Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyrsova.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
945.15 Кб
Скачать

Зміст

Розділ1. Теоретичні аспекти дослідження виробництва продукції в галузі тваринництва

1.1 Ефективність виробництва як економічна категорія

1.2Система показників оцінки економічної ефективності виробництва продукції в галузі тваринництва

1.3 Огляд літератури

Розділ 2. Організаційно - економічна характеристика СВК «Полянський»

2.1 Місце розташування, природно-економічні умови підприємства

2.2 Спеціалізація СВК «Полянський»

2.3 Виробничо-ресурсний потенціал сільськогосподарського підприємства та ефективність його використання

2.4 Ефективність виробничої діяльності СВК «Полянський» в цілому

Розділ 3. Сучасний стан та ефективність виробництва продукції в галузі тваринництва

3.1 Значення галузі тваринництва в економіці СВК «Полянський»

3.2 Рівень виробництва і реалізації основних видів продукції в галузі тваринництва, канали реалізації

3.3 Витрати і собівартість виробництва основних видів продукції тваринництва

3.4 Ціна і якість реалізації основних видів продукції тваринництва

3.5 Економічна ефективність виробництва основних видів продукції в галузі тваринництва СВК «Полянський»

Розділ 4. Шляхи та резерви підвищення економічної ефективності виробництва продукції тваринництва

4.1 Основні напрями підвищення економічної ефективності виробництва продукції тваринництва СВК «Полянський»

4.2 Прогнозування підвищення економічної ефективності виробництва продукції тваринництва

Висновки та пропозиції

Список використанних джерел

Додатки

Вступ

У кожній державі в будь-якому суспільстві сільське господарство є життєво необхідною галуззю народного господарства, оскільки зачіпає інтереси буквально кожної людини. Адже нині понад 80% фонду споживання формується за рахунок продукції сільського господарства. Тому виробництво її є найпершою умовою існування людства.

Сільське господарство – одна з найважливіших і життєво необхідних галузей народного господарства, яка виробляє продукти харчування для населення, сировину для промисловості і товари для експорту. Воно відіграє важливу роль у зміщенні економіки країни підвищенні життєвого рівня населення, і розв’язанні соціально-економічних проблем.

На сучасному стані розвитку продуктивних сил сільського господарства, велике значення у підвищенні його економічної ефективності та збільшенні виробництва продукції землеробства і тваринництва надається максимальному використанню досягнень науково-технічного прогресу, розробці і впровадженню високоефективних та екологічно надійних загальних і внутрішньозональних науково обґрунтованих систем ведення сільського господарства, правильному розміщенню галузей і культур, а також найбільш доцільному поєднанню їх у природно-економічних зонах, спеціалізації господарств на тих видах продукції, для яких мають найкращі умови.

Особливість сільського виробництва полягає в тому, що значна частина продукції, що виробляється, використовується на внутрішньогосподарські потреби ( насіння, корми, тощо). Крім того, існують деякі особливості її у виробничих відносинах, зумовлені різними формами власності та господарювання. Необхідно також враховувати, що більшість сільськогосподарських підприємств – багатогалузеві. До їх складу, як правило входять кілька виробничих підрозділів із закінченим циклом виробництва (відділки, бригади, ферми та ін.).

Сільське господарство в недалекій перспективі може стати одним із головних джерел й експорту. Цьому сприяють і великі масштаби сільськогосподарського землекористування і родючі землі. У перспективі Україна може не лише повністю забезпечити власні потреби в сільськогосподарській продукції ,а й істотно збільшити свій імпортний потенціал. Таким чином, сільське господарство може і повинно стати галуззю, що відіграватиме винятково важливу роль у процесі входження України у світовий ринок.

Тваринництво як одна з основних і базових галузей сільського господарства посідає чи не основне місце у розвитку переробної, харчової та легкої промисловості, які забезпечують населення продуктами харчування, одягом, іншими товарами. Від обсягів виробництва, прибутковості галузі залежить рівень забезпеченості населення різноманітною продукцією тваринництва та його переробки.

Обрана мною тема: «Економічна ефективність виробництва продукції тваринництва», є досить актуальною, оскільки вона означає одержання певної кількості продукції, валового і чистого доходу, прибутку з гектара землі, від голови худоби в розрахунку на одиницю праці та сукупних витрат виробництва.

Мета досліджень полягає у вивченні сучасного стану економічної ефективності виробництва продукції тваринництва, і виявленні резервів та шляхів підвищення економічної ефективності галузі, а також у розробці заходів, щодо реалізації даних резервів, на матеріалах конкретного підприємства.

