Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
317.95 Кб
Скачать

1.Розрийте поняття «філософія» .Місце філософії в самопізнанні людини

Філософія –це система поглядів на світ, суспільство та місце людини у світі та суспільстві. Ф. завжди відігравала важливу роль у житті людини, визначенні її статусу, формуванні світогляду вироблені життєвою стратегією. Для самопізнання людина завжди використовує ф-і методи та принципи. Щоб пізнати самого себе людині не обійтись

2Охарактеризувати роль цінностей в житті людини і суспільства В індивідуальному аспекті цінність ф. – у пробудженні творчого конструктивного осмислення людиною самої себе, світу , суспільної практики , та в суспільстві- поступу в майбутньому.

3 Охарактеризувати основні джерела філософії

.Основними джерелами філософії є : релігія і міфологія.

Релігія – це форма світогляду основана на вірі в наявність фантастичних сил які впливають на життя людини і навколишнє середовище.

Міфологія – це форма суспільної свідомості , світогляду даного суспільства, яка містить як фантастичне так і реалістичне сприйняття навколишньої дійсності.

4. Показати взаємодію природного і соціального в людині

Природне (біологічне) та суспільне (соціальне) в людині. Люди не могли б існувати, розвиватися, якби не виробляли собі подібних.  Людина має біологічне підгрунтя: тіло є біологічним організмом, а без нього людина зникне. Вона має закладені природою певні біологічні параметри: 1)середня тривалість життя; 2)біологічний вік, коли жінки можуть народжувати дітей .Біологічно запрограмована послідовність процесів здатності засвоювати різні види їжі.

5. Показати світогляд як духовно-практичне засвоєння світу

Світогляд – інтегральне держ. Утв. Яке спонукає до практичної дії, до певного способу життя та думки (це бачення людиною світу )

Прийнято виділяти такі рівні такі рівні с.:Світовідчуття,Світосприймання,світорозуміння

За способом свого існування світогляд ділиться:Груповий, Індивідуальний

6. Поянити відмінність істини від заблудження

І́стина — одна з центральних категорій гносеології, правильне відображення об'єктивної дійсності у свідомості людини, її уявленнях, поняттях, судженнях, умовиводах, теоріях об'єктивної дійсності.

Заблудження — це такий зміст людського знання, в якому дійсність відтворюється неадекватно і який зумовлений історичним рівнем розвитку суб'єкта та його місцем у суспільстві. Заблудження — це ненавмисне спотворення дійсності в уявленнях суб'єкта. Воно має певні закономірні підстави для свого існування, будучи необхідним моментом і результатом пізнання та практики.

7 Визначити предмет та функції філософії

. Предмет ф – це людина , природа, Всесвіт.

Функц.: світоглядна (формує світогляд людини); онтологічна (вирішує, яким є буття без людини); праксеологічна ( форм. Практичне ставлення людини до світу); гносеологічна( процес пізнання світу людиною); методологічна, ідеологічна, виховна, аксіологічна (на місце цінності в житті); інтегруюча ( показує, що філософія робить узагальнення висновків спеціальних наук для того аби знайти відповіді на світогляд).

8. Пояснити сутність людини та сенс її життя

Людина — єдина істота на Землі, здатна до пізнання буття та власної самосвідомості. Результатом цієї здатності є знання про світ і про себе, яке виступає в емпіричній або теоретичній формі. Знання в свою чергу може матеріалізуватися, опредметнюватися, але для цього воно має стати ідеєю

Питання про сутність людини можна розгорнути в двох напрямах: горизонтально, тобто в напрямі, який визначається пошуками людиною її зв'язків із світом, в її діяннях та стражданнях; і вертикально, тобто в напрямі, що виникає внаслідок її природного становища в світі як організму в ряд організмів. Можна сподіватись на цілісне охоплення обома цими напрямами людини як суб'єкт-об'єкта природи, не розділяючи її в штучних абстракціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]