Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ліннік О.О..doc
Скачиваний:
106
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.77 Mб
Скачать

УДК 373.3016:3(075.8) ББК 74.261я73 П59

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів (лист №1/11-10718 від 23.11.10р.)

Рецензенти:

Грама Н.Г. - доктор педагогічних наук, професор кафедри теорії та методики дошкільної освіти Південноукраїнського державного універ­ситету імені К.Д. У шиїтського;

Кучерявий ОХ. — доктор педагогічних наук, професор кафедри педа­гогіки Донецького національного університету;

Сорочан Т.М. - доктор педагогічних наук, професор, ректор Лугансь­кого обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

П 59 Методика викладання освітньої галузі „Людина і світ". Навчальний посібник / Автор та укладач О.О.Ліннік. - К.: Видавничий Дім „Слово", 2010. - 248 с.

ISBN 978-966-194-052-8

У посібнику розкрито науково-теоретичні засади, форми, методи та засоби викладання освітньої галузі „Людина і світ" у початковій школі. Зміст та структура посібника дозволяють забезпечити як аудиторну, так і самостійну роботу студентів.

Рекомендовано для студентів спеціальності „Початкова освіта" денної та заочної форм навчання.

ISBN 978-966-194-052-8

©ЛіннікО.О.,2010

© Видавничий Дім „Слово", 2010

Зміст

I Іож'іповальна записка 5

Модулі. І. Методологічні засади методики викладання

(К'ИІ'гііьої галузі „Людина і світ" 8

Томи 1. Методика викладання освітньої галузі

„Людина і світ" як педагогічна дисципліна 8

Томи 2. Зміст курсу „Я і Україна" у сучасній

початковій школі 17

Томи 3. Система знань та умінь у шкільному курсі

„Я і Україна" 24

Контрольні завдання для самостійної роботи

(модуль І) 34

II йти пня до модулю J 38

Тмс-топі завдання до модулю 1 39

Модуль |[. Особливості викладання освітньої галузі

„Л юдина і світ" у початковій школі.. 50

Теми 1. Матеріальна база викладання освітньої

гплуяі „Людина і світ" 50

Томи 2. Характеристика методів викладання

оснітиьої галузі „Людина і світ" 58

Тома Н. Форми вивчення освітньої галузі

„Людина і світ" 81

Тими 4. Екологічна освіта молодших школярів

ни уроках курсу „Я і Україна" 120

Контрольні завдання для самостійної роботи

(модуль II) 128

Питання до модулю II 135

Тестові завдання до модулю II 137

Модуль III. Інноваційні технології вивчення освітньої

галузі „Людина і світ" 150

Тема 1. Викладання курсу „Я і Україна" за системою

розвивального навчання Ельконіна-Давидова 150

Тема 2. Формування дослідницької поведінки

молодших школярів за методикою О.Савенкова 155

Тема 3. Використання ТРВЗ-технології на уроках

курсу „Я і Україна" 161

Тема 4. Інтеграція знань при вивченні освітньої

галузі „Людина і світ" 166

Тема 5. Використання інтерактивних технологій

у процесі викладання курсу „Я і Україна" 180

Тема 6. Технологія проектування на уроках курсу

„Я і Україна" в початкових класах 187

Контрольні завдання для самостійної роботи

(модуль III) 204

Питання до модулю III 215

Тестові завдання до модулю III 216

Орієнтовні теми курсових досліджень 220

Список використаної літератури 222

Додатки 228

Глосарій 243

Пояснювальна записка

На сучасному етапі в Україні триває перетворення освіт­нього процесу за такими напрямками реформування: гуманіза­ція, демократизація, інтеграція, націоналізація, екологізація освіти. Ці тенденції зумовили низку змін в освітній галузі „Лю­дина і світ" та привели до створення інтегрованого курсу „Я і Україна", що поєднує в собі природознавчі знання (природо­знавство) та соціальні знання (громадянська освіта). Відтак, відбулися зміни у цілях, принципах, змісті природничо-со­ціальної освіти, а також у формах, методах та засобах викладан­ня. Безумовно, всі ці перетворення привели до суттєвих змін у підготовці майбутніх учителів до викладання курсу „Я і Украї­на" у початковій школі.

Навчальний посібник „Методика викладання освітньої га­лузі „Людина і світ" охоплює проблеми викладання інтегрова­ного курсу „Я і Україна", а також висвітлює інноваційні техно­логії вивчення цього курсу в початковій школі.

Мета навчального посібника полягає у формуванні систе­ми знань та педагогічних умінь щодо викладання освітньої галузі „Людина і світ" у майбутніх учителів початкових класів.

Зміст посібника включає три модулі: „Методологічні заса­ди методики викладання освітньої галузі „Людина і світ", „Особ­ливості викладання курсу „Я і Україна" у початковій школі" та „Інноваційні технології вивчення освітньої галузі „Людина і світ", — що складаються з теоретичного та практичного матері­алу, завдань для самостійної роботи, а також тестових завдань для самоперевірки.

У першому модулі розкрито сутність методики природо­знавства як самостійної науки, охарактеризовано етапи її істо­ричного розвитку та зв'язок з іншими науками. Іншим аспек­том цього модулю є розкриття цілей, принципів, змісту курсу „Я і Україна" у початковій школі.

Модуль II містить теми, що мають прикладне значення: форми, методи, засоби вивчення курсу „Я і Україна". У ньому розкриваються методичні аспекти вивчення дисципліни, су­часні вимоги до матеріального забезпечення викладання кур­су. Особливу увагу приділено проблемі виховання екологічної культури молодших школярів.

У третьому модулі розкрито шляхи використання іннова­ційних технологій у процесі викладання освітньої галузі „Люди­на і світ" у початковій школі. Зокрема, розглянуто можливості застосування технології розвивального навчання, ТРВЗ-технології, технології формування дослідницької поведінки, техно­логії інтерактивного навчання, проектної технології, технології інтегрованого навчання.

Кожна тема містить питання для актуалізації опорних знань, ключові поняття, питання для самоконтролю, список ре­комендованої літератури для поглибленого вивчення матеріалу.

Наприкінці кожного модулю надаються контрольні завдан­ня для самостійної роботи студентів. Передбачено як роботу зі збагачення теоретичних знань: конспектування, реферування, складання порівняльних та аналітичних таблиць і схем, так і методичні завдання - розробки конспектів уроків, дослідів, ігор, проектування бесід, полілогів тощо. Окрему вагу приділе­но таким видам роботи, як розв'язання методичних задач. У тре­тьому модулі у межах комплексу завдань для самостійної робо­ти пропонується виконання кількох проектів у групах.

У кожному розділі представлено також систему тестових завдань, які можна використовувати як у модульному, так і в поточному контролі. Використання різних типів тестових зав­дань дозволяють більаі ретельно перевірити знання студентів.

Вивчення усіх ключових понять, на яких базується означе­ний курс, розкрито в глосарії наприкінці посібника.

У посібнику представлено також тематику наукових дослі­джень із методики викладання освітньої галузі „Людина і світ".

Таким чином, навчальний посібник являє собою цілісну систему теоретичних та практичних матеріалів, які можуть бути використані у викладанні означеної дисципліни у вищих навчальних закладах. Посібник адресовано студентам спеціаль­ності „Початкова освіта" денного та заочного відділення, а та­кож викладачам дисципліни „Методика викладання освітньої галузі „Людина і світ".