Основними завданнями курсової роботи є:

  • вивчення теоретичні аспектів економічної ефективності виробництва продукції в галузі тваринництва;

  • аналіз фактичної ефективності виробництва по всіх показниках і виробництву валової продукції, виходу продукції і встановлення рівня впливу різних факторів на валове виробництво;

  • пошук невикористаних резервів та шляхів росту економічної ефективності тваринницької продукції.

Об’єктом дослідження є господарська діяльність СВК «Полянський» с. Поляни, Волочиського району, Хмельницької області за 2008 - 2010 роки.

Методика досліджень. При описанні і дослідженні економічної ефективності виробництва продукції тваринництва використовувались монографічний метод досліджень котрий застосовується для всебічного й глибокого вивчення окремих явищ, процесів та виявлення причинно-наслідкових зв’язків їх розвитку; при аналізі показників економічної ефективності – аналітичний метод; під час написання курсої роботи використовувались економічні показники — це інформаційний носій певних кількісних та якісних характеристик економічної ефективності. На основі аналізу рівня таких показників, їх динаміки та взаємозв’язку робились відповідні узагальнення, висновки; для побудови графіка росту цін на продукцію була застосована стовпчикова діаграма. Розглядаючи основні напрями підвищення економічної ефективності тваринницької продукції застосовувався розрахунково-конструктивний метод для прогнозування підвищення економічної ефективності.

Матеріалами для написання курсової слугували річні звіти господарства за останні три роки, дані статистичної звітності, економічна періодика, вісники та збірники наукових праць видатних вчених та викладачів, спеціальна література. Також при написанні курсової роботи використовувались дані одержані із системи «Інтернет».

Розділ1. Теоретичні аспекти дослідження виробництва продукції в галузі тваринництва

1.1 Ефективність виробництва як економічна категорія, значення галузі тваринництва в економіці підприємства

Економічна ефективність виробництва завжди посідала важливе місце серед актуальних проблем економічної науки.

Термін «ефект» означає «результат». Отже, категорія «ефективність» може інтерпретуватись як «результативність». Ефект може бути як позитивним, коли зміни є корисними, так і негативним, коли зміни деструктивні; та нульовим, коли змін немає. Таким чином, існує як об’єктивна зміна стану певної системи, так і її оцінка. Ця оцінка може мати кількісний і якісний характер [ 12; с. 13].

Система виміру ефективності функціонування підприємств є досить складною, тому що вона відображає, з одного боку рівень досягнення її інтересів і цілей, а з іншого – її внесок у досягнення цілей соціальної системи більш високого рівня, яка визначає для підприємств цілі, що випливають з її потреб [5; с.784-785].

Загальна методологія визначення ефективності може бути формалізована таким співвідношенням:

F=E/P (1)

де

F – ефективність;

E – ефект, або результат;

P – витрати (ресурси).

Враховуючи специфіку сільськогосподарського виробництва, доцільно розрізняти такі види ефективності: технологічну, економічну і соціальну.

Технологічна ефективність - це результат взаємодії факторів виробництва, що характеризує досягнуту продуктивність живих організмів, які використовуються в сільському господарстві як засоби виробництва.

У тваринництві технологічними показниками ефективності є продуктивність худоби і птиці, а також основні параметри якості тваринницької продукції.

Досягнутий рівень технологічної ефективності виробництва істотно впливає на економічну ефективність через існування постійних витрат, на які, як відомо, виробники в короткостроковому періоді впливати не можуть. Важливо й те, що показники технологічної ефективності відображають специфіку й особливості сільського господарства, пов'язані з функціонуванням у цій галузі основного засобу виробництва - землі і живих організмів як засобів виробництва. Вони дають змогу здійснювати порівняльну оцінку результативності виробництва в динаміці і в територіальному аспекті за окремими підприємствами і регіонами.

Економічна ефективність - це співвідношення між ресурсами і результатами виробництва, за якого отримують вартісні показники ефективності виробництва. При цьому можливі три варіанти вказаного співвідношення:

1) ресурси і результати виражені у вартісній формі;

2) ресурси - у вартісній, а результати - у натуральній формі;

3) ресурси - у натуральній, а результати - у вартісній формі.

Соціальна ефективність - поняття, що відображає поліпшення соціальних умов життя людей (покращення умов праці і побуту, поліпшення зовнішнього довкілля, підвищення рівня зайнятості і безпеки життя людей, скорочення тривалості робочого тижня без зменшення заробітної плати, ліквідація важкої фізичної праці тощо). Соціальна ефективність не завжди може бути кількісно визначена. Проте досить ґрунтовно про досягнуту соціальну ефективність можна судити за такими показниками, визначеними у динаміці, як питома вага прибутку, направленого на соціальні заходи в загальній масі чистого прибутку; величина цього прибутку в розрахунку на одного середньооблікового працівника підприємства, тощо [7; с. 206].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]