Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
145.78 Кб
Скачать

13)Оптимізація грошових потоків

Оптимізація грошових потоків представляє собою процес вибору найкращих форм їх організації на підприємстві з урахуванням умов та особливостей здійснення його господарської діяльності.

Метою оптимізації грошових потоків як і їх управління в цілому є досягнення підприємством стану фінансової рівноваги.

Досягнення цієї мети потребує вирішення у процесі оптимізації грошових потоків наступних задач:

1) забезпечення високого рівня збалансованості обсягів вхідного та вихідного грошових потоків за обсягами;

2) підтримка постійної платоспроможності підприємства;

3) формування необхідного обсягу чистого грошового потоку, що забезпечує задані темпи економічного розвитку підприємства на умовах самофінансування;

4) формування високого рівня якості чистого грошового потоку підприємства.

Основними об'єктами оптимізації грошових потоків виступають:

1) чистий грошовий потік;

2) вихідний грошовий потік;

3) вхідний грошовий потік;

4) запас грошових коштів.

Напрями оптимізації грошових потоків підприємства, які виділяються у сучасній практиці фінансового менеджменту:

-збалансування грошових потоків;

-вирівнювання грошових потоків;

-синхронізація грошових потоків.

Збалансування обсягів грошових потоків спрямоване на забезпечення відповідності між обсягами позитивного та від'ємного грошових потоків, оскільки негативний вплив на результати господарської діяльності здійснюють і дефіцитний, і надлишковий грошові потоки.

Вирівнювання грошових потоків здійснюється з метою підвищення рівня рівномірності позитивного та від'ємного грошових потоків. Вирівнювання грошових потоків спрямоване на згладжування їх обсягів у розрізі окремих інтервалів досліджуваного періоду, що дозволяє ліквідувати в певній мірі сезонні та циклічні відмінності у формуванні позитивного та від'ємного грошового потоку

Синхронізація грошових потоків у часі спрямована на забезпечення узгодженості позитивного та від'ємного грошових потоків у часі з метою підтримання необхідного рівня платоспроможності та зменшення резервного запасу грошових коштів.

В результаті оптимізації грошових потоків підприємства повинні формуватися кращі умови для максимізації чистого грошового потоку

14)Сутність, мета, завдання та етапи управління грошовими потоками підприємства.

Управління грошовими потоками підприємства - це система принципів та методів розробки і реалізації управлінських рішень, пов'язаних з формуванням, розподілом та використанням грошових коштів підприємства і організацією їх обороту.

Основною метою управління грошовими потоками підприємства є забезпечення синхронізації здійснення надходження і вибуття грошових коштів, а також перевищення вхідного грошового потоку над вихідним, що дозволяє досягти необхідної фінансової стійкості і формувати відповідну суму чистого прибутку в процесі фінансово-господарської діяльності.

Виходячи з основної мети управління грошовими потоками, фінансові служби суб'єктів господарювання, повинні вирішувати наступні завдання:

1. Формування достатнього обсягу грошових ресурсів підприємства згідно з потребами його господарської діяльності.

2. Оптимізація розподілу сформованого обсягу грошових ресурсів підприємства за видами господарської діяльності та напрямами використання.

3. Забезпечення високого рівня фінансової стійкості підприємства у процесі його розвитку.

4. Забезпечення постійної платоспроможності підприємства.

5. Досягнення необхідного обсягу чистого грошового потоку, що забезпечує необхідні темпи економічного розвитку підприємства на умовах самофінансування.

6. Забезпечення мінімізації втрат вартості грошових коштів у процесі їх зберігання.

Етапи

1. Аналіз грошових потоків підприємства. Основною метою цього аналізу є виявлення достатності формування грошових коштів, ефективності їх використання, оцінка рівня збалансованості, рівномірності, синхронності грошових потоків, ефективності управління ними.