Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
145.78 Кб
Скачать

64) Система бюджетування і характеристика її основних елементів.

Бюджетування - метод формування і розподілу фінансових коштів за видами господарської діяльності і структурними підрозділами. Його можна визначити як адаптований до нових умов господарювання процес фінансового планування на підприємстві шляхом розробки системи взаємозв'язаних бюджетів, відмітною особливістю яких є їх орієнтація на ринкові потреби, а також чітке встановлення і постійне порівняння всіх видів фінансових витрат з джерелами їх покриття, очікуваними кінцевими фінансовими результатами.

Система бюджетування повинна включати такі елементи:

- цілі і стратегії визначають зміст механізму бюджетного управління, орієнтують вище керівництво компанії (підприємства) на кінцевий управлінський результат;

- види бюджетів визначаються довгостроковими, поточними і оперативними цілями підприємства, стратегією і тактикою фінансово-господарської діяльності, а також реальними можливостями суб'єкта господарювання в даних економічних умовах. Тому можна виділити такі види бюджетів:

  1. по термінах - довгострокові, середньострокові, поточні, оперативні бюджети;

  2. по цільовій орієнтації - стратегічні, тактичні, оперативно-тактичні бюджети;

  3. за функціональною ознакою - зведений, операційний, інвестиційний, фінансовий бюджети, бюджети окремих підрозділів компанії (підприємства), бюджети центрів відповідальності;

  4. по реакції на навколишнє підприємство середовище - гнучкі і жорсткі бюджети;

  5. по ступені безперервності - ковзаючі і дискретні бюджети.

- етапи складання бюджетів:

  1. формування основної мети бюджетування;

  2. розробка стратегії досягнення основної мети в процесі бюджетування;

  3. оцінка внутрішньої і зовнішньої ситуації функціонування підприємства;

  4. прогнозування тенденцій в розвитку підприємства;

  5. розробка різних видів бюджетів;

  6. оцінка можливості виконання підготовлених бюджетів:

  1. організація, координація і мотивація реалізації підготовлених бюджетів;

  2. облік, аналіз і контроль бюджетного процесу на підприємстві;

  3. при необхідності корегування процесу бюджетування:

  4. оцінка досягнення мети в процесі бюджетування.

- функції бюджетування:прогнозування і планування; організації, координації і регулюванні; активізації і мотивації реалізації бюджетів; оцінці вартості і балансування доходів і витрат; обліку, аналізу і оцінки можливих рисок і їх мінімізації;• контролю за грошовими потоками і їх синхронізації.

- бюджетний регламент на підприємствах визначається технологією бюджетного процесу і включає:

  • форми, методи, способи і прийоми аналізу, прогнозування і планування на підприємстві;

  • терміни і порядок розробки різних видів бюджетів;

  • суб'єкти бюджетного процесу на підприємстві і відповідальні особи;

  • законодавчі акти, накази, розпорядження, інструкції, нормативи, використовувані в бюджетному процесі;

• прийнятий на підприємстві документообіг.

- організаційне забезпечення бюджетування

65) Підходи до здійснення процесу бюджетування у практичній діяльності підприємств.

  1. Виробничий підхід - бюджетування використовується для організації виробничого процесу. Даний підхід отримав розвиток в плановій економіці. При цьому підході процесом бюджетування є комплекс розрахунків виробничо-економічного характеру, направлених на встановлення і реалізацію поточних і довгострокових цілей виробничо-господарської і збутової діяльності підприємства в певні планові періоди. Перевага - отримання повної виробничої програми на оперативний і поточний періоди. Недолік - слабкий зв'язок з фінансовими процесами на підприємстві, підлеглість фінансів виробничим цілям і завданням.

  2. Фінансовий підхід - бюджетування виступає як засіб для визначення фінансових показників і забезпечення управління фінансами підприємства. Перевага – орієнтація на управління фінансами підприємства. Недолік – слабке врахування сучасних тенденцій у розвитку підприємницької діяльності.

  3. Технологічний підхід, зміст якого полягає у тому, що з одного боку можна синтезувати загальний зміст бюджетування, а, з іншого боку - синтезувати інформаційно-комп'ютерне вирішення проблеми. Перевага - використання комп'ютерних технологій. Недолік - акцентування уваги на матеріальні ресурси і результати, а також недостатній облік фінансових параметрів функціонування підприємства.

  1. Маркетинговий підхід. Виходячи з маркетингового підходу бюджетування повинне реалізувати стратегічну мету фірми, яка зазвичай передбачає довгострокові дії, підприємства, що істотно впливають на майбутні конкурентні можливості, і його позицію на ринку, а також на короткострокові тактичні ходи для миттєвої реакції на ситуацію, що включає вирішення таких маркетингових завдань, як вивчення ринку і визначення позиції фірми на ринку, прогнозування попиту, і є відправною точкою бюджетування. Переваги - можливість управляти збутовою діяльністю, а, отже, формуванням вхідного грошового потоку. Недолік - слабкий зв'язок з вихідним грошовим потоком підприємства.

5. Логістичний підхід. В умовах кризової економіки, що породжує невизначеність ситуації в суспільстві, а також високій конкуренції об'єктивно виявляється необхідність логістичного підходу в бюджетуванні. Логістичний підхід поєднує в собі маркетингову концепцію з теорією оптимального управління матеріальними потоками, від первинного джерела до кінцевого споживача з мінімальними витратами, пов'язаними з рухом товару і потоку інформації, що відноситься до нього. Переваги - можливість управління витратами підприємства, як постійними, так і змінними, а також облік чинників, що впливають на отримання доходів, що дає якнайкращий кінцевий результат - максимум прибутку Недолік - необхідність обліку великого числа чинників внутрішнього і зовнішнього середовища діяльності підприємства і його структурних підрозділів, що вимагає високого професіоналізму фінансових менеджерів і застосування передових комп'ютерних технологій