Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_do_Buhgalterskogo_Obliku.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
260.1 Кб
Скачать

a1.Суть, функції та завдання б.о.

Основою БО є обліку є закон України Про БО та фінансову звітність в Україні від 16 липня 1999 року ,

який визначає правові засади регулювання організації ведення БО та складання фінансової звітності. Закон набув чинності з 1 січня 2000 року і ця дата синхронізується з основною датою початку реалізації.

Теорія БО – це система узагальнюючих положень , які відображають об’єктивні закономірності розвитку природи і суспільства . Господарський облік –це облік господарської діяльності підприємства ,суспільства , що містить у собі виробництво реалізацію і розподіл матеріальних благ, необхідність для задоволення матеріальних потреб.

Господарський облік складається з трьох взаємопов’язаних видів обліку.

- Оперативно –технічний ;- Бухгалтерський- Статистичний

Оперативний облік - це спосіб спостереження і контролю за окремих операціями та процесами з метою управління ними. Статистичний облік це планомірне збирання й вивчення інформації про масові кількісні та якісні явища й закономірності загального розвитку за конкретних умов місця й часу.

БО – це спосіб суспільного документального спостереження й контролю за господарською та фінансовою діяльністю підприємств і організацій відповідного відображення отримання інформації .

Суть БО:- Усі господарські операції відображаються систематично і послідовно в міру їх здійснення .- Обов’язкове документальне обґрунтування господарських операцій - Для опрацювання облікової інформації стосуються рахунки , подвійний запис , запис, баланс та інші.

Облікові вимірники – це одиниці вимірювання , які застосовуються підприємцями для узагальнення господарських операцій закількістних і вартісними показниками а саме:

- Натуральні- Трудові - Грошові

Натуральні дають змогу отримати інформацію про господарські засоби і процеси в їх натуральному вираженні (вага , об’єм , площа) їх застосування для обліку тільки однорідних об’єктів.

Трудові використання для визначення кількості затраченої процесі в одиницях робочого часу –днях, годинах, хвилинах ,місяцях роках.Грошові застосовуються для узагальнення відображення наявності та руху засобів підприємств джерел їхнього формування , господарських процесів

2. Види бухгалтерського обліку

Види обліку:

  • Оперативний облік, який здійснюється безпосередньо на місцях виконання господарських операцій виконаннях господарських операцій .

  • Статистичний облік (перепис населення)

  • Фінансовий (бухгалтерський) облік надає інформацію про фінансовий стан підприємства керівництву, власникам, інвесторам, державі та іншим зацікавленим внутрішнім і зовнішнім користувачам. У межах фінансового обліку в розвинутих країнах держава встановлює податкові правила, які використовуються для надання інформації державним податковим органам та керівництву підприємства про нарахування і сплату податків.

3.Вимірники, що застосовуються в обліку

Для відображення господарських засобів і процесів, що здійснюються на підприємстві, їхніх кількісних і якісних характеристик в обліку застосовують різні вимірники: натуральні, трудові і грошовий.

Натуральні вимірники дають змогу отримати інформацію про господарські засоби і процеси в їх натуральному вираженні — в одиницях ваги, об'єму, площі, потужності та ін. Використання тих або інших натуральних вимірників залежить від особливостей обліковуваних об'єктів. Так, земельні угіддя обліковують в гектарах, заготовлену деревину — в кубічних метрах, виготовлену продукцію — в штуках, метрах, тоннах, центнерах, кілограмах тощо. Застосовують і комбіновані натуральні вимірники. Наприклад, роботу вантажного автотранспорту вимірюють у тонно-кілометрах, що характеризують одночасно масу (вагу) вантажу і відстань, на яку його перевозять; використання обладнання — в машино-годинах тощо.

4. Предмет бухгалтерського обліку.

Предметом БО є фінансово господарська діяльність підприємства, яка виражена у грошовому вимірнику.

Об’єктом БО є:

  • Госопдарські засоби

  • Джерела формування господарських засобів

  • Господарські процеси

5.Метод бухгалтерського обліку

Сукупність засобів і прийомів за допомогою яких забезпечується суцільне, взаємопов’ язне і об’єктивне відображення об’єктів обліку в системі БО , являє собою метод БО , який складається з чотирьох груп елементів , зокрема таких як:

- Документація та інвентаризація ;

- Оцінка і калькуляція ;

- Рахунки і подвійний запис ;

- Баланс і звітність ;

Документація являє собою спосіб суспільного і безперервного відображення об’єктів БО , шляхом використання бух. документів .є письмовим свідченням факту здійснюється господарської операції, що в свою чергу надає юридичної сили отриманим з обліковими даними. Носій бух. інформації можуть бути як паперові, так і магнітні (магнітні, стрічки, дискети).

Інвентаризація собою опис фактичної наявності господарський засобів шляхом обміну , зважування і кількості підрахунку. Результати проведених інвестицій обов’язково оформляють документально. Метод проведення інвентаризації є встановлення відхилень облікових даних від фактичної наявності господарських засобів , що може бути спричинено помилками в обліку, втратами або псування майна.

Калькуляція являє собою спосіб накопичення витрат з метою визначення собівартості продукції, робіт та послуг як в цілому так і про підприємству , так і по його підрозділах зокрема ,Калькуляція є базою для визначення цін на продукцію , роботи або послуги об’єкта господарювання

6. Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" Закон України"Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні"від 16 липня 1999 p. № 996-XIVЦей Закон визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні.В зошити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]