здійснюється за наступними етапами:

  1. Аналіз стану фінансового інвестування в попередньому періоді.

  2. Визначення доцільності здійснення фінансового інвестування в плановому періоді.

  3. Визначення об'єму фінансового інвестування.

  4. Вибір форм фінансового інвестування і оцінка інвестиційних якостей фінансових інструментів.

  5. Формування портфеля фінансових інвестицій

6.Управління портфелем фінансових інвестицій

В процесі управління фінансовими інвестиціями найбільша увага приділяється таким питанням як:

а) виявлення рівня ефективності для підприємства фінансового інвестування;

б) встановлення можливості і доцільності розширення об'ємів фінансового інвестування;

в) оцінка якості фінансових інструментів.

При чисто фінансовому інвестуванні у фондові інструменти з метою формування інвестиційного портфеля необхідно проводити оцінку вартості фінансових інструментів. Це здійснюється за допомогою однієї або декількох моделей, що набули за кордоном найбільшого поширення. До них відносяться:

а) модель оцінки вартості цінних паперів (модель САРМ), запропонована групою авторів на чолі с У. Шарпом;

б) модель оцінки вартості цінних паперів при нульовому «бета», запропонована Ф. Блеком;

в) багатофакторна модель оцінки вартості цінних паперів (мультифактор САРМ), запропонований Р. Мертоном;

г) модель теорії арбітражного ціноутворення, запропонована С. Росом.

44) Методи оцінки ефективності фінансових інвестицій.

Оцінку фінансових інвестицій здійснюють аналогічно капітальним, шляхом зіставлення обсягу інвестиційних витрат, з одного боку, із сумою грошового потоку від здійснення такого інвестування, з іншого. Особливість такого зіставлення полягає в тому, що при фінансових інвестиціях у сумі грошових потоків відсутні амортизаційні відрахування. Отже, необхідно розглянути основні методи оцінки ефективності фінансових інвестицій.

Моделі оцінки вартості облігацій

Базисна модель оцінки вартості облігації – або облігації з періодичною виплатою відсотків має вигляд:

Економічний зміст цієї моделі полягає в тому, що її поточна реальна вартість дорівнює сумі всіх відсоткових надходжень за період її обігу, що залишився і номіналу, що приведені до теперішньої вартості по дисконтній ставці, що дорівнює нормі валового інвестиційного прибутку, який очікується

Модель оцінки вартості облігації з виплатою всієї суми при її погашенні.Економічний зміст цієї моделі полягає в тому, що поточна реальна вартість облігації з виплатою всієї суми відсотків при її погашенні дорівнює сукупним виплатам номіналу і суми відсотків, що приведені до теперішньої вартості по дисконтній ставці, що дорівнює нормі валового інвестиційного прибутку, який очікується.

Модель оцінки вартості облігації, що реалізується з дисконтом без виплати відсотків:Економічний зміст цієї моделі полягає в тому, що поточна реальна вартість облігації, що реалізується з дисконтом без виплати відсотків за нею, являє собою її номінал, що приведений до теперішньої вартості по дисконтній ставці, що дорівнює нормі валового інвестиційного прибутку, який очікується.