Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
митна справа 1-3 теми.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
2.54 Mб
Скачать

Тема 1 Організація митної справи та митної політики в Україні

Вирішальну роль захисту інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та держави відіграє чітко організована, науково обґрунтована митна справа. Діючий Митний кодекс України (МКУ) (ст. 3) визначає, що "Митну справу складають порядок переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів, митне регулювання, пов'язане з вста­новленням мит та митних зборів, процедури митного контролю, боротьба з контрабандою та порушеннями митних правил, спрямовані на реалізацію митної політики".

Рис. 1. Елементи митної справи


Митна справа є складовою зовнішньополітичної і зовнішньоекономі­чної діяльності України. У митній справі Україна додержується визнаних у міжнародних відносинах систем класифікації та кодування товарів, єди­ної форми декларування експорту та імпорту товарів, митної інформації, інших міжнародних норм і стандартів.

З рис. 1 бачимо, що митна справа - комплексне поняття, що включає, в тому числі, порядок переміщення товарів, предметів і транспортних за­собів через митний кордон. За способом переміщення товари можуть пе­реміщуються у: 1) вантажних відправленнях; 2) міжнародних поштових відправленнях; 3) несупроводжуваному багажі; 4) супроводжуваному ба­гажі; 5) міжнародних експрес-відправленнях; 6) ручній поклажі.

Таке переміщення може бути здійснене 6 видами транспорту: авіацій­ним; водним; автомобільним; залізничним; трубопровідним та лініями електропередач.

Основними цілями митної справи є:

  • створення законних умов для ефективної діяльності митних та ін­ших державних органів щодо здійсненню митної справи, її вдосконалення;

  • забезпечення оптимальної, науково обґрунтованої організації мит­ної системи, яка разом з іншими державно-виконавчими органами забез­печує реалізацію митної політики, у тому числі в напрямку розвитку де­мократичних засад митної системи і справи;

  • створення надійних умов для забезпечення законних прав і свобод громадян та організацій при здійсненні митної справи;

  • забезпечення захисту економічних інтересів України (захист укра­їнського ринку і національного товаровиробника).

Завдання та принципи зовнішньоторговельної політики держави вті­люються в митній справі у вигляді реалізації митної політики. Митна по­літика держави - це система принципів та напрямів діяльності держави у сфері забезпечення своїх економічних інтересів та безпеки, за допомогою митно-тарифних та нетарифних заходів регулювання зовнішньої торгівлі.

Залежно від ступеня втручання держави в процес міжнародної торгів­лі розрізняють:

  • Політику протекціонізму - державна політика захисту внутрішньо­го ринку від іноземних конкурентів. Вона проводиться за допомогою та­рифних і нетарифних інструментів торгової політики.

  • Політику вільної торгівлі (лібералізм, фрітрідерство) - політика мінімального державного втручання в зовнішню торгівлю і свободу кон­куренції. Вона побудована на законах вільних ринкових сил - попиту і пропозиції.

Протекціоністська митна політика націлена на створення умов, які сприяють розвитку національної економіки шляхом захисту її від інозем­ного конкурента. Протекціонізм передбачає встановлення великих рівнів митних платежів на товари, що імпортуються, обмеження чи повну забо­рону на ввезення в країну окремих товарів, транспортних засобів, ство­рення сприятливих умов для експорту вітчизняних товарів: фінансування галузей господарства та виробників товарів, що експортуються, надання державної субсидії таким суб'єктам господарської діяльності тощо. Полі­тика протекціонізму залежить від реального стану економіки держави.

Політика вільної торгівлі сприяє покращенню умов імпорту інозем­них товарів на внутрішній ринок країни. Як правило, вони або звільня­ються від мита, або митні платежі мінімальні.