Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки для самостійної роботи студе....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
440.32 Кб
Скачать

2

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРИДНІПРОВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

КАФЕДРА НАРИСНОЇ ГЕОМЕТРІЇ ТА ГРАФІКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ПО ВИКОРИСТАННЮ ШАБЛОНІВ САПР AutoCAD ПРИ ВИКОНАННІ БУДІВЕЛЬНИХ І МАШИНОБУДІВНИХ КРЕСЛЕНЬ ТА СХЕМ, ТЕКСТОВИХ ДОКУМЕНТІВ

Дніпропетровськ – 2007

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРИДНІПРОВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

КАФЕДРА НАРИСНОЇ ГЕОМЕТРІЇ ТА ГРАФІКИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ПО ВИКОРИСТАННЮ ШАБЛОНІВ САПР AutoCAD ПРИ ВИКОНАННІ БУДІВЕЛЬНИХ І МАШИНОБУДІВНИХ КРЕСЛЕНЬ ТА СХЕМ, ТЕКСТОВИХ ДОКУМЕНТІВ

Дніпропетровськ – 2007

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів технічних спеціальностей по використанню шаблонів САПР AutoCAD при виконанні будівельних і машинобудівних креслень та схем, текстових документів. / Укладачі: В.О. Бараненко, С.О. Недодатко, О.О. Кушвід. - Дніпропетровськ: ПДАБА, 2007. – 20 стор.

Шаблони призначені для використання в системі AutoCAD при створенні нового файлу будівельного чи машинобудівного креслення, схеми, текстового документу, в тому числі специфікації до складальних креслень, під час самостійної роботи. Це один з суттєвих елементів автоматизації робіт за комп’ютерною технологією. Представлені шаблони створені у відповідності до діючих державних стандартів з оформлення та виконання креслень та схем, текстових документів. Користуватися ними просто і зручно. Треба тільки підібрати необхідний шаблон за допомогою цих методичних вказівок.

Призначені для студентів технічних та архітектурних спеціальностей, фахівців в галузі будівництва, архітектури, машинобудування.

Укладачі: В.О. Бараненко, доктор технічних наук, професор,

зав. кафедри нарисної геометрії та графіки ПДАБтаА;

С.О. Недодатко, кандидат технічних наук, доцент

кафедри нарисної геометрії та графіки ПДАБтаА;

О.О. Кушвід, студентка ПДАБтаА.

Відповідальний за випуск: В.О. Бараненко, доктор технічних наук,

професор, зав. кафедри нарисної геометрії та

графіки ПДАБтаА.

Рецензент: О.С. Жовтяк, кандидат технічних наук, доцент

кафедри основ конструювання механізмів і машин

Національного гірничого університету.

Затверджено на засіданні кафедри

нарисної геометрії та графіки.

Протокол № 13 від 30. 06. 2006 р.

Зав. Кафедрою Бараненко в.О.

Затверджено на засіданні

Президії методичної ради ПДАБтаА

Протокол №5 (46) від 25.06.2007 р.

Вступ

Використання шаблонів в середовищі AutoCAD – один з суттєвих елементів автоматизації виконання креслень, схем та текстових документів під час навчання студентів технічних спеціальностей.

Взагалі під шаблоном в AutoCAD розуміють певну заготовку в електронному вигляді, створену заздалегідь для багаторазового застосування в процесі роботи і збережену у відповідному файловому форматі. Будь-який користувач може створювати та використовувати різні шаблони, залежно від напряму навчання, діяльності та задач, з якими доводиться стикатися [1].

Пакет AutoCAD має визначений набір шаблонів, якими можна скористатися при створенні нового файлу креслення, але вони не відповідають вимогам діючих державних стандартів з оформлення та виконання креслень. Шаблони для текстових документів відсутні.

Шаблон можна умовно розділити на дві частини: зовнішню, видиму на екрані монітора, та внутрішню, невидиму, яка складається з багатьох внутрішніх настройок AutoCAD [2]. Так, при запуску системи, автоматично відкривається файл Drawing 1.dwg на основі найпростішого шаблону, вбудованого в пакет, зовнішня частина якого відсутня, а внутрішня – цілковито підготовлена для роботи, але з настройками, які не відповідають нормативній базі.

Представлені шаблони аналогічні за призначенням та створені у відповідності до діючих державних стандартів з оформлення та виконання будівельних і машинобудівних креслень та схем, текстових документів.

Назви та області використання шаблонів найбільш поширених креслень та текстових документів в будівництві та машинобудуванні наведені в таблиці 1. За її даними рекомендується обирати необхідний шаблон в залежності від області його використання.

