Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
63.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
728.06 Кб
Скачать

63. Принципи універсального дизайну

Універсальний дизайн передбачає:

  1. рівноправність використання засобів та приміщень всіма категоріями користувачів, щоб додаткові, доступні пристосування не ставили окремих відвідувачів у гірше становище;  2) гнучкість у вживанні, коли одним і тим же пристроєм могли б користуватися всі однаково легко;  3) простоту, коли дія не вимагає додаткових навичок, досвіду, чи знань мови, а може здійснюватись на інтуїтивному рівні;  4) сприйнятність інформації та сигналів, в тому числі незрячими, нечуючими чи людьми зі зниженим рівнем уваги, з інтелектуальними вадами;  5) толерантність до помилок, коли випадкова чи ненавмисна дія не створить великої загрози;  6) мінімальність зусилля, коли пристрій чи елемент середовища викликає мінімальну втому при тривалій дії, а також невелике одноразове зусилля;  7) достатність розмірів і простору, включаючи місце для допоміжних засобів, якими користуються люди з особливими потребами, а також враховуючи зони досяжності, різні для різних людей.

Зокрема:

  1. Безпроблемне пересування по прилеглій території:

  2. Наявність визначених місць для паркування автомобілів інвалідів найближче до входу у будинок.

  3. Входи/виходи, двері

  4. Доступний заїзд у приміщення, сходи/пандуси.

  5. Відсутність порогів, широкі двері, широкі коридори.

  6. Доступність до усіх поверхів у приміщенні (ліфти, ескалатори, пандуси тощо).

  7. Наявність доступних і пристосованих для неповносправних санітарно-гігієнічних приміщень: туалету, душової тощо.

  8. Доступні для людей у візках таксофони, банкомати.

  9. Означення місцезнаходження (піктограми).

За цією методикою проводилися аудити доступності у різних містах України від Києва до провінційного райцентру. Але, як з'ясувалося, така повна методика ще не є на часі для нашого суспільства, оскільки Україна стоїть лише на початку шляху створення безбар’єрного, універсально доступного середовища, зручного і безпечного для усіх категорій громадян. Ми тішимося будь-якому пристосуванню, який з’являється в довкіллі, навіть якщо він і не є досконалим. А причиною недосконалості є ментальність суспільства та невігластво фахівців в галузі архітектури та будівництва, які елементи доступності виконують будь-як, не керуються при цьому відповідними чинними нормативами (ДБН). Часто при цьому посилаються на відсутність коштів. Але зваживши на матеріали оздоблення деяких будівель очевидно, що це не є правдою і не це є причиною.

З власного досвіду, як користувача інвалідного візка, зауважується, що для більш-менш самостійного пересування людині у візку необхідно забезпечити елементами доступності у довкіллі в наступних випадках?

  • безпечне та безпроблемне пересування пішохідними шляхами/тротуарами по прилеглій території;

  • наявність неподалік від громадського об’єкту автостоянки з виділеними місцями для паркування чи зупинки автотранспорту, котрим користуються інваліди особисто, або іншим транспортом, котрим привозять неповносправних людей;

  • доступні чи пристосовані для людей з інвалідністю входи в будинки/споруди;

  • доступність для людей з інвалідністю приміщень в будівлі;

  • доступність та пристосованість для людей з інвалідністю санвузлів (туалети тощо);

  • послуги: таксофони, банкомати, поштові скриньки, різноманітні торгові та квиткові апарати, віконечка кас, інформації і ін.

  • наявність візуальної інформації про місце розташування елементів доступності.

Пропонована увазі спрощена методика обстеження та надання пропозицій. Вона передбачає доступність лише в найнеобхідніших громадських місцях з найелементарнішими елементами доступності. Поради і вимоги, подані у цій методиці, в переважаючій більшості спираються як на чинні в Україні будівельні норми, так і на світові норми, які в перспективі будуть прийняті і в Україні, оскільки вона орієнтується на Євросоюз.

Якою ж має бути доступність відповідно до нормативів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]