Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАРКЕТИНГОВЫЙ ПЛАН!!!.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
85.95 Кб
Скачать

24

Зміст

Вступ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3

1.Аналіз ринку . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

2.Аналіз конкурентів. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

3.Маркетингова товарна політика . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15

4.Цінова політика . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17

5.Маркетингова збутова політика . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21

6.Комунікаційна політика . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. .. . . . . .. . . . . . . .23

Висновки. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . .25

Список використаної літератури. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . .. . . 27

Вступ

Соьгодні школи танців особливо популярні в усьому світі. Танці – це не тільки красиво, але й корисно. Крім того можна отримати масу позитивних емоцій, присвячуючи свій час заняттю танцями. Також з’являються нові знайомі, з якими багато спільних інтересів. У нашій країні такий бізнес, як відкриття своєї танцювальної школи, ще в новинку. Тому дана ніша поки ще не заповнена до кінця. Однак просто відкрити танцювальну школу можуть багато, але от чи буде ця справа прибутковою?

При малих витратах, які потрібні для того, щоб відкрити школу танців, власник отримує гарний прибуток і постійний попит на послуги, що надаються. Танці зараз більш ніж популярні. Будувати свій бізнес на зростаючому інтересі молодих людей до танцювальних програм, що підтримують тіло в хорошому стані – за оцінками всіх фахівців досить перспективно. Саме тому було вирішено відкрити школу танців « Fromfuture », яка буде надавати уроки танців для молоді з латини.

Головною проблемою танцювальних шкіл є дефіцит чоловіків. Але вона могла би й не бути такою, якщо б цей фактор не впливав на кількість клієнток-жінок. Справа в тому, що, позаймавшись в школі місяць-другий, пані, що так і не найшли собі пари, починають йти. По-перше танцювати в парі з іншою жінкою їм стає зовсім не цікаво, а по-друге, відсутність партнера сильно занижує самооцінку. Тому ТШ «Fromfuture » буде вдаватися до маркетингових хитрощів – надавати чоловікам перші два місяці безкоштовних занять. Завдяки цьому планується збільшення в два рази клієнтів-чоловіків.

Звернемо Вашу увагу на те, що якщо при організації такої бізнес ідеї, як школа танців, і можна на чомусь заощадити, то економити на фахівцях – не рекомендується. Адже не місце, а саме викладача в першу чергу вибирають клієнти, орієнтуючись на його педагогічні здібності та особистісні якості. Саме тому ШТ«Fromfuture » найняла висококваліфікованих хореографів, справжніх знавців та любителів своєї справи.

Конкуренція між школами танців зростає з кожним днем, причому не тільки в Києві, а й в інших місцях України також і Миколаїв не є винятком. Сьогодні багато шкіл створюються просто для викачування грошей, не мають ні кваліфікованих вчителів, ні хорошого устаткування. Прозаймавшися з подібними педагогами кілька місяців, люди просто не хочуть продовжувати заняття.

Необхідно бути конкурентоспроможними, постійно вдосконалюватися, придумуючи нові програми, знижки і, найголовніше прислуховуватися до побажань клієнтів.

Даний маркетинговий план представляє собою стратегію діяльності ШТ«Fromfuture », визначає витрати для ефективної та якісної діяльності, і отриманий в результаті прибуток для розвитку.

  1. Аналіз ринка

Школа танцю « Fromfuture »

На сьогоднішній день в місті Миколаєві недостатня кількість танцювальних шкіл. Таких шкіл, де б люди мали можливість проявити себе та розкрити свої таланти. Саме тому було вирішено відкрити школу танців та дати можливість молоді розвиватися. Школа матиме назву «Fromfuture». В школі будуть працювати кваліфіковані працівники, які будуть надавати уроки з латини. Цей вид танців являє собою суміш рухів латиноамериканських танців, таких як самба і мамба, чуттєва румба і відверта сальса, що прискорює в міру виконання меренге, запальний, зухвалий джайв, і войовничий посадобль, рухи якого нагадують руху тореадора в бою з биком. Динамічність латини дає ефект задоволеності і повноти життя, задоволення від себе та оточуючих. Але клубна латина це не тільки завзяті руху в ритм, це ще чуттєва мелодія, витонченість і драматизм.

Важливе значення для будь якого підприємства має правильне його місце розташування. Саме тому ретельно вивчивши місто і було вирішено, що найвдаліше ШТ буде розташувати на Водопровідній 23б. Оскільки:

1.там орендовані два зали для того щоб більша кількість людей мала змогу займатися;

2.поряд знаходяться два гуртожитки: чоловічий та жіночій, а також школа;

3.вдалий під’їзд автомобілем.

ШТ використовуватиме концепцію маркетингу. Тому що завданням школи є задоволення потреб певної групи споживачів, тобто молоді яка хоче займатися танцями.

ШТ буде використовувати недиференційований вид маркетингу - його суть полягає в тому, що фірма звертається до усього ринку не розділяючи його на сегменти, з однією маркетинговою програмою і сконцентровується не на відмінностях, а на схожості споживачів,економлячи на рекламі та маркетингових дослідженнях.

Тип маркетингу, який характерний для ШТ є підтримуючий маркетинг, що розвивається. Його завданням є процес перетворення потенційного попиту в реальний.

Не абияке значення має правильний підбір персоналу. Школою танців керує директор. Було вирішено найняти на роботу двох адміністраторів, які будуть приймати дзвінки від клієнтів та вирішувати організаційні проблеми. Навчанням клієнтів будуть займатися два хореографи, які будуть працювати позмінно, два дні працюють та два дні відпочивають. Клієнти матимуть змогу займатися, коли їм зручно, як ввечері так і зранку. Саме це буде моєю перевагою між інших шкіл, адже більшість з них проводять заняття тільки ввечері. Також мені потрібна буде медсестра, яка зможе вчасно надати першу допомогу вразі потреби. І звичайно прибиральниця, яка буде прибиратися після кожного заняття.

Таблиця 1.

Фактори мікросередовища

Фактори

Вплив фактору

Подолання наслідків

1.

2.

3.

1.Конкуре-нти

Даний фактор впливає на ШТ негативно, оскільки конкуренти вже встигли себе зарекомендували та мають постійних клієнтів та позитивно, адже ШТ «Fromfuture» вдосконалю-ється щоб бути кращою ніж всі інші школи, для того щоб клієнт обрав саме її.

Серед конкурентів ШТ має такі переваги: те, що вона знаходиться майже в центрі міста та має доступні ціні.

Продовження таблиці 1.

1.

2.

3.

2.Спожи-вачі

Від кількості споживачів, тобто клієнтів ШТ напряму залежить її успіх.

Для того щоб збільшити кількість клієнтів ШТ проводить активне розповсюдження інформації про свою діяльність через засоби масової інформації міста, зокрема через місцеве радіо та газети, а також через розповсюдження рекламних буклетів та сайт в інтернеті.

3.Посере-дники

Посередників ШТ немає, адже вона має прямий кон-такт зі споживачами.

4.Порушення техніки безпеки і технічних норм

Цей фактор може негативно вплинути на здоров’я клієн-тів, а отже і на саму ШТ.

Для того щоб уникнути негативної дії цього фактору ШТ вживає такі заходи:

  • 1.тренер проводить бесіди з учнями щодо правильної поведінки їх на зайняттях;

  • 2.ведеться журнал з техніки безпеки, де учні розписуються, тим самим затверджують те, що відповідаль-ність за своє життя і здоров’я вони несуть самі.

Таблиця 2.

Фактори макросередовища

Фактори

Вплив фактору

1.

2.

1.Політичний

Введення державою нових законів може як негативно так і позитивно вплинути.

2.Природний

Наявність чи відсутність сировини ніяким чином не може вплинути на діяльність ШТ.

3.Демографічний

Зниження народжуваності в країні в майбутньому може негативно вплинути на ШТ.,оскільки чисельність молодого населення у віці від 6 до 30 років буде знижуватись, тобто, кількість клієнтів також, але з іншого боку міграція населення з сіл у міста, а це люди молоді, переважно студенти, збільшують кількість бажаючих займатися танцями.

4.Економічний

Цей фактор має також не аби який вплив, адже заняття в ШТ - не із дешевих послуг. Наприклад, із зростанням безробіття в країні кількість клієнтів зменшиться, тому що люди не зможуть собі дозволити займатися улюбленою справою.

5.НТП

ШТ необхідно слідкувати за світовими технологіями викладання уроків, щоб вдосконалюватися.

6.Культурне оточення

У стилю танцю – клубна латина є свої прихильники, а також є люди яким вона не до вподоби.

Проведення маркетингового дослідження

Головною метою кожного підприємства є те, щоб випущений ним товар чи надана послуга зайняла своє місце на ринку та приносила йому бажаний прибуток.

Для вдалої роботи потрібно проаналізувати ринок, на якому буде працювати ШТ «Fromfuture». Визначити конкурентів на ринку, можливі недоліки в їх роботі, для недопущення помічених помилок в своїй ШТ й удосконалення її роботи у порівнянні з конкурентами. Отже, головною проблемою для ШТ буде завоювання бажаної позиції на ринку, для цього необхідно буде зібрати всю необхідну інформацію. Також потрібно визначити свою нішу на ринку – чи є можливість і потреба в появі нової ШТ на ринку. Ці напрямки будуть завданням цієї роботи, відштовхуючись від яких я буду проводити дослідження ринку.

Під час проведення маркетингове дослідження можна умовно розподілити на декілька етапів:

Визначення проблеми і формулювання цілей дослідження

Відбір джерел інформації

Збір інформації

Аналіз зібраної інформації

Презента-ція отриманих результатів

Рис.1. Процес маркетингового дослідження

Після виявлення цілей дослідження потрібно визначити джерела одержання інформації. Можна почати з джерел вторинної інформації, оскільки вони вже існують: реклама, оголошення, статистичні збірники, Інтернет, періодичні видання. Для збору первинних даних потрібно провести анкетування, опитування, або дослідження, після якого ШТ«Fromfuture» зможе зробити вибірку. Для своїх досліджень ШТ буде формувати невипадкову вибірку - в більшості серед школярів, студентів та взагалі всієї молоді, яка бажає займатися танцями.

Після визначення основних факторів впливу на ШТ, необхідно визначити сегмент ринку на який спеціалізується ШТ «Fromfuture». Сегмент – це умовний поділ ринку на частини за певними ознаками, наприклад, за віком та стилем танцю.

Рис.2. Сегмент ринку на який спеціалізується ШТ«Fromfuture»

Визначення долі та сегмента ринку

В місті Миколаєві, а саме в Центральному районі 2500 тисячі людей користуються послугами танцювальних шкіл або студій.

I спочатку розрахуємо ємкість ринку при умові, що місячний абонемент коштує 300 гривень.

2500 * 300 = 750000 - гривень на місяць.

II потім розрахуємо потенційну потужність танцювальної школи, при умові, що конкуренті обслуговують 2000 потенційних споживачів.

Звідси вільний сегмент ринку складає:

2500 – 2000 = 500 чоловік.

Звідси потужність підприємства складає:

500 * 300 = 150000 гривень

III розрахуємо долю ринку:

150000/750000*100 = 22,7 % - це доля ринку, яку займає ШТ «Fromfuture» серед конкурентів.

Рис.3. Доля ринку, яку займає ШТ«Fromfuture»