1. Нормативна база для створення шаблонів

З 01.01.1997 р. наказом Держстандарту України введено в дію Систему конструкторської документації (СКД), терміни та визначення основних понять якої викладені в ДСТУ 3321-96 [3], замість Єдиної системи конструкторської документації (ЄСКД) [4]. СКД – це комплекс державних стандартів, який встановлює

взаємопов’язані правила та положення щодо порядку розроблення, оформлення та обігу конструкторської документації [3].

Держстандарт України прийняв Класифікацію нормативних документів зі стандартизації, яка гармонізована з Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO). Відповідно до неї графічна та інша технічна документація має код 01.100 «Технічне креслення», групу якого становлять СКД ДСТУ 3321-96 [3] і тимчасово стандарти класу 2 колишньої ЄСКД [4]. В тому числі стандарти [5…12], покладені в основу запропонованих шаблонів.

Великі розбіжності технологічного, конструктивного та іншого характеру не дозволяють використовувати єдині стандарти для виконання машинобудівних та будівельних креслень. Тому правила виконання будівельних креслень регламентуються стандартами Системи проектної документації для будівництва (СПДБ) [1]. А саме, ДСТУ Б А.2.4-4-99 [13], в якому надані основні вимоги до проектної та робочої документації, перелічені стандарти СКД, чинні в системі СПДБ. В тому числі стандарти [6…12], які покладені в основу шаблонів, які пропонуються для будівництва.

Вимоги СКД та СПДБ необхідно враховувати при виконанні окремих креслень, розрахунково-графічних та курсових робіт, курсових та дипломних проектів та інших видів навчальної діяльності [1, 3, 4, 13].

Роботи треба виконувати на аркушах основних та додаткових форматів за ГОСТ 2.301-68 [8]*. Основні формати А0, А1, А2, А3 можуть розміщуватися вертикально (коли найдовша сторона аркуша вертикальна) або горизонтально (коли найдовша сторона аркуша горизонтальна). Формат А4 розміщується вертикально, а формат А5 - горизонтально. Рамки, основні написи та додаткові графи до них виконуються суцільними основними та тонкими лініями за ГОСТ 2.303-68 [10]. Текстові написи виконуються креслярським шрифтом за ГОСТ 2.304-68 [11] з використанням українського [1,4], російського, латинського або грецького алфавітів. Ці елементи однакові для зовнішньої частини всіх шаблонів.

__________________________

Примітка. *Для типових проектів в будівництві за ДСТУ Б А.2.4-4-99 [13] величини горизонтальних полів форматів відрізняється від вимог ГОСТ 2.301-68 [8]. Нижнє поле дорівнює 15мм, верхнє – 10 мм. Шаблони для цих випадків не розглядаються.

Форми основних написів креслень та текстових документів, додаткових граф до них суттєво відрізняються в залежності від системи документації, до якої вони відносяться, та призначення аркуша в самій системі документації. Тому виникає велика різноманітність зовнішніх частин шаблонів.

В СКД основні написи та додаткові графи до них виконуються за ГОСТ 2.104-68 [5]:

- для креслень та схем всіх форматів - за формою 1;

- для перших аркушів формату А4 текстових документів, в точу числі специфікацій - за формою 2;

- для наступних аркушів формату А4 текстових документів, в точу числі специфікацій - за формою 2а .**

В СПДБ у проектній, робочій та звітній технічній документації за результатами інженерних вишукувань кожен аркуш графічного та текстового документа повинен мати основний напис та додаткові графи до нього. Їх форми та вказівки щодо їх заповнення надано у додатку Д ДСТУ Б А.2.4-4-99 [13]:

- для аркушів основних комплектів робочих креслень, основних креслень розділів проектної документації, графічних документів з інженерних вишукувань, які використовують у проектуванні як підоснову - форма 3;

- для перших аркушів креслень будівельних виробів -форма 4;

- для перших аркушів усіх видів текстових документів формату А4 та ескізних креслень загальних видів нетипових виробів і графічних документів з інженерних вишукувань, які не використовують як підоснову - форма 5; ***

- для наступних аркушів усіх видів текстових документів формату А4 та наступних аркушів креслень будівельних виробів, ескізних креслень загальних видів нетипових виробів і графічних документів з інженерних вишукувань, які не використовують як підоснову - форма 6.***

Розташування основного напису, додаткових граф до нього, рамок на аркушах наведено у додатку Е [13] і враховано в шаблонах, призначених для використання в СПДБ.

___________________________

Примітки: ** Форму 2а також допускається використовувати для наступних аркушів креслень та схем. Шаблони для цих випадків не розглядаються.

*** Для цих випадків розроблені шаблони тільки формату А